StoryEditor

BMW presadzuje odstrániť uhlíkovú stopu z medzinárodnej námornej dopravy

08.12.2019, 23:00
Spoločnosť sa pridáva k iniciatíve Getting to Zero Coalition. Zámerom je nízko emisná doprava a logistika.

Výrobca prémiových automobilov rozšíril svoje aktivity smerom k trvalej udržateľnosti dopravnej logistiky. Pred začiatkom Konferencie o klimatickej zmene OSN sa pridal ku koalícii Getting to Zero Coalition. Cieľom je používanie bezemisných trajektov do roku 2030. Koalícia je partnerstvom medzi Svetovým námorným fórom, hnutím Priatelia oceánov a Svetovým ekonomickým fórom.

„Námorná doprava predstavuje v medzinárodnom dodávateľskom reťazci a pri distribúcii vozidiel spoločnosti BMW Group kľúčovú úlohu. Iniciatívu Getting to Zero Coalition, ku ktorej sa hlásia viaceré vlády, firmy a ďalší partneri, vnímame ako možnosť na neustále znižovanie uhlíkových emisií v námornej doprave,” podčiarkol Jürgen Maidl, Senior Vice President zodpovedný za riadenie výrobnej a dodávateľskej siete v BMW Group. „Sme prvým automobilovým výrobcom, ktorý sa pripája k tejto dohode a aj tým tvoríme cestu k trvalej udržateľnosti.”

Námorná preprava sa na emisiách CO2, ktoré v rámci dopravy momentálne vytvára BMW Group, podieľa 50 percentami. Z globálneho hľadiska sú to približne tri percentá z celkového množstva skleníkových plynov a tento trend výrazne narastá. BMW Group sa pripojením ku Getting to Zero Coalition snaží dosiahnuť úplné odstránenie emisií uhlíka používaním bezuhlíkových palív a nových systémov pohonu ako aj znížením celkovej spotreby energie a naďalej tlačiť na odstraňovanie emisií uhlíka v celom logistickom reťazci. Okrem trvalo udržateľnej stratégie v rámci celého výrobného reťazca bude komplexne pristupovať aj k výrobe šetrnej ku zdrojom vo svojich závodoch po celom svete a k ďalšiemu rozvoju elektrickej mobility.

BMW Group sa už od roku 2006 napríklad podarilo znížiť emisie a spotrebu zdrojov potrebných na výrobu jedného vozidla o 50 percent. Navyše, všetky prevádzkované závody a tri závody spoločného podniku BBA v Číne, budú od budúceho roka používať už iba energiu získanú z obnoviteľných zdrojov. Produkcia BMW Group v Európe využíva čisto zelenú energiu už od roku 2017. So zameraním sa na elektrickú mobilitu je značka BMW už od roku 2013 svetovým lídrom v tomto segmente. S portfóliom, ktoré momentálne obsahuje 12 modelov, ponúka najširšiu paletu elektrifikovaných vozidiel na trhu. Do roku 2021 dodá na cesty milión elektrifikovaných vozidiel. Do roku 2023 to bude dovedna 25 elektrifikovaných modelov.

BMW Group a Konferencia o klimatickej zmene OSN COP 25, ktorá sa od 2. do 13. decembra koná v Madride, už dlhodobo vyvíjajú spoločné aktivity. Tie sa zameriavajú na opätovné zapojenie automobilky ako hlavného partnera Fóra o trvalo udržateľných inováciách (Sustainable Innovation Forum — SIF), ktoré sa uskutoční 10. a 11. decembra 2019. SIF je dlhé obdobie jednou z najdôležitejších konferencií o trvalo udržateľnom rozvoji, ktoré sa konajú v rámci programu schôdze COP OSN a pravidelne sa jej zúčastňujú globálni kľúčoví hráči z politickej, priemyselnej, vedeckej a spoločenskej sféry, pričom ju využívajú aj ako platformu na diskusie o výzvach spojených s trvalo udržateľným rozvojom. BMW pri tejto príležitosti predstaví aktuálny pokrok v oblasti elektrickej mobility a ukáže ako digitálne technológie môžu prispievať k trvalo udržateľnej mobilite.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 09:00