StoryEditor

Peter Badík: Trh s ukladaním energie v batériách sa stáva centrom záujmu všetkých zainteresovaných strán

16.10.2019, 00:00
Do popredia v batériovom ekosystéme sa dostáva trh s ukladaním energie. Naakumulovaná elektrická energia v batériách má mnoho výhod a postupne začína dominovať. Vývoj týchto batérií ide rýchlo dopredu s klesajúcimi nákladmi a zlepšenou výkonnosťou.

Do roku 2030 by mohli náklady na inštaláciu systému na uchovávanie energie v batériách klesnúť až o 50-66 %. Výsledkom je, že náklady na skladovanie energie budú výrazne nižšie, čo otvára nové ekonomické príležitosti. S ložiskami energie v batériách sa v súčasnosti stretávame najmä pri rýchlonabíjacích systémoch pre elektromobily.

Technológia ukladania energie v batériách je mnohostranná. Batérie na ukladanie energie nazývame stacionárne. Ak chceme zdvojnásobiť podiel obnoviteľných zdrojov energie v krajine, tak potreba batérií bude až trojnásobná. V tejto oblasti je dôležité, aby prebiehal intenzívny výskum a vývoj, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Odborníci predpokladajú, že trh uskladňovania energie v batériách do roku 2030 vzrastie najmenej 17-násobne.

Aj týmito kľúčovými témami sa bude zaoberať medzinárodná konferencia Energy Manifest, ktorá sa uskutoční 5. novembra 2019. Jedným z hlavých spíkrov bude Peter Badík, spoluzakladateľ spoločností GreenWay a Voltia.

Vzhľadom na urýchlenie zavádzania obnoviteľnej energie bude rozhodujúce skladovanie energie v batériách od domácich solárnych systémov až po tie v elektrických autách. Ukladanie energie v batériách môže tiež poskytnúť určitú flexibilitu, ktorú budú musieť budúce elektrické systémy mať kvôli kolísavej dostupnosti slnečnej a veternej energie. Z dlhodobého hľadiska, ako sa krajiny usilujú výrazne znížiť emisie z výroby energie, bude dôležitosť úložiska iba rásť.

Peter Badík sa od roku 2011 venuje propagácii ekologickej dopravy a elektrických vozidiel. Je spoluzakladateľom spoločností GreenWay a Voltia. V Greenway pôsobí ako vedúci partner zodpovedný za stratégiu, plánovanie a rozvoj podnikania. GreenWay je popredným poskytovateľom služieb nabíjania elektromobilov v strednej a východnej Európe. Prevádzkuje najväčšiu sieť verejných rýchlonabíjačiek na Slovensku a v Poľsku. Je jedným zo zakladajúcich členov Slovenskej asociácie elektrických vozidiel (SEVA), kde pôsobil ako riaditeľ. Pravidelne prednáša na medzinárodných konferenciách o nových trendoch ekologickej prepravy. Je členom skupiny odborníkov, ktorá radí Európskej komisii v oblasti rozsiahleho nasadenia elektrických vozidiel.

Nenechajte si ujsť jeho diskusný príspevok na konferencii Energy Manifest o možných riešeniach v energetickom sektore a kúpte si vstupenku čo najskôr. Viac informácií získate na www.energymanifest.com alebo na Facebooku: https://www.facebook.com/energymanifest/.

Konferenciu Energy Manifest (5. novembra 2019) organizuje Slovenská batériová aliancia (SBaA), záujmové združenie právnických osôb, ktoré rozvíja konkurencieschopný batériový ekosystém od výskumu, výroby až po recykláciu na Slovensku.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:53