StoryEditor

Biophilia: Hlavný interiérový trend roku 2020 si zamilujete

26.12.2019, 23:00
Návrat k prírode a ručná práca. To je Biophilia. Estetika tropických skleníkov a mestskej džungle zapustila korene vo svete interiérového dizajnu a v posledných rokoch úspešne bujnie. Pozvite do svojho domova sviežosť izbových rastlín, vrelosť dreva a ratanu a originálne ručné výrobky, ktoré sú pohladenie pre oči i dušu.

Upokojujúci prírodný azyl

Vo svete sklenených neosobných korporačných kancelárií, nákupných centier neskutočných rozmerov a rušnej dopravy čoraz viac ľudí vyhľadáva prírodné pokojné útočisko. Nemusíte sa však vzdať výhod mestského života a odsťahovať sa ďaleko od civilizácie. Atmosféru zelenej oázy totiž hravo vytvoríte kdekoľvek.

Ľahkosť, dotyk prírody a kreatívneho ducha. Tak vyzerá aktuálny trend Biophilia v podaní dánskej značky A Simple Mess .

Prvým krokom k dosiahnutiu tejto energiou nabitej atmosféry je naplniť interiér množstvom izbových rastlín. Ideálnou voľbou sú tie, ktoré zaujmú na prvý pohľad svojimi listami a sú krásne celoročne, nielen v čase kvitnutia. Nemusíte byť ani skúsenými botanikmi, aby sa vaša súkromná džungľa zdarne zelenala. Nájde sa celý rad pôsobivých druhov papradí, sukulentov aj paliem, ktoré sú nenáročné na pestovateľské zručnosti. Kľúčom k úspechu je nielen výber vhodných rastlín, ale aj kvetináčov. S klasickou terakotou (druh neglazovanej kameniny rezného vzhľadu) neurobíte chybu, zvlášť ak je doplnená o misku na prebytočnú vlahu. Skúste tiež zapojiť koše z morskej trávy či prútia , ktoré schovajú napríklad aj obyčajnú plastovú nádobu a dokonale dokreslia exotický dojem.

Košík z morskej trávy či prútia podtrhne pôvab izbových rastlín.

Nenáročné a efektné aerária

Neviete si predstaviť, ako doma vypestujete súkromnú džungľu, keď u vás neprežije ani kaktus? Pozdvihnite svoje pestovateľské sebavedomie na úplne nenáročných rastlinkách, , ktoré žijú zo vzdušnej vlhkosti. Pôsobivé sklenené aeária stačí zavesiť na svetlé miesto a raz za týždeň dodať vlahu rozprašovačom. O zvyšok sa postará prirodzená mikroklíma.

Aerária sú ideálne pre rastliny žijúce zo vzdušnej vlhkosti či sukulenty, ktoré prospievajú na slnečných miestach.

Mikroklíma vo fľaši

Podobný úspech budete mať aj s teráriom. Vo veľkej fľaši či sklenenej dóze s viečkom môžu žiť v symbióze machy, paprade či orchidey a nevyžadujú nič viac než občasné orosenie vodou. Budú tak robiť radosť aj tým, ktorí často cestujú. Taká miniatúrna záhradka v skle je totiž z veľkej časti sebestačná a kratšia neprítomnosť jej krásu nijako neohrozí.

S trochou zručnosti a trpezlivosti si môžete vyrobiť vlastné rastlinné terárium alebo kúpiť hotové v kvetinárstve, kde máte istotu ideálnej kombinácie jednotlivých zložiek.

Materiály nabité silou prírody

Trend Biophilia tiež uprednostňuje prírodné materiály nábytku i doplnkov. Dominantnou zložku tvorí drevo, ktoré okolo seba šíri nezameniteľnú vôňu a pozitívnu energiu. Má tiež dlhodobú hodnotu, pretože drobné vady, ktoré rokmi môžu vzniknúť možno jednoducho zabrúsiť. To ide ruka v ruke s konceptom udržateľnosti, ktorý je stále dôležitejší nielen  v oblasti módy, ale aj v bývaní.   

Nechajte vyniknúť autentickú krásu dreva v podobe stolíku či veľkého rámu.

Ďalším vyhľadávaným materiálom je keramika, a to v čo najprirodzenejšej podobe. Uhladenosť ide bokom a víťazia hrubšie štruktúry, neglazované povrchy a ručná výroba. Zdrojom inšpirácie je japonská estetika wabi sabi, ktorá zdôrazňuje krásu nedokonalosti. Vychádza z vedomia pominuteľnosti života, a preto sa orientuje na prítomný okamih a jednoduchosť .

Nesymetrické tvary, hrubá štruktúra a pôvab nedokonalosti. Taká je japonská estetika wabi sabi aj kúsky dánskej značky A Simple Mess. 

Rešpekt k prírode sa prejavuje aj ekologickým prístupom. Preč je oslavovanie konzumného štýlu života, obdiv si zaslúži predovšetkým schopnosť renovovať staršie kúsky, vložiť do diela vlastnú kreativitu a zapojiť aj prvky z okolitej prírody . Skvelou dekoráciou sa tak môžu stať kamene, ktoré nájdete pri prechádzke či traviny, nastrihané pri neďalekom rybníku. 

Ak máte v sebe len štipku kreativity, práve teraz je ten pravý čas ju prebudiť a rozvinúť. Ručná práca je totiž veľmi oceňovaná a tá vlastná najviac. Pochváľte sa hosťom vlastnoručnou výšivkou v ráme alebo sa nechajte hriať plédom, ktorý si sami po večeroch upletiete. Keď odložíte obavy a nadbytočnú sebakritiku, je to ohromne upokojujúca činnosť, vďaka ktorej mimovoľne zapojíte pravú mozgovú hemisféru. Originálne kúsky tradičnej výroby tiež môžete objaviť na svojich cestách alebo u lokálnych umelcov. Každý takýto doplnok má svoj príbeh a podieľa sa na jedinečnom vyžarovanie celého domova.

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 14:07