StoryEditor

Od sna k cieľu: 7 krokov k úspechu

15.10.2019, 00:00
Jednoznačnú odpoveď na otázku, čo je o úspech, vám asi nikto nedá, pretože každý sa pri tomto slove stotožňuje s rôznymi pojmami. Všetci sme individuálni a jedineční, preto všetci máme rôzne ciele. Stále však je a vždy bude úspech založený na troch hlavných pilieroch - zdraví, rodine a práci. Ak je niektorá z týchto zložiek na svojej kvalite ohrozená, o skutočnom naplnení a radosti sa dá hovoriť len ťažko.

„Tajomstvo úspechu v živote nie je robiť to, čo sa nám páči, ale nájsť potešenie v tom, čo robíme.“

(Thomas Alva Edison)

Aby ste tento cieľ dosiahli bez najmenších prekážok, oboznámime vás s niekoľkými krokmi, ktoré vás k požadovanému úspechu priblížia, len nezabudnite, že bez vášho úsilia, vytrvalosti a odhodlania to samo od seba nepôjde. Občas si budete musieť obuť gumové čižmy do dažďa a inokedy sa cez všetko rýchlo previezť na dobrých kolieskových korčuliach.

Krok 1. Svoj cieľ si jasne zadefinujte

Niekde predsa začať musíte, aj keď nie je práve nová cesta ideálna a bez prekážok, zostať stáť na jednom mieste nie je správne.

"Život je ako bicykel. Nespadneš, ak neprestaneš šliapať na pedále."

(Claude Pepper)

K úspechu vám pomôže aj to, ak si svoje predstavy a ciele jasne zadefinujete. Samozrejme za podmienok, že všetko bude mať reálne podklady a cieľ sa bude dať dosiahnuť v období niekoľkých rokov. Ak je sen obrovský, rozdeľte si ho na niekoľko častí a ich postupným splnením sa vždy viac a viac dostanete bližšie k tomu, čo vás urobí šťastnejším. Čím jasnejšia je vaša predstava o tom, čo chcete dosiahnuť, tým vyššie sú vaše šance na priblíženie sa vášmu snu.

Krok 2. Nepoľavujte

Veľa ľudí si myslí, že najťažšie je urobiť prvý krok. V skutočnosti sa však ukazuje, že je oveľa ťažšie naďalej vo všetkom vytrvalo pokračovať. Aby ste úspešne prekonali dlhú a tŕnistú cestu, ktorej koncovým bodom je úspech, musíte sa vždy pohnúť vpred a vynakladať maximálne úsilie na dosiahnutie vášho cieľa. Každý deň, sedem dní v týždni, napriek zlej nálade alebo daždivému počasiu. Váš sen o novej firme s lukratívnym sídlom v Bratislave si nevyberá, ale čaká čo preň urobíte.

Krok 3.  Vzdelávajte sa

Buďte otvorení všetkému novému, na vlne zmien a absorbovaní neznámych informácií. Meňte sa spolu so svetom, priebežne aktualizujte, objavujte nových ľudí, učiteľov, odborníkov a dôležité trasy. Áno, je to možno ťažké a časovo náročné, najmä ak ešte nemáte dvadsať, ale život je raz taký. Pokiaľ sa nepohnete vpred, môžete sa vrátiť späť.

Okrem toho je stála štúdia tiež účinnou prevenciou problémov s mozgovými neurónmi súvisiacimi s vekom. Veď ak vám má kto pomôcť s písaním bakalárskej práce, študovať bude pre vás jednoduché v každom veku.

Krok 4. Verte si

Nájdite tých, ktorí vám budú veriť a máte v nich podporu a inšpiráciu. A nepočúvajte tých, ktorí sa snažia otriasť vaším sebavedomím alebo vás presvedčiť, že na to nemáte ani vek ani schopnosti. Pochybnosti vás z trasy, ktorá vedie k úspechu veľmi rýchlo vyradia.

Dnes je predsa možné mnohé veci riešiť s pomocou profesionálov, ktorí sa ako ten najlepší promo stánok postarajú o vaše napredovanie bez zbytočne veľkých investícií.

Krok 5. Prevezmite zodpovednosť za svoje vlastné rozhodnutia

Veľmi dôležitá vec, ktorá dnes mnohým ľuďom chýba. Zodpovednosť, ktorej nedostatok v celom systéme spôsobuje len zbytočný chaos.

Neobviňujte však z vlastných zlyhaní celý vesmír, neurážajte sa na priateľov a príbuzných za to, že vás niekedy nedokážu ochrániť pred chybami. Váš život je vo vašich rukách. Naučte sa rozpoznať, že každá akcia je dôsledkom vášho rozhodnutia. Sebakontrola, sebadisciplína, organizácia, schopnosť predvídať a racionálne riadiť svoj vlastný čas - to je zodpovednosť, ktorá leží výlučne na vašich pleciach.

Zodpovednosť je veľmi dôležitá charakterová vlastnosť, ktorá vytvára tie najlepšie podmienky pre vysokú mieru kvality vo vašom živote, ale aj podnikaní. Podnikaní, ktoré sa potom môže pochváliť certifikátom ISO 9001 a spokojnými zákazníkmi.

Krok 6. Nebojujte s vlastnými obavami

Strach nie je váš nepriateľ. Samozrejme, všetky obavy nemožno poraziť naraz, každý z nás má strach - a je to normálne. Faktom však je, že úspešní ľudia sa boja, ale idú aj napriek tomu ďalej, pričom porazení ostanú stáť. Na to, aký model správania vás povedie k požadovanému výsledku si musíte odpovedať sami.

Krok 7. Myslite pozitívne

Nejde iba o slová. Pomôžte ostatným a aj vesmír vám určite pomôže. Buďte láskaví a blahosklonní k chybám druhých. A pokúste sa zabezpečiť, aby vaše akcie zanechali u ostatných iba pozitívne dojmy.

Šťastie alebo úspech môžu predsa stáť za rohom, tak sa ho pokúste nájsť. Postupne a podľa našich tipov sa vám to podarí oveľa rýchlejšie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 01:42