StoryEditor

Desatoro, na ktoré by ste pred svadbou nemali zabudnúť

12.01.2020, 23:00
Našli ste sa a rozumiete si v každom jednom smere, príjemných, ale aj pri náročných situáciách? Dokážete si predstaviť, prípadne už máte za sebou spoločné bývanie? V tom prípade je najvyšší čas, spečatiť váš vzťah manželským sľubom.

Plánovanie tohto azda najvýznamnejšieho dňa vo vašom živote však býva náročné. Pri začatí príprav na svadbu je preto potrebné vypracovať podrobný plán, vďaka ktorému na nič nezabudnete a užijete si svadbu snov do posledného detailu.

Vezmite si preto papier a pero, prípadne pohodlnejší notebook a začnite robiť zoznam vecí, ktoré vám pomôžu usporiadať krásnu svadbu.

  1. Dátum svadby

Prvou veľmi dôležitou položkou v zozname je dátum svadby. Výber dátumu je veľmi náročná úloha, pretože musíte vziať do úvahy veľa faktorov, kam patria rôzne sviatky, vierovyznanie členov rodiny a iné dôležité detaily.

Premyslite si všetko v predstihu, aby ste mali na prípravy, opravy a rôzne fázy dosť času. Nezabudnite ani na fakt, že pred návštevou matriky si je dobré vybrať niekoľko vhodných termínov, pretože vami vybraný si mohol už skôr rezervovať niekto iný.

  1. Matrika

Ak máte niekoľko vhodných a dobre premyslených termínov, pred vstupom na matriku si zistite otváracie hodiny. Internet vám v tomto smere pomôže. Nezabudnite však na to, že sa musíte podľa zákona o matrikách vybaviť aj množstvom potrebných dokumentov, ktoré je matričnému úradu nutné predložiť najmenej 7 dní pred uzavretím manželstva:

  • vo všeobecnosti je najdôležitejší občiansky preukaz alebo pas;
  • v iných prípadoch, doklad o štátnom občianstve;
  • potvrdenie o pobyte;
  • v prípade registrácie nového manželstva - doklady potvrdzujúce ukončenie predchádzajúceho manželstva alebo jeho uznanie za neplatné (súdne rozhodnutie o rozvode, úmrtný list jedného z manželov).
  1. Rozlúčka so slobodou

Aj keď budú priatelia po svadbe pre vás viac menej už budúcnosťou a musíte myslieť najmä na svoju rodinu, ich spoločnosť je pre zdravý vzťah dobrá. Preto si ich priateľstvo pred vstupom do manželského zväzku uctite nezabudnuteľnou rozlúčkou so slobodou.

Vyberte si dobrý dátum, miesto a premyslite si akčný plán tejto akcie. Odporúčame vám naplánovať túto udalosť týždeň pred svadbou.

  1. Rozpočet

Pred plánovaním svadby je tiež veľmi dôležité zistiť, koľko peňazí môžete na ňu minúť. Ak je termín vzdialenejší, máte čas si niečo ešte našetriť. Určite ale nefinancujte oslavu formou pôžičky. Vlastné zdroje, príspevok od rodiny alebo priateľov je najlepší. Rozpočet rozhodne o tom, čo všetko si a v akej kvalite môžete na vlastnej svadbe dovoliť.

  1. Využite služby donášky kvetov

Bez výzdoby a kvetov nebude táto udalosť nikdy úplne dokonalá, preto na ňu určite nezabudnite. Výber najbližšieho kvetinárstva z dnešnej ponuky nebude náročný. Využiť donášku kvetov a zaistiť výzdobu môžete však aj cez internet.

  1. Odev novomanželov

Táto položka je asi najdôležitejšia najmä pre ženy, no určite sa budete musieť poobzerať aj po kvalitnom pánskom obleku. Šaty, topánky, účes, líčidlá, šperky a výber milióna ďalších drobností konzultujte s najbližšími.

  1. Zoznam hostí

Po určení rozpočtu je potrebné zostaviť aj zoznam hostí. Ak je financií menej, logicky sa okruh najdôležitejších ľudí v zozname zmenšuje. Pokiaľ ste ale dobre šetrili a môžete si dovoliť pozvať aj vzdialenejších príbuzných alebo priateľov, nezabudnite pre nich na takéto podmienky pripraviť aj vaše pevné rozkladacie pohovky alebo dobré ubytovanie.

  1. Miesto konania

Reštaurácia, vidiecky dom, stan alebo loď? Toľko možností a len jedna svadba a rozpočet? Ak sa rozhodnete osláviť formálne manželstvo iba spoločne s najbližšími, je lepšie zvoliť si obľúbené miesto, kde môžete vypiť šampanské a po niekoľkých hodinách pokračovať v oslave u vás doma. Pre väčší počet ľudí by ste mali vybrať viac reprezentatívne priestory.

  1. Menu

Viete koľko potravín a nápojov by sa malo objednať, aby nikto z hostí nemal hlad? Odhadnúť to dopredu nedokáže nikto, pretože hneď nemáte potvrdenú účasť všetkých pozvaných hostí. Aby ste predišli stratám a plytvaniu s jedlom, vyberte si zariadenie a cateringovú spoločnosť, ktorá vám bude účtovať za poskytnuté služby až po ukončení obradu a oslavy.

  1. Svadobné obrúčky

Najdôležitejšia vec na záver. Vďaka ponuke a dostupnosti obchodných domov dnes zoženiete obrúčky aj niekoľko hodín pred sobášom. Mali by ste ale poznať svoje veľkosti. Ideálne však je, vybrať si spomienku na najkrajší deň a najdôležitejšiu súčasť celého obradu niekoľko dní vopred.

Ak ste časovo vyťaženou osobou, viete všetko potrebné, je možné si krásne svadobné obrúčky vybrať aj na internete. Od dizajnu, prevedenia a dostupnosti potom závisí aj doba a termín ich doručenia.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 22:29