StoryEditor

Kto chce ušetriť, nakupuje priamo v Číne. Aliexpress v slovenčine sa stal realitou

09.08.2019, 00:00
Náš trh je zahltený čínskym tovarom. Nadávame naň, ale väčšinou nemáme alternatívu. A nie každý čínsky výrobok musí byť hneď nekvalitný. Na čo by sme si ale pozor dať mali, aby sme „Čínu“ nekupovali zbytočne draho. Veď si väčšinu vecí môžeme kúpiť priamo v Číne na Aliexpress.com.

Ako nakupovať na Aliexpresse v slovenčine?

Strašne jednoducho. Stačí si vpravo hore na stránke Aliexpress.com prepnúť jazyk a máte Aliexpress v slovenčine. Automaticky sa vám aj ceny prepočítajú na euro. Nedivte, jazyk bude trochu neohrabaný a nie príliš správny. Ide totiž o strojový preklad. Ale určite sa na stránkach nestratíte a jednoducho nakúpite.

S poštovným si hlavu nelámte

Divíte sa, ako by sa vám mohli vyplatiť nákupy v Číne, keď musíte zaplatiť poštovné z takej diaľky? A v tom je ten vtip – nemusíte. Väčšina čínskych predajcov vám tovar pošle zadarmo. Všímajte si vždy nielen cenu tovaru, ale aj cenu poštovného. Niekedy je výrobok lacnejší, ale s malým poštovným. Niekedy o niečo drahší, ale s poštovným zadarmo. V porovnaním s cenami u nás je ale nákup vždy extrémne lacnejší. A v čom je háčik? Na objednávku si počkáte. Doručená bude zhruba za mesiac. Ale vadí vám to?

Chcete svoj tovar rýchlo? Aj to je možné. Aliexpress ponúka okrem China post, ktorá je obvykle zadarmo, taktiež doručenie bežnými medzinárodnými zásielkovými službami. Dopravné je drahšie, ale do 3 až 7 dní.

Pozor na clo a DPH

S najväčšou pravdepodobnosťou sa vyhnete aj plateniu cla a DPH, ale pozor! Od DPH sú oslobodené zásielky do 22 EUR. Do ceny sa počíta zásielka bez ceny poštovného. Nad túto čiastku zaplatíte DPH. Clo sa platí nad 150 EUR a to podľa typu tovaru. A ako sa plateniu DPH a cla vyhnúť? Ak kupujete niečo drahšie, obvykle vám pomôže priamo čínsky predajca, a to aj bez toho, aby ste ho o to museli žiadať. Väčšinou uvádza na zásielku nižšiu cenu, takže to colnica nerieši.

Vy sami si pomôžete tým, že sa nebudete snažiť zbytočne svoje zásielky konsolidovať. Objednávajte smelo u rôznych predajcov s poštovným zadarmo. Sukňu u jedného, džínsy u druhého, šaty u tretieho. Poštovné neplatíte, takže vaše náklady nerastú. Naopak, nesnažte sa nakúpiť u jedného predajcu tak, že si rozdelíte zásielku do niekoľkých. Sám vám ju skonsoliduje do jednej.

Platby v bezpečí

Nemusíte sa báť ani platieb. Aliexpress využíva vlastnú alternatívu k platbe PayPall. Je to bezpečný platobný systém, ktorý vás chráni aj pred podvodmi zo strany obchodníkov. Ale tie sa takmer nevyskytujú. Aliexpress dbá na svoju povesť a neseriózny predajca ide okamžite „z kola von“. Ak sa ale čokoľvek so zásielkou stane, dorazí niečo iné apod., môžete sa sťažovať priamo na Aliexpresse, ktorý sa do riešenia vášho problému aktívne zapojí. Máme sa týchto problémov báť? Nie. Z vlastnej skúsenosti a zo skúsenosti mojich známych sa takmer nevyskytujú.

Aliexpress je tržnicou rôznych predajcov

Tí z vás, ktorí Aliexpress nepoznajú, si možná budete myslieť, že ide o klasický e-shop v Číne. Tak to ale nie je. Je to trhovisko veľkého množstva predajcov na jednom mieste. Takže tú samú vec kúpite v rôznych e-shopoch Aliexpressu za rôznu cenu. Každý predajca má pod Aliexpress vlastný e-shop so svojim tovarom.

Chcete si v Číne kúpiť falošnú Louis Vuittonku? Tak na to zabudnite

Aliexpress zakazuje predávať fejky. A i tak by vám ju asi colníci zabavili a zlikvidovali ju, samozrejme bez finančnej náhrady. To ale neznamená, že tu napodobeniny top produktov svetových značiek nenájdete. Len nie sú olepené falošnými logami, ani sa ich nesnažia napodobovať. Už vôbec sa za pravé nevydávajú. Ale trebárs luxusné oblečenie v štýle Dolce&Gabbana, ktoré ste videli na internete v rámci prehliadky z posledného Fashion Weeku, tu kúpite. Nie každý model, ale niektoré určite. Rovnako, ako kabelky v štýle Birkin apod.

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 10:42