StoryEditor

Viktor Blaha: Genderovo ho neviem zaškatuľkovať

28.11.2019, 23:00
Mladý Bratislavčan je jedným z trojice zakladateľov módnej značky Bratiska, ktorí na vlastnej koži vyskúšali, aké je tvoriť kolekciu na smartfóne.

Mgr. Viktor Blaha stojí za vznikom módnej značky Bratiska, ktorá pôvodne vychádzala z reálií hlavného mesta. Ich tvorba sa v súčasnosti začína posúvať aj do ďalších regiónov.

Aký typ smartfónov ste doteraz používali?

Od roku 2008 som bol vždy používateľom konkurenčnej platformy a v pracovnej sfére som ako služobný mal rôzne Androidy.

Mali ste možnosť si vyskúšať nový Galaxy Note10+ a zároveň na ňom vytvoriť niekoľko návrhov tričiek a mikín v rámci špeciálneho projektu. Ako ste s ním boli spokojný?

Posledné roky som vždy pozeral na novinky od Samsungu a sledoval ich pokrokové technologické vychytávky, o ktorých som pri konkurenčnom operačnom systéme väčšinou len sníval. Teraz som mal možnosť vyskúšať Note10+ a moje vysoké očakávania od vlajkovej lode Samsungu boli viac ako naplnené. Okrem rýchlej práce softvéru ma tiež dosť prekvapila aj batéria telefónu.

Ktorá z funkcií sa vám najviac páčila?

Veľmi milé prekvapenie bola pre mňa práca so Samsung DeX, cez ktorý sme dotvorili finálny špeciálny dizajn Samsung x Bratiska. V ateliéri sme Note10+ pripojili adaptérom USB-C na HDMI (čo je skvelé a pre mňa dosť nezvyčajné, že adaptér bol súčasťou balenia) s obrazovkou a telefón automaticky pracoval v úlohe kvalitného mini počítača. Dokonca dobre zvládol aj základné dizajnérske nároky a k tomu displej Noteu slúžil ako touchpad.

Ako hodnotíte spracovanie displeja?

Jednoduchý a čistý dizajn je pre mňa teraz základ úspechu, takže veľmi dobre hodnotím tento krok – obrazovku ničím „nerozbiť“ a dať ju od okraja po okraj.

Primárnym prvkom nového Note10+ je pero S Pen. Čo hovoríte na jeho využitie a nové funkcionality, napr. konverziu písaného textu?

S použitím pera pri práci s telefónom som sa stretol po prvýkrát, ale bolo to veľmi natívne a intuitívne. Rád si zapisujem poznámky nielen zo stretnutí do telefónu takže túto funkcionalitu S Pen som veľmi ocenil.

S Pen najnovšie ponúka aj tzv. Air actions, ktoré čiastočne umožňujú smartfón ovládať gestami. Vidíte v tejto funkcii potenciál?

S tým je veľká zábava. Na začiatku si to žiadalo trošku cviku, ale potom som sa začal cítiť ako Harry Potter a ruku na srdce, kto by to nechcel, že? Potenciál vidím skôr pri natáčaní selfie videí a fotení selfíčiek.

Novinkou je aj niekoľko funkcií pri fotografovaní, natáčaní videí a ich následnom spracovaní aj s pomocou S Pen. Ako sa vám páčia?

Na kvalitný širokouhlý fotoaparátu s variabilnou clonou a s 2-násobným optickým zoomom som bol zvyknutý. Výborné je, že pribudol skvelý ultraširokouhlý objektív a tiež možnosť natáčať videá v režime dynamického zaostrovania. Veľa tvorím – fotím obsah na svoj (@viktoranalogom) aj pracovný instagram (@bratiska_), hlavne teda formát stories a je to dosť veľké šetrenie čašu pre mňa, keď sa môžem spoľahnúť, že finálna fotka alebo video už netreba upravovať a zlepšovať ich kvalitu. Tiež je skvelé, že si viem upraviť výber režimov fotografovania / natáčania videa, ktoré mi fotoaparát ponúka pri otvorení. Celkovo je kvalita fotografií na vysokej úrovni rovnako ako práca s fotoaparátom.

Prečo by ste prácu s Note10+ alebo s perom S Pen odporučili svojim priateľom a kolegom?

Moje obavy z práce s Androidom sa vôbec nenaplnili, a ľudia ma poznajú, že som fanúšik konkurenčného operačného systému. Tie časy, že buď je človek jedno alebo druhé sú pre mňa už úplne preč. Celkovo je práca s Note10+ skvelá, človek si ho vie nastaviť presne podľa svojich priorít, na ktoré chce telefón používať. Pracovať s Note10+ bez S Pen a gest by bola veľká škoda, telefón je na to viac ako predurčený vďaka veľkému displeju ako aj funkcionalite.

Myslíte si, že Galaxy Note10+ ocenia skôr muži alebo ženy?

Genderovo ho neviem zaškatuľkovať, je to výborný telefón, či už pre dizajnérov, marketérov alebo biznis ľudí.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 15:01