StoryEditor

Fit vianočka s proteínom

19.12.2019, 10:42
Vianočka. Tradičné pečivo, bez ktorého si mnohí z vás nevedia predstaviť Vianoce. Často sa spája s detstvom, kedy sme si vianočku vychutnávali s džemom a horúcim kakaom.

My sme si pre vás pripravili jej fit verziu, kde sme cukor nahradili sladidlom a na pridanie bielkovín navyše sme použili vanilkový proteín od Myprotein, ktorý jej dodal príjemnú arómu. Vianočka je teda mäkká, sladká, rovnako vás prenesie do detstva, no zároveň vám ušetrí zopár kalórii.

Budeme potrebovať:

  • 380 g hladkej špaldovej múky
  • 150 ml teplého polotučného mlieka
  • 5 g sušeného droždia
  • 2 vajíčka
  • štipku soli
  • lyžičku citrónovej kôry
  • 45 g Myprotein Impact Whey Isolate v príchuti Vanilka
  • 40 g práškového bezkalorického sladidla
  • 40 g rozpusteného kokosového oleja
  • hrsť hrozienok (kto ich nemá rád, použije napríklad nadrobno nakrájané sušené slivky)
  • nakrájané mandle na posypanie vianočky

Postup:

  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do teplého mlieka nasypeme droždie a pridáme lyžičku múky. Zamiešame a na teplom mieste nechám vzísť kvások. Bude to trvať asi 15 minút.
  2. V mise si zmiešame suché ingrediencie. Múku, štipku soli, citrónovú kôru, proteín a sladidlo. Do stredu vylejeme vzídený kvások, pridáme jedno vajíčko a kokosový olej. Vypracujeme pružné, mierne lepivé cesto, pridáme hrozienka alebo slivky. Zľahka ho potrieme kokosovým olejom, najmä boky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 2 hodiny.
  3. Cesto si rozdelíme na 8 rovnakých dielov a postupne upletieme vianočku podľa návodu
  4. Vianočku nakoniec potrieme vajíčkom, tak ako vo videu, a posypeme nakrájanými mandľami. Na 3-4 miestach do nej zapichneme špáradlá, aby sa nám počas pečenia nezvalila. Pečieme pri 180 stupňoch najprv 10 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 40-50 minút. Či je vianočka upečená, zistíme špajlou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť z vianočky čistá.
  5. Vianočku krájame, až keď je vychladnutá. S čím si vianočku vychutnáte, necháme na vašej fantázii. My sme zvolili klasiku – poctivé maslo a domáci šípkový džem.

Z vianočky nám vyjde približne 18 plátkov – jeden kúsok obsahuje priemerne 121 kcal, 3.2 g tuku, 17.7 g sacharidov a 5.5 g bielkovín

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 00:35