StoryEditor

Vďaka kampani #NEVIDITELNI vznikne appka pre vozíčkarov

22.10.2019, 00:00
Up Slovensko kampaňou #NEVIDITELNI podporilo vznik VozickarMAP, interaktívnej aplikácie pre vozíčkarov. Z každej platby stravníkov používajúcich jedálnu kartu Up za obed v reštaurácii poputoval jeden eurocent do zbierky pre neziskovú organizáciu Vozmen, s ktorou Up Slovensko spolupracuje. Zbierka však nekončí ani po odovzdaní symbolického šeku.

„Podpora dobrej veci nemusí byť limitovaná kampaňou. Z vyzbieraných 4 416,05 eur bude možné financovať vznik aplikácie VozickarMAP. Tá ľuďom pripútaným k vozíku značne uľahčí prístup k informáciám, ktoré iní považujú za samozrejmé. Je však toľko vecí, ktoré sa dajú zmeniť k lepšiemu. Preto sme sa rozhodli, že zbierka bude pokračovať až do odvolania,“ povedal Igor Janok, riaditeľ spoločnosti.

Interaktívna aplikácia, ktorá rieši spoločenský problem

Vozmen, n. o. sa už roky venuje pomoci vozíčkarom. Organizácia združuje komunitu, centralizuje informácie, radí ľuďom a pomáha im prekonávať rôzne situácie. Jej znalosti problematiky aj pomerov v komunite či infraštruktúre a dostupnosti budú premietnuté do VozickarMAP.

Ambíciou tvorcov aplikácie je vytvoriť spoločné riešenie, ktoré poskytne vozíčkarom intuitívny prehľad o situácii bezbariérových prístupov rôznych prevádzok, budov a inštitúcií. 

Hoci boli doteraz k dispozícii mini-aplikácie alebo offline mapy, väčšina z nich bola príliš lokálna alebo nepraktická. Nová aplikácia má priniesť zvýšenú konektivitu a prístup k informáciám do každodenného života vozíčkarov. Budú sa vďaka nej môcť nielen informovať o miestach, ktoré sa chystajú navštíviť, ale aj sami poskytovať tipy či odporúčania pre ostatných používateľov.

Otvorenie komunikácie medzi vozíčkarmi a majiteľmi

Výhodou aplikácie financovanej z kampane #NEVIDITELNI je aj otvorenie komunikácie medzi vozíčkarmi a majiteľmi prevádzok či reštaurácií. V prípade, že objekt nemá dostatočné informácie o svojom bezbariérovom prístupe, používatelia sa na ne budú môcť spýtať prostredníctvom VozickarMAP.

Tvorcovia nechcú zobrazovať len „filtrovanú realitu“, ale reálny stav prevádzok. Preto sa okrem budov so zabezpečeným bezbariérovým prístupom, ktorý by mal byť dnes už štandardom, stretnú používatelia aj s miestami nespĺňajúcimi ani tie najzákladnejšie kritériá. Tento prístup by časom mohol dopomôcť k tomu, aby sa podobná situácia riešila aj zo strany majiteľov.

Nateraz majú majitelia k dispozícii iba e-book, ktorý si môžu stiahnuť z kampaňovej webstránky neviditelni.sk. Obsahuje praktické rady nielen vzhľadom na špeciálnu úpravu prevádzky so zreteľom na vozíčkarov, ale tiež aj tipy pre obsluhujúci personál.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 22:42