StoryEditor

Od asistenta po manažéra v obchodnom reťazci

05.09.2019, 00:00
Kariérny postup je uvádzaný ako benefit v mnohých pracovných ponukách. Ako rozpoznať firmu, v ktorej neostane len pri prázdnych sľuboch?

Ak je zamestnanec šikovný, pre zamestnávateľa by nemal byť problém rozpoznať jeho potenciál. Dopomôcť môžu aj vhodne nastavené talentové programy a možnosti rozvoja. Zameriava sa na ne aj obchodný reťazec Kaufland a výsledky sa dostavujú. 

Najlepší uchádzači sú tí, ktorí chcú v danej práci zotrvať či dokonca napredovať. Práve talentovaní uchádzači však mávajú zároveň obavy, že nedokážu prejaviť svoj potenciál naplno alebo že sú na vedúce pozície príliš mladí. Dobrý zamestnávateľ vás týchto obáv nielenže zbaví, ale váš rast bude aj podporovať.

Dobrý zamestnávateľ odhalí talent

Efektívnym nástrojom je podporovať talent zamestnancov prostredníctvom rôznych školení a rozvíjať ich schopnosti, ktoré im pomôžu sa vo firme lepšie uplatniť. Karin Marková, riaditeľka oblasti ľudských zdrojov v spoločnosti Kaufland uvádza, že uchádzač pritom nemusí byť vôbec z odboru, stačí, ak je schopný, cieľavedomý a s chuťou učiť sa.

„Našou úlohou je umožniť, aby boli tí správni ľudia na správnom mieste. Využívame na to práve rôzne nástroje talent manažmentu a vlastný Kaufland Leadership program (KLP). Vďaka nim máme veľa príkladov, kedy talentovaní a šikovní ľudia dostali príležitosť vyrásť z pozície predavač pokladník až do najvyššieho manažmentu, alebo ktorí začínali ako trainee v KLP a v súčasnosti riadia vlastné oblasti nákupu alebo logistiky. To zároveň dáva motiváciu a pozitívny príklad aj ostatným a sprostredkúva dôležité posolstvo, že osobný rozvoj a kariérny postup je u nás možný a záleží len na osobnom prístupe,“ hovorí Marková.

Jej slová potvrdzuje aj súčasná manažérka úseku správy a vedenia nehnuteľností v spoločnosti Kaufland Zdenka Trokanová. Tá začínala v reťazci ako 24-ročná na pozícii asistentky generálneho riaditeľa. Postupne prešla viacerými oddeleniami ako marketing či technický nákup, kde nabrala cenné skúsenosti, vďaka ktorým sa v priebehu 6 rokov vypracovala na svoje aktuálne miesto. „Do systému talent manažmentu môže nadriadený nominovať zamestnancov zo svojho tímu, v ktorých vidí potenciál. Následne mu je vypracovaný plán a časový harmonogram rozvoja. Súčasťou vzdelávania sú aj jazykové kurzy a ďalšie školenia, ktoré si môžete vybrať z katalógu školení. Ja som napríklad absolvovala zaujímavé školenie vyjednávania, ktoré sa vám môže hodiť aj bežnom živote. Každopádne, možnosť rozvíjať sa má každý, kto má chuť na sebe pracovať,“ opisuje Trokanová.

Priestor pre absolventov i študentov

Spoločnosť sa sústredí aj na nadaných absolventov, pre ktorých vytvorila špeciálny Kaufland Leadership Program. Ukazuje tak, že program na rozpoznanie a podporu talentov sa najlepšie nastavuje v samotnom prostredí firmy, ktorá vie, čo potrebuje a čo môže poskytnúť. Ako už napovedá názov, cieľom programu je vychovať mladých lídrov. Vysvetľuje Karin Marková: „Naším dlhodobým cieľom je obsadzovať všetky vedúce pozície predovšetkým z vlastných radov. KLP motivuje zamestnancov, aby procesy vnímali zo širšieho uhla, nielen z pohľadu ich oddelenia, čo im dáva široké možnosti pre uplatnenie. Každoročne investujeme do ich ďalšieho vzdelávania a rozvoja. Výsledkom je, že máme skutočne talentovaných a šikovných zamestnancov, ktorých osobný prístup je neoceniteľný, sú pre nás najväčším kapitálom.“

Program je zameraný na absolventov vysokých škôl, ktorí v priebehu 12 mesiacov majú možnosť získať praktické skúsenosti, odborné znalosti i manažérske zručnosti. Svoje skúsenosti popisuje Matúš Jaďuď, ktorý začínal ako trainee na oddelení akciový management, cenový marketing. Aktuálne sa zaúča na pozíciu nákupca ovocia a zeleniny. „Kaufland Leadership Program by som odporučil každému mladému človeku, ktorý je maximálne dva roky po vysokej škole a chce sa uplatniť v silnej a rastúcej spoločnosti. Veľkou výhodou programu je, že jeho účastník si vyskúša viacero pozícií z rôznych oblastí, čím získa do budúcna širší záber zručností a vedomostí. Celý čas je navyše pod dohľadom skúseného mentora.“ Kaufland Leadership Program môžu záujemcovia absolvovať i v centrále Kauflandu v Nemecku.

Okrem absolventov poskytuje Kaufland priestor aj študentom stredných odborných škôl, a to prostredníctvom duálneho vzdelávania. „Duálne vzdelávanie v súčasnosti predstavuje skvelú a modernú možnosť, ako prepojiť teóriu s odbornou praxou. U nás pripravujeme študentov stredných škôl v odbore obchodný pracovník a pracovník marketingu. Systém umožňuje polovicu času štúdia stráviť priamo v prevádzke zamestnávateľa a druhú polovicu v škole. Príprava na budúce povolanie tak prebieha v reálnych podmienkach v jednom z našich obchodných domov, pričom úspešným absolventom garantujeme pracovné miesto a následne v prípade záujmu aj ďalší kariérny rozvoj. Majú tak možnosť uplatnenia v odbore s nadpriemerným zárobkom hneď po ukončení školy a nie sú odkázaní na úrad práce. Bonusom je vlastný zárobok už počas školy, ako aj preplácanie nákladov v súvislosti s dopravou a ubytovaním na internáte,“ popisuje výhody Marková.

Duálne vzdelávanie Kaufland aktuálne umožňuje v mestách Košice, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce, Prešov, Žilina, Zvolen, Trenčín, Poprad a Bratislava.

V mestách Prešov, Banská Bystrica a Topoľčany ponúka spoločnosť pre študentov stredných škôl možnosť odborného výcviku, a to pre odbory obchodný pracovník alebo predavač.

Férový plat a benefity sa nevylučujú

Spoločnosť Kaufland sa radí medzi najlepšie platiacich zamestnávateľov v segmente. Pravidelne zvyšuje platy svojim zamestnancom, pričom pri plnom i čiastočnom úväzku garantuje ročné navýšenie platu počas 4 rokov.

„Ohodnotenie zamestnancov nad úrovňou priemeru trhu je pre nás jedným z hlavných cieľov. Ceníme si prínos našich zamestnancov a ich prácu. Zodpovedajúce finančné ohodnotenie považujeme za dôležité, a preto ponúkame zamestnancom i ďalšie finančné benefity ako príspevok pri sobáši, pri narodení dieťaťa, príspevok pri pracovnom a životnom výročí, ale i pomoc rodine pri úmrtí zamestnanca,“ uvádza riaditeľka oblasti ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland Karin Marková.

Popri finančných benefitoch má Kaufland tiež bohaté portfólio nefinančných benefitov. Zamestnancom ponúka vernostnú dovolenku, ovocné dni, športové aktivity či aktuálne veľmi vyhľadávaný spôsob oddychu – sabatikal. Kaufland ponúka aj čiastočné úväzky, ktoré sú výhodným riešením najmä pre matky a otcov počas materskej alebo rodičovskej dovolenky a po nej.

Kaufland si za svoj prístup vyslúžil titul Top Employer 2019 na Slovensku i v Európe. Ten sa každoročne za kvalitné možnosti rozvoja a vzdelávania zamestnancov, príležitosti na budovanie kariéry, benefity či úroveň firemnej kultúry. Vďaka vysokému hodnoteniu uchádzačov i potenciálnych zamestnancov zvíťazil aj v ankete Najzamestnávateľ 2016 a 2018 v kategórii Obchod a služby.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 13:09