StoryEditor

Viete, prečo je dôležité nakupovať udržateľne?

29.01.2020, 23:00
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo znamenajú rôzne logá certifikátov na obaloch výrobkov? Čo garantujú? A prečo by ste mali vlastne siahnuť práve po nich? Odpoveď je jednoduchá – znamenajú istotu, že produkty boli vyrobené s ohľadom na životné prostredie a ľudí, ktorí sa podieľali na ich výrobe.

Práve ohľaduplnosť voči prírode, ľuďom a zákazníkom je dôležitá pri správnom výbere výrobkov, ktoré skončia vo vašom nákupnom košíku. Napríklad pri kúpe výrobku s logom Fairtrade alebo Fairtrade Cocoa si môžete byť  istí, že takto aktívne prispievate k zlepšeniu životných a pracovných podmienok poľnohospodárov v rozvojových krajinách.

Široký výber zodpovedných produktov nájdete aj v Kauflande. Reťazec sa pritom sústreďuje hlavne na svoje privátne značky. Napríklad pod značkou K-Classic ponúka ryby a produkty z rýb výlučne zo zodpovedného rybolovu označené pečaťou MSC či široký výber kávových a kakaových produktov s pečaťou Fairtrade, Fairtrade Cocoa a UTZ.Pod značkou K-Bio zasa nájdete výrobky, ktoré sa vyrábajú bez geneticky modifikovaných organizmov a bez použitia ionizujúceho žiarenia, s obmedzenou aplikáciou hnojív a pesticídov. Produkujú ich registrovaní výrobcovia podľa pravidiel ekologického hospodárenia a uplatňujú pri tom schválené postupy uvedené v pravidlách ekologického poľnohospodárstva. Výberom takýchto produktov môžeme prispieť k ochrane životného prostredia či k dodržiavaniu férových podmienok od pestovateľov až po spotrebiteľov.

Zodpovedne by sme mali vyberať nielen potraviny, ale aj oblečenie. Zamysleli ste sa nad tým, či je vaše oblečenie a oblečenie vašich detí udržateľné? Pri najbližšom nákupe si tak radšej vyberte niektorý z kúskov vyrobených z biobavlny s certifikátom GOTS. Globálny organický textilný štandard (GOTS) je medzinárodná norma, ktorá reguluje spracovanie textílií vyrobených z prírodných vlákien organického pôvodu a garantuje výrobné procesy šetrné k životnému prostrediu a spoločensky zodpovedné pracovné podmienky. Ale kde taký sortiment nájsť? Napríklad v Kauflande, ktorému nie je jedno, čo si jeho zákazníci kupujú. Preto sa zaviazal, že všetky bavlnené výrobky pod jeho privátnymi značkami budú vyrábané výlučne z biobavlny s týmto certifikátom.

Okrem zodpovednosti voči prostrediu je dôležité byť ohľaduplný aj k svojmu okoliu. Už sa vám stalo, že k vám prišla návšteva, ktorá mala potravinovú intoleranciu? Už viac nemusíte hľadať „špeciálne“ výrobky len v špecializovaných obchodoch, ľahko ich nájdete aj v Kauflande. Privátna značka K-Free ponúka široký výber bezgluténových a bezlaktózových produktov. Tieto výrobky rozpoznáte veľmi jednoducho, vďaka ich farebnému obalu. Bezlaktózové produkty sa nachádzajú vo fialovom  a bezgluténové produkty v oranžovom balení. Pre zákazníkov, ktorí sa zas vyhýbajú živočíšnym produktom, má reťazec pripravenú značku K-take it veggie.

Pokiaľ si teda chcete byť istí, že kupujete výrobky vyrobené s ohľadom na ľudí a životné prostredie, hľadajte na produktoch v Kauflande tieto medzinárodné označenia. Veď rozhodujú hlavne činy.

  • MSC (Marine Stewardship Council) = výrobky zo zodpovedného rybolovu.
  • Fairtrade = férový spôsob produkcie a obchodovania zohľadňujúci ekonomické, ekologické a sociálne kritériá.
  • GOTS (Global Organic Textile Standard) = označuje textílie, ktoré sú z ekologicky vyrobených prírodných vlákien. Všetky použité chemické prísady musia spĺňať určité environmentálne relevantné a toxikologické kritériá. Zabezpečené je aj dodržanie minimálneho sociálneho štandardu.
  • UTZ = znamená trvalo udržateľné pestovanie poľnohospodárskych výrobkov. Predpokladom certifikácie je dodržiavanie kódexu správania poľnohospodárov, ktorý definuje sociálne kritériá a kladie požiadavky na neznečisťovanie životného prostredia a efektívne hospodárenie.
  • FSC (Forest Stewardship Council) = výrobky zo zodpovedného lesného hospodárstva, ktoré garantujú šetrnú ťažbu lesného dreva.
  • Rainforest Alliance = deklaruje využívanie poľnohospodárskych metód šetrných k životnému prostrediu, ktoré chránia pôdu, vodu a biotopy a tiež dodržiavanie práv pracovníkov na plantážach. Prvoradými cieľmi sú zdravé prostredie, sociálna spravodlivosť a ekonomická životaschopnosť poľnohospodárov, zároveň aj ich podpora v neustálom rozvoji smerom k trvalo udržateľnej výrobe.
  • Sustainable cleaning = zaručuje ochranu ľudského zdravia, bezpečnosť a ochranu životného prostredia.
  • Bio produkty sa vyrábajú bez geneticky modifikovaných mikroorganizmov, bez použitia ionizujúceho žiarenia a s obmedzenou aplikáciou hnojív a pesticídov. Produkujú ich registrovaní výrobcovia podľa pravidiel ekologického hospodárenia a uplatňujú pri tom schválené postupy uvedené v pravidlách ekologického poľnohospodárstva.
  • V-Label = medzinárodne uznávaný registrovaný symbol označovania vegánskych a vegetariánskych produktov a služieb.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 15:53