StoryEditor

Už dnes večer sa dozvieme mená najlepších slovenských umelcov

28.11.2019, 23:00
Prestížne ocenenie Ceny nadácie Tatra banky odovzdajú umelcom laureáti minulých ročníkov už dnes večer v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Nadácia Tatra banky podporuje umenie a vzdelávanie formou grantových programov už veľa rokov. Zároveň každý rok ocení najlepších slovenských umelcov špeciálnou Cenou Nadácie Tatra banky za umenie. Bronzovú sošku múzy, ktorú špeciálne pre túto príležitosť vytvoril slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský, získajú laureáti v 6 kategóriach: Audiovizuálna tvorba, divadlo, dizajn, hudba, literatúra a výtvarné umenie. Ocenení zároveň získavajú aj finančnú odmenu.

Nominácie pre tento rok si môžete pozrieť TU.

Každý rok je s odovzdávaním cien spojený aj výnimočný umelecký program, pretkaný vstupmi jedinečnej moderátorky Adely Vinczeovej. Už 10. krát sa objaví na pódiu národného divadla v šatách navrhnutých špeciálne pre ňu mladými dizajnérmi zo Slovenska. Šaty pre Adelu tento rok pripravil módny návrhár Pavol Dendis, ktorý sa prezentuje najmä pánskymi kolekciami, no postupne sa jeho modely dostávajú aj do dámskych šatníkov. Jeho tvorba nesie prvky minimalizmu a symbolizmu a základnými farbami sú biela a čierna. „Čierna farba je pre moju tvorbu dominantná, takže otázka farebnosti bola zodpovedaná hneď na začiatku,“ priblížil proces tvorby šiat samotný dizajnér.

Nadácia Tatra banky

Šaty pre Adelu

Nosnou témou tohto ročníka bude spojenie krásy a technológie, ktoré je typické pre tanečnú produkciu Compagnie Käfig z Francúzka. Tanečníci pripravili špeciálny program a na Slovensku sa predstavia 1.krát. Dôležitou témou večera je tiež udržateľnosť. Tá sa postupne stáva nielen trendom, ale aj prirodzeným životným štýlom ľudí a organizácií. Tatra banka nie je výnimkou, a tak tento rok v spolupráci s cragting plastics! studio priniesla niekoľko zaujímavých noviniek spojených s galavečerom. Prvou výnimočnou zmenou je pozvánka, ktorá bola tento rok vytvorená z NUATANu. Tento 100% biodegradovateľný materiál, vyrobený z obnoviteľných surovín, vyvinula dvojica Vlasta Kubušová a Miroslav Král, spolupracujúca pod názvom cragting plastics! studio a dnes z neho vytvárajú napríklad dizjanové okuliare. Okrem pozvánky bude z tohto materiálu pripravená aj špeciálna fotostena pre hostí a podkladové kartičky pre moderátorku. Ukážkou Nuatanu chce Tatra banka poukázať na dôležitosť tejto témy a cestu, ako môžeme nahradiť plastové a neekologické prvky napríklad touto formou.

Pozrite si aj vy priamy prenos z galavečera už dnes od 19:00 na Facebookovej stránke Tatra banky.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 08:21