StoryEditor

Konferencia Energy Manifest: Bude Slovensko súčasťou konkurencie ázijským trhom v batériovom priemysle?

31.10.2019, 08:10
Silný ázijský trh je lídrom vo výrobe aj predaji batérií, používaných najmä do elektromobilov.

Európske plány na najbližšie obdobie je zmobilizovať všetky prostriedky a vybudovať 20 gigafabrík na výrobu batérií, z toho jedna by mala byť aj na Slovensku. Slovensko má však vyššie ambície. Podľa našich odborníkov máme kapacity na to, aby sme vytvorili vlastnú batériu z dostupných materiálov, ktorá by sa predávala nielen na Slovensku.

„Až 60 % trhu tvoria lítiové batérie. Úlohou Slovenska do budúcnosti by mala byť snaha vyrábať batérie z dostupných surovín a materiálov ako napríklad železo alebo voda. Ak by aj naďalej ostali lítiové batérie ako líder na trhu, tak ich cena by mohla rapídne stúpnuť, keďže surovina bude jednoducho drahá a možno časom aj nedostupná,“ povedal na margo plánov do budúcnosti predseda Slovenskej batériovej aliancie Marián Smik.

V Starej tržnici v Bratislave, 5. novembra, je organizovaná medzinárodná konferencia Energy Manifest, ktorá bude podrobnejšie rozoberať témy elektromobility a úložísk energie ako aj podpory celého hodnotového reťazca batérií od suroviny, ich výskumu a vývoja až po výrobu a recykláciu tzv. druhý život batérií. Okrem zaujímavých a významných zahraničných spíkrov sa konferencie zúčastnia aj slovenské vedecko-výskumné kapacity.

Andrea Straková Fedorková je docentkou na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a v súčasnosti je riaditeľkou projektu NATO „Vývoj nových katód pre stabilné a bezpečnejšie lítium-sírové batérie“. Venuje sa projektu s prototypom sírovo-lítiovej batérie, ktorý je založený na inovatívnom koncepte kompozitov síry a grafénu. Projekt sa zameriava na vývoj nových materiálov zo síry na báze katód vhodných pre vysoko energetické lítium-iónové batérie. Na konferencii Energy Manifest sa bude diskusia v tejto oblasti týkať bezpečnosti, environmentálnej kompatibility, ceny a účinnosti.

Karol Fröhlich je vedeckým pracovníkom v stredisku pokročilých materiálových aplikácií, CEMEA pri Slovenskej akadémii vied a Elektrotechnického ústavu SAV. Medzi jeho hlavné oblasti výskumu patrí „Fyzika a technológia tuhých látok“ so zameraním na aplikáciu tenkých oxidových filmov na elektronické zariadenia. V poslednom období sa venuje výskumu a vývoju batérií. Zároveň bol zodpovedný za vedecké projekty v rámcových programoch EÚ a národných projektoch (APVV, VEGA).

„Som veľmi rád, že aj Slovensko môže svetu ponúknuť múdrych a šikovných ľudí, ktorí posúvajú trh s batériovými technológiami vpred. Verím, že výskum a vývoj na Slovensku prinesie svoje ovocie a budeme vyrábať batérie, ktoré budú cenovo dostupné, recyklovateľné, s dlhou výdržou a rýchlym nabíjaním. Verím, že budeme platnou súčasťou európskej konkurencie ázijským trhom a novovyrobené elektromobily budú fungovať na batériu „Made in Slovakia“. Veľmi by som sa z toho tešil,“ dodáva Marián Smik, predseda SBaA.

Nenechajte si ujsť hodnotné diskusné príspevky slovenských aj zahraničných špičkových spíkrov na konferencii Energy Manifest o riešeniach v energetickom sektore a kúpte si vstupenku čo najskôr. Viac informácií získate na www.energymanifest.com alebo na Facebooku: https://www.facebook.com/energymanifest/.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 22:47