StoryEditor

Vydržia nám spotrebiče dlhšie?

21.11.2019, 23:00
Nové pravidlá Európskej únie zvyšujú UDRŽATEĽNOSŤ domácich spotrebičov a znižujú náklady za spotrebu energie.

Európska komisia v snahe o ďalšie zníženie uhlíkovej stopy Európy a cien energie pre európskych spotrebiteľov prijala nové opatrenia v oblasti ekodizajnu pre výrobky, ako sú chladničky, práčky, umývačky riadu a televízory. Tieto opatrenia prispievajú k uplatňovaniu dôležitej zásady energetickej efektívnosti a prvýkrát zahŕňajú požiadavky na opraviteľnosť a recyklovateľnosť. Týmto prispievajú k napĺňaniu cieľov obehového hospodárstva prostredníctvom zlepšenia životnosti spotrebičov, ich údržby, opätovného použitia, nakladania s odpadom, ako aj zabezpečením dostupnosti náhradných dielov počas dlhého obdobia po nákupe výrobku (7 rokov pre chladničky, 10 rokov pre práčky a umývačky riadu).

Ušetríme

„Obehové hospodárstvo je určite jedným z najlepších prístupov k zvýšeniu udržateľnosti spotreby ľudskej spoločnosti. Schválené podmienky pre ekodizajn vybraných spotrebičov k nej môžu výrazne prispieť,“ uviedol Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. „Všetci vieme, že je nehospodárne vyhadzovať vyhovujúci výrobok namiesto jeho opravy. Táto ekologická možnosť šetrí nielen klímu a životné prostredie, ale aj vaše vlastné financie.“ Balík opatrení v oblasti ekodizajnu a energetického označovania prinesie do roku 2030 ročne 167 TWh konečných úspor energie, toto množstvo zodpovedá ročnej spotrebe energie v Dánsku a tieto úspory zodpovedajú tiež zníženiu o viac ako 46 milión ton CO2. Európske domácnosti vďaka tomu ušetria priemerne 150 eur ročne.

Nové štítky, nové informácie

Na určité skupiny výrobkov sa okrem toho vzťahujú aj nové pravidlá označovania energetickými štítkami – ide o chladničky, práčky, umývačky riadu, elektronické displeje (vrátane televízorov), svietidlá a chladničky s funkciou priameho predaja. Najmä v prípade spotrebiteľských výrobkov ide ekodizajn ruka v ruke s energetickým označovaním, ktoré poskytuje európskym spotrebiteľom cenné informácie a umožňuje im lepšie sa rozhodnúť. V konečnom dôsledku opatrenia smerujú trh k energeticky účinnejším výrobkom. Nové štítky budú na výrobkoch v kamenných i online obchodoch od 1. marca 2021. V porovnaní s tými existujúcimi by mali byť pre zákazníkov zrozumiteľnejšie, aby im naozaj pomohli vybrať si ten správny spotrebič. Novinkou na štítku je QR kód, ktorý pri naskenovaní bežným smartfónom spotrebiteľovi sprístupní dodatočné (nekomerčné) informácie o konkrétnom výrobku (výrobcovia ich vkladajú do databázy EÚ EPREL).

Nová stupnica od A po G

Súkromný sektor a rôzne mimovládne organizácie takisto prichádzajú s aplikáciami na uľahčenie nákupných rozhodnutí. Ide napríklad o aplikácie na výpočet návratnosti či porovnávanie rôznych výrobkov. Na štítku k výrobku sa teda nebude uvádzať iba spotreba elektriny, ale aj iné informácie sprevádzané intuitívnymi piktogramami – ako napríklad informácie o spotrebe vody v pracom cykle, skladovacej kapacite, vydávanom hluku a ďalšie. Aby sa spotrebiteľom uľahčilo chápanie a porovnávanie výrobkov, EÚ sa rozhodla ponechať do budúcnosti iba triedy od A do G, čiže sa prepracujú súčasné stupnice. Nový revidovaný systém navyše zahŕňa aj digitálnu databázu nových energeticky účinných výrobkov. Cieľom je, aby boli všetky výrobky, ktoré sú umiestnené na trhu EÚ, zaregistrované v online databáze. Tým sa umožní väčšia transparentnosť a vnútroštátnym orgánom sa uľahčí dohľad nad trhom.

Naše štítky sa rozšírili aj mimo EÚ

Podľa prieskumu, ktorý prebehol v roku 2014, sa už vtedy potvrdilo, že energetické označovanie spotrebičov napodobnilo aj 59 ďalších krajín mimo EÚ. Energetický štítok EÚ sa tak stal medzinárodným symbolom energetickej účinnosti a jeho dosah je citeľný ďaleko za hranicami Únie. Motív farebnej stupnice šípok od A (zelená) po G (červenú) sa v krajinách mimo EÚ používa napríklad na označovanie hospodárnosti budov a efektívnosti či účinnosti pneumatík, automobilov a ďalších tovarov. Verné alebo takmer verné kópie energetických štítkov EÚ možno nájsť po celom svete – vo väčšine krajín Strednej a Južnej Ameriky, Afriky, v krajinách Blízkeho východu, v Rusku a ďalších bývalých sovietskych štátoch, mierne upravené verzie by sme našli v Číne, Hongkongu, Iráne či v Tunisku.

Áčko nemusí byť najlepšie

Od roku 1995 sa energetický štítok EÚ ukázal ako úspešný. Až 85 % európskych spotrebiteľov ho pozná a pri nákupoch využíva. Energetické štítky prispeli k inováciám vo výrobe spotrebičov a podnietili aj hospodársku súťaž. Na trhu sú teraz nové výrobky v čoraz vyšších energetických triedach. Zatiaľ čo v počiatkoch bola väčšina modelov v najnižších triedach (t. j. E, F, G), novšie modely sa neustále zlepšovali, až sme sa dostali do súčasnej situácie, keď väčšina výrobkov zodpovedá najvyšším triedam (A+++, A++, A+). Tento pozitívny výsledok však momentálne spotrebiteľom sťažuje rozlišovanie medzi výrobkami v najlepšej A kategórii: môžu si napríklad myslieť, že ak si kúpia výrobok triedy A+, dostanú jeden z najúčinnejších výrobkov na trhu, pričom v skutočnosti môže niekedy ísť o priemerný či dokonca o najmenej účinný výrobok.

(špeciálny projekt)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 02:00