StoryEditor

Ako pracuje nemecké ministerstvo financií?

05.11.2019, 23:00
Dôsledne. Aj v kybernetickej bezpečnosti.

Rezortné povinnosti ministerstva financií sú komplexné a rôznorodé, a to nielen na národnej úrovni, ale aj v otázkach európskych a medzinárodných. Vyžadujú odborné znalosti, flexibilitu a nasadenie jeho zamestnancov aj mimo pracoviska. Mobilita však nie je jediným cieľom: významným faktorom je zabezpečenie IT. Nemecké ministerstvo financií pristúpilo vzhľadom na rastúce kybernetické ohrozenie k riešeniu veľmi profesionálne.

Aj tohoročná správa o vyšetrovaní únikov dát potvrdzuje, že hrozba hekerov financovaných zo strany štátov sa zvyšuje. Majú na svedomí 23 percent všetkých únikov za rok 2018. „Udalosti od začiatku roka 2019 nás nenechávajú na pochybách, že v tomto roku zaznamenáme až dvojciferný nárast,“ predpovedajú odborníci špecializovaného tímu ALISON Slovakia.

Zamestnanci ministerstva financií potrebujú viac, než len spracúvať dáta a využívať odborné aplikácie mimo pracoviska – musia to robiť bezpečne. Množstvo údajov, s ktorými rezort pracuje, má veľký politický a ekonomický význam, čo vedie k nevyhnutnosti zaistenia vysokej dôvernosti. Nemecké ministerstvo financií investovalo do tisícky pracovných staníc SINA, ktoré sú zabezpečenou platformou pre prácu v pohybe.  

Kdekoľvek na cestách

Ministerstvo financií (Bundesministerium der Finanzen – BMF) zastupuje Nemecko v rôznych finančných výboroch a organizáciách, najmä na európskej a medzinárodnej úrovni. Zamestnanci ministerstva musia byť počas svojich pracovných ciest schopní pracovať v zabezpečenom režime prostredníctvom akéhokoľvek mobilného pripojenia – či ide o nezabezpečenú sieť Wi-Fi na konferencii, UMTS na letisku alebo hotspot v hoteli. Prostredníctvom SINA Workstation v súlade s pravidlami nemeckého Spolkového úradu pre informačnú bezpečnosť (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) majú prístup k údajom a špecializovaným aplikáciám v zabezpečenom virtuálnom prostredí.

V akomkoľvek čase

Tí, ktorí počas dňa musia prerušiť prácu alebo sa jeden či viac dní starať o deti či chorého príbuzného, môžu teraz pracovať z domácnosti alebo iného miesta. Na pracovisku sa mobilní pracovníci pripoja na sieť ministerstva prostredníctvom SINA Workstation. Mimo pracoviska využijú akékoľvek mobilné pripojenie – často vlastnú domácu Wi-Fi sieť.

Z akéhokoľvek miesta

Zamestnanci majú dve hlavné pracoviská: doma a v úrade. Pomocou SINA Workstation môžu títo pracovníci využiť zabezpečené špičkové pripojenie do systémov BMF doma aj v práci. Znamená to, že údaje a aplikácie sú neustále dostupné a spracovávať môžu aj veľké objemy dát.

Bez ohľadu na kategóriu používateľa  SINA Workstation poskytuje maximálnu flexibilitu a mobilitu. Systém vďaka tomu získal certifikát Audit berufundfamilie a stal sa odpoveďou na náročné požiadavky práce na národnej aj medzinárodnej úrovni. Ku všetkým údajom aj aplikáciám možno pristupovať zabezpečene a bez obmedzenia, bez ohľadu na miesto a typ internetového pripojenia, aj nezabezpečeného.

Využitie architektúry SINA (Secure Inter-Networking Architecture) umožňuje bezpečnú komunikáciu počítačov pripojených do siete. Systém je založený na princípe vytvárania šifrovaných tunelov, tzv. virtuálnych privátnych sietí VPN, medzi komunikujúcimi zariadeniami. SINA sa tak stáva nielen šifrovaním zabezpečeným komunikačným systémom, ale komplexnou bezpečnou informačno-komunikačnou architektúrou s integrovanými bezpečnostnými prvkami.

Certifikovaným partnerom pre produkty secunet na Slovensku je spoločnosť ALISON Slovakia. Krypto produkty SINA sú certifikované na ochranu utajovaných skutočností EÚ aj NATO. V podmienkach Slovenskej republiky pravidlá používania a prevádzky vyplývajú z legislatívy a požiadaviek národných autorít pre túto oblasť.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 04:16