StoryEditor

Pristane vašej podlahe koberec alebo kožušina?

30.12.2019, 23:00
Dať prednosť modernému vzorovanému behúňu, luxusnému kusovému kobercu alebo hrejivej kožušine?

Voľba podlahy so sebou prináša množstvo otáznikov. Najprv sa rozhodujeme napríklad medzi drevom, korkom alebo vinylom. Následne riešime, či tepelné a zvukové vlastnosti vybranej podlahy znásobiť vhodným kobercom, alebo radšej siahnuť po hrejivej kožušine.

Koberce zvýšia komfort bývania

Väčšina z nás sa pri kúpe koberca riadi rozmermi, farbou alebo vzorom.

Metrážne (merané) koberce sa dajú upraviť presne na požadované rozmery, pričom okraje je možné obšiť. Ak hľadáme zároveň tepelnú a zvukovú izoláciu podlahy, riešením môže byť uzlíkový metrážny koberec.

Objektové koberce sa vyznačujú zvýšenou schopnosťou tlmiť hluk, neabsorbujú prach a sú vhodné aj do intenzívne zaťažovaných priestorov.

iStock/Sky Kim Alternatívou objektových kobercov vhodnou aj do bytov sú kobercové štvorce – dajú sa farebne skombinovať podľa vlastnej fantázie a stanú sa originálnym prvkom miestnosti.

Behúne majú protišmykovú podložku a ich hlavnou úlohou je podlahu zatepliť. Zvyčajne sa umiestňujú na chodbu alebo na schodisko.

Kusové koberce možno považovať za časť nábytku, pretože plnia najmä estetickú funkciu. Vyrábajú sa v rôznych farbách, vzoroch a tvaroch. Hodia sa do moderného i klasického interiéru. Ak rozhodnutie padne na tento typ koberca, výberu by sme mali venovať značnú dávku pozornosti.

Pri rozhodovaní o kúpe koberca je jedným z podstatných parametrov materiál.

Prírodné koberce sú zhotovené z hodvábu, vlny, bavlny, sisalu, kokosu či morskej trávy. Syntetické z polyamidu, polypropylénu, polyesteru alebo akrylu.

Každý z uvedených materiálov má svoje plusy i mínusy. Koberce z bavlny sú mäkké a príjemné na dotyk, ale náchylnejšie na vznik škvŕn. Ak ich porovnáme s hodvábnymi kobercami, disponujú nižším stupňom pružnosti.

Akrylové koberce sú vlastnosťami podobné vlne, ale odolnejšie voči blednutiu, plesniam i moliam.

Koberce sú vyrábané rôznymi technikami, napríklad tkaním, všívaním, vpichovaním, ručným viazaním alebo chemickým spájaním.

Ak hľadáme unikátne umelecké dielo, nájdeme ho napríklad medzi ručne viazanými kobercami pochádzajúcimi z Nepálu alebo Indie.

Kože a kožušiny zahrejú a zútulnia

Hladké kožené koberce alebo zvieracie kožušiny sú považované za symbol luxusu, v skutočnosti patria medzi univerzálne a nadčasové kúsky. Hodia sa tak do minimalistických i rustikálnych priestorov.

iStock/Solovyova

Kožušiny sú hrejivé, mäkké, príjemné na dotyk a interiér zútulnia. Kučeravá ovčia kožušina s netradičnou vlnou je stvorená na položenie vedľa postele – výborne hreje, je zdravotne nezávadná a jednoducho sa udržiava. Originálne pôsobia aj tmavé ovčie kožušiny s hustou huňatou vlnou.

Luxusným a originálnym prvkom v spálni alebo obývačke môže byť hovädzia kožušina – každá je jedinečná svojím sfarbením i tvarom, navyše sú antialergické.

iStock/Graham Wood

Zaujímavým riešením je kožená podlaha. Disponuje exkluzívnym vzhľadom, atraktívnymi farbami a originálnymi vzormi. Jedná sa vlastne o podlahu skladajúcu sa z niekoľkých vrstiev, ktorej nášľapná časť je tvorená recyklovanou kožou. Je prírodná a zdravotne nezávadná, odolná voči poškodeniu a ľahko udržiavateľná. V ponuke je v nadčasových prírodných odtieňoch a vzoroch, ale aj v moderných výrazných farbách, haďom, zebrom či krokodílom motíve.

Alternatívou živočíšnych koží a kožušín sú umelé, teda dekoratívne kožušiny. Tvarom môžu pripomínať živočíšne, alebo sú obdĺžnikové, štvorcové či okrúhle. Sú zhotovené napríklad z japonského akrylu alebo polyesteru.

Koberec alebo kožušina?

Na túto otázku jednoznačná odpoveď neexistuje. Pri ich výbere by sme mali vziať do úvahy nielen kvalitu, vlastnosti, životnosť a cenovú úroveň koberca, kože alebo kožušiny, ale riadiť sa predovšetkým vlastnou intuíciou a vkusom.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 14:13