StoryEditor

Nezatvárame oči pred obchodovaním s ľuďmi

19.09.2019, 00:00
Neexistujú presné informácie o tom, ktorá z foriem vykorisťovania, pokiaľ ide o počet, vo svete prevláda. Odhady o presnom rozsahu a počtoch obetí sa líšia, pretože ide o vysoko organizovanú ilegálnu činnosť na medzinárodnej úrovni a všeobecne sa odhaduje, že počty odhalených prípadov tvoria len špičku ľadovca. Slovenská republika je zdrojovou, tranzitnou aj cieľovou krajinou pre obchodovanie s ľuďmi.

V období rokov 2016 až 2019 bolo na Slovensku 175 identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi. V rámci Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi bola napríklad v roku 2018 poskytovaná pomoc a asistencia 41 ľuďom. Najčastejšími formami vykorisťovania za posledné obdobie boli sexuálne vykorisťovanie a nútený sobáš. Väčšinou išlo o mladé ženy a dievčatá, ktoré takto zneužívali na prostitúciu či nútené sobáše,“ hovorí ministerka vnútra Denisa Saková.

Pri vykorisťovaní mužských obetí prevláda nútené žobranie a pracovné vykorisťovanie. „Obete za svoju prácu nedostávajú žiadnu mzdu alebo dostávajú iba malú sumu, zvyškom financií disponujú páchatelia prostredníctvom fikcie dlhu, teda ide o vymyslený dlh, pri ktorom sa páchatelia snažia vytvoriť v obetiach pocit, že im dlžia peniaze za cestovné, sprostredkovateľské alebo ubytovacie náklady,“ vysvetľuje Tibor Kovács zo Strednej odbornej školy Policajného zboru v Bratislave. Avšak, nie všetky obete sa zo situácie oslobodia útekom, aj keď sa to niekedy stáva. V niektorých prípadoch im pomôže zásah tretej strany alebo ich prepustia samotní obchodníci. A tiež pomáha a zasahuje polícia.

Za účelom zvýšenia kvalifikačnej úrovne príslušníkov Policajného zboru SR, s cieľom zlepšenia a zefektívnenia prevencie a identifikácie obchodovania s ľuďmi Stredná odborná škola Policajného zboru v Bratislave úspešne implementuje vzdelávací projekt pre 300 policajtov, na ktorý získala finančnú podporu z Fondu pre vnútornú bezpečnosť Európskej únie.

Nábor obetí moderného otroctva prebieha pomerne jednoducho. Napríklad v prípade núteného žobrania môže fiktívny zamestnávateľ alebo sprostredkovateľská agentúra ponúknuť výhodnú nenáročnú prácu - často v zahraničí - so slušným zárobkom, ubytovanie zadarmo a garanciu zamestnania. Taktiež vôbec neprekáža neznalosť jazyka, človek tam predsa nebude sám a určite sa nestratí, agentúra alebo priamo zamestnávateľ mu zabezpečí prepravu. Mnoho ľudí, motivovaných prekročiť vlastný komfort s cieľom dosiahnuť pre seba a svoju rodinu viac, je ochotných prehliadnuť nezrovnalosti v poskytnutých informáciách a podstúpiť cestu za lepším životom do neznáma.
Aj v prípadoch sexuálneho vykorisťovania sú osoby lákané prostredníctvom prísľubu dobre platenej práce v zahraničí osobným kontaktom s náborárom a dokonca často v mieste svojho bydliska. Po nalákaní sú neustále kontrolované a nútené poskytovať sexuálne služby na ulici, „privátoch“, alebo iných uzatvorených priestoroch.
Na Kancelárii ministra vnútra SR je vytvorený odbor prevencie kriminality, ktorý pripravil v spolupráci so Strednou odbornou školou PZ Bratislava  projekt pre vzdelávanie príslušníkov PZ v oblasti identifikácie obchodovania s ľuďmi,  na ktorý sa podarilo získať financovanie z Európskeho fondu pre vnútornú bezpečnosť. Úzka a erudovaná spolupráca všetkých organizačných súčastí Ministerstva vnútra SR je bezpodmienečne základom pre úspešnú realizáciu tak dôležitých a významných aktivít. 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 14:47