StoryEditor

Konferencia Energy Manifest zvýraznila Slovensko na mape batériového priemyslu

02.12.2019, 23:00
Slovenská batériová aliancia (SBaA) začala napĺňať svoje poslanie v oblasti spolupráce s expertnými tímami organizáciou úspešnej medzinárodnej konferencie Energy manifest.

Viacerí účastníci ocenili spoločnú platformu, kde sa mohla spojiť verejnosť a akademická obec spolu s veľkými finančnými a industriálnymi hráčmi. Priestor konferencie účastníci využili na výmenu skúseností a plánovanie projektov do budúcnosti, ktoré pomôžu Slovensko posunúť vpred v oblasti batériového ekosystému. Konferencia Energy Manifest dala jasný signál do Európy, že Slovensko nechce stáť v pozadí, ale chce byť lídrom v oblasti batériových technológií a úložísk energie, s čím úzko súvisí potreba výrazného progresu v oblasti vedy a výskumu.

Dvadsať spíkrov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Talianska, Belgicka, Nemecka a Írska priniesli zaujímavé názory na horúce témy z oblasti batériového priemyslu pre takmer 400 účastníkov konferencie. Najviac otázok z pléna bolo položených pri analýze situácie v elektromobilite čo dokazuje, že verejnosť sa zaujíma o posilnenie energetickej infraštruktúry, a teda o získavanie energie pre elektromobily. Súčasťou publika boli aj vysokoškolskí študenti z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technickej univerzity v Košiciach, Slovenskej technickej univerzity a Žilinskej univerzity. Oni sa najviac zaujímali o tému vedy a výskumu s možnosťou zapojenia študentov do výskumu batérií, s čím súvisí aj podpora univerzít s plánom zaradiť tému ukladania energie do učebných sylabov.

 „S priebehom aj výsledkami prvého ročníka Energy manifest sme veľmi spokojní, konferencia splnila svoj účel a potvrdila enormný záujem Slovenska podieľať sa na batériovom ekosystéme z popredných pozícií medzi európskymi krajinami,“ zhodnotil konferenciu Marián Smik, predseda SBaA a dodáva: „Spoločne s ostatnými členmi SBaA sme sa zhodli na nasledujúcich vyhláseniach k aktuálnej situácii v oblasti elektromobility a ukladania energie na Slovensku:“

  1. Je nevyhnutné urýchliť zavádzanie elektromobilov a vytvorenie takého legislatívneho prostredia, aby bolo možné urýchlené dobudovanie a ďalší rozvoj adekvátnej dobíjacej infraštruktúry na Slovensku.
  2. Je nevyhnutné prijať novú legislatívnu úpravu a pravidlá trhu pre uskladnenie elektrickej energie.
  3. Je nevyhnutné podporiť interdisciplinárny výskum a transfer inovácií zo zahraničia v oblasti batérií a pripraviť akademický sektor na vzdelávanie odborníkov pre celý batériový hodnotový reťazec od výroby, testovania až po recykláciu.
  4. Je nevyhnutné zabezpečiť podporu najmä zo strany vlády Slovenskej republiky pre financovanie projektov slovenského batériového ekosystému s cieľom zabezpečiť výrobu vlastných slovenských produktov v celom batériovom hodnotovom reťazci.

 

V rámci konferencie boli cenou „Slovak Battery Alliance Young Research Award“ ocenené najlepšie záverečné práce študentov na témy recyklácie batérií, biologicky rozložiteľných batérií, či elektromobility. Prvá konferencia svojho druhu na Slovensku, Energy Manifest, s celodenným bohatým programom bola ukončená príjemným večerným networkingom. Pozrite si v krátkom videu, ako to na prvom ročníku konferencie vyzeralo. Viac o Slovenskej batériovej aliancii nájdete na http://sbaa.sk/home, viac o konferencii Energy Manifest nájdete na https://www.energymanifest.com/.  

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 14:34