StoryEditor

Kompaktný crossover od Toyoty dostal dôležité vylepšenia. Je štýlovejší i výkonnejší

22.01.2020, 23:00
Po tri a pol ročnom pôsobení sa mestský model C-HR od Toyoty dočkal výrazného faceliftu.

Model s označením C-HR je v portfóliu značky Toyota už od roku 2016 a bolo už teda na čase, dopriať etablovanému crossoveru opäť moderné užitočné novinky. Počas prvého roku sa v Európe predalo 120-tisíc kusov modelu Toyota C-HR, čím si okamžite získal 10 percentný podiel v segmente. Navyše až osem z 10 týchto vozidiel bolo vybavených hybridným pohonom. Úspešný príbeh pokračuje a dnes už na C-HR jazdí viac ako 400-tisíc Európanov.

Krajšia, než kedykoľvek predtým

Začnime pekne po poriadku. Model totiž prichádza s vylepšeným vzhľadom, čo mnohí záujemcovia o kúpu nepochybne ocenia. Aj napriek tomu však zostáva Toyota C-HR verná svojej vizuálnej identite z minulosti, no prináša nové svieže detaily. Línie pripomínajúce kupé vytvárajú odvážny štýl, ktorý naďalej vyniká spomedzi modelov značky a aj v rámci segmentu kompaktných SUV.

Jemné zmeny nastali v prednej i zadnej časti, pričom dodávajú vozidlu jednoduchosť, kultivovanosť a zároveň potrebnú dynamiku. Hmlové svetlá sa nachádzajú na samotných okrajoch predného nárazníka v jeho spodnej časti. Hlavné i koncové svetlomety aktuálne využívajú najnovšiu technológiu LED, preto bude jazda v noci nielen príjemnejšia, ale tiež bezpečnejšia. Vzadu potom naďalej hrdo vystupujú z karosérie, po novom ich však prepája úzky lesklý spojler. Štýl vylepšujú i zadné smerové svetlá s postupným rozsvecovaním.

Toyota v kabíne vylepšila kvalitu všetkých povrchov a ovládacích prvkov na pohľad aj na dotyk, čoho výsledkom je ešte luxusnejšie prostredie pre vodiča a ostatných pasažierov. Do kabíny pirtom pridala multimediálny systém 2019, ktorý momentálne ponúka úplnú integráciu smartfónov prostredníctvom obľúbených služieb „Apple CarPlay“ a „Android Auto“. Okrem toho, tento systém umožňuje aktualizovať mapy navigačnej platformy na diaľku: Toyota dodáva vozidlo sbezplatným trojročným predplatným týchto aktualizácií, ktoré sú k dispozícii každého pol roka.

Vo výbave novinky nechýba ani palubný komunikačný systém, prostredníctvom ktorého môžu majitelia využívať výhody internetových služieb aplikácie MyT. Zaujímavosťou je rozšírenie o služieb pri uvedení na trh o novú funkciu: výuka pre hybridnú jazdu. Práve vďaka tejto maličkosti sa môžu vodiči učiť, ako zlepšiť jazdu v elektrickom režime a umožní im zároveň využívať výhody hybridnej jazdy na dennej báze.

Výkonnejšia, než kedykoľvek predtým

Presne tak, obľúbenosť hybridných prevedení dokazujú aj predajné čísla a nie je sa teda čomu čudovať, že Toyota ako líder prináša vylepšenia i v tomto smere. Najdôležitejšie pri faceliftovom prevedení je, že Toyota C-HR modelového ročníka 2020 pridáva do ponuky pohonných jednotiek druhý, výkonnejší hybridný systém.

Takéto obohatenie ponuky dáva zákazníkom možnosť výberu spomedzi dvoch rôznych hybridných verzií, čo je v tomto segmente jedinečné. Doterajší hybridný systém s 1,8-litrovým motorom a výkonom 122 koní v portfóliu ostáva a poteší vynoveným lítiovo-iónovým akumulátorom, ktorý vozidlu dodáva lepšie ekologické vlastnosti a emisie CO2 na nižšej úrovni.

Na vrchole radu teraz však stojí výkonný systém s dvojlitrovým motorom Hybrid Dynamic Force, ktorý produkuje výkon až 184 koní a spája vysokú hospodárnosť, o 50 percent vyšší výstupný výkon pri súčasnom zvýšení spotreby paliva len o 10 percent.

Náprava zahŕňa dva elektromotory/generátory (MG1 a MG2), jednoduchú planétovú prevodovku a redukčnú prevodovku na pohon nápravy.

MG1 slúži ako generátor a premieňa akúkoľvek prebytočnú energiu zážihového motora na elektrickú energiu, ktorá sa môže ukladať do vysokonapäťového akumulátora. Okrem toho slúži aj ako štartér spaľovacieho motora. MG2 je hnací elektromotor, ktorý dodáva výkon 80 kW a maximálny krútiaci moment 202 Nm, no slúži tiež ako generátor, keď sa vozidlo nachádza v režime rekuperačného brzdenia. Poháňa vozidlo od rozjazdu, pri nízkej rýchlosti a v elektrickom režime. Zároveň je však jediným zdrojom pohonu pri cúvaní.

Stále platí, že o dobíjanie vozidla sa majiteľ starať nemusí, všetko má „pod palcom“ samotný systém. Jednotka riadenia energie (PCU) štvrtej generácie je v porovnaní so svojím predchodcom o 33 percent menšia a zaznamenáva o 20 percent menej elektrických strát.

Ide doslova o technický zázrak, ktorý sa môže pochváliť mimoriadne vysokou účinnosťou. Napätie pre elektromotory zvyšuje dokonca až na 650 V. Zážitok z jazdy potom podporí aj zmodernizovaný systém zavesenia kolies, kvôli platforme GA-C nízke ťažisko a nižšia miera hlučnosti, vibrácií či tvrdosti.

Bezpečnejšia, než kedykoľvek predtým

Aby toho nebolo málo, automobilka dbá najmä na ochranu posádky a práve kvôli tomu sa zvýšila aj úroveň pasívnej a aktívnej bezpečnosti. V rámci svojej snahy poskytuje Toyota balík Toyota Safety Sense už v štandardnej výbave všetkých variantov nového modelového radu Toyota C-HR.

Súčasťou je prednárazový bezpečnostný systém (s rozpoznávaním chodcov), adaptívny tempomat, systém varovania pri opustení jazdného pruhu s asistentom riadenia, automatické ovládanie diaľkových svetiel a systém rozpoznávania dopravných značiek. Varianty na vrchole radu okrem toho ponúkajú systém adaptívnych predných svetiel, inteligentné parkovacie senzory a systém sledovania dopravy za vozidlom s funkciou brzdenia.

Celé je to zakončené zárukou vysokej zostatkovej hodnoty a vysokou mierou spoľahlivosti, na čo si už mnohí zákazníci značky nepochybne zvykli. Úsporný, štýlový, komfortný a navyše naozaj výkonný (nielen) mestský crossover  dostanete za skvelú cenu od 19 990 eur v čisto benzínovej verzii, pokiaľ sa zákazník rozhodne pre hybridný pohon, cena začína na sume 23 590 €, a zákazník tak získa nielen automatickú prevodovku, ktorá je v prípade hybridného pohonu samozrejmosťou, ale taktiež nízku spotrebu paliva a emisií. K dispozícii sú aj rôzne pakety, ktoré prinesú ešte vyššiu mieru pohodlia na palube. Toyota však ponúka ďalšie atraktívne cenové zvýhodnenia, ktoré budúcich majiteľov rozhodne potešia. Či už sa rozhodnete pre Toyotu C-HR ako súkromná osoba, alebo ako firma, ktorá potrebuje rozšíriť, alebo obnoviť svoj vozový park určite neoľutujete. Toyota C-HR vám bude určite príjemným a hlavne komfortným a spoľahlivým partnerom.

(natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 08:36