StoryEditor

Bojíme sa investovať, lebo tomu nerozumieme

17.02.2020, 23:00
Najčastejší mýtus, s ktorým sa investiční poradcovia stretávajú, je, že investovanie je o neustálom nakupovaní, sledovaní kriviek a veľkom šťastí.

Tak vykresľujú akciové burzy filmoví režiséri, ktorí často vplývajú na našu predstavu. Tento obraz je príznačný skôr pre burzových maklérov. Pre bežného človeka je investovanie ako sledovanie pomalého zaschýnania farby na čerstvom nátere. Získať solídny výnos s prijateľnou mierou rizika si totiž vyžaduje čas.

Rozpor medzi mýtom a realitou súvisí s laickou predstavou o tom, ako správne investovať. Mnoho ľudí sa snaží využiť investície na rýchle jednorazové obohatenie sa. Nakúpiť lacno, počkať, kým sa investícia vyšvihne, a rýchlo predať. Takáto stratégia sa najčastejšie označuje za špekuláciu a výsledkom môže byť aj veľké sklamanie. 

Pri investovaní je najdôležitejšie prispôsobiť stratégiu časovému horizontu, cieľu investície a akceptovateľnej miere rizika. Ak budete peniaze potrebovať do 4 rokov, seriózny poradca vám rozhodne neodporučí iba akcie. Ak si napríklad chcete sporiť na dôchodok a vašu investíciu čaká 20-ročný horizont, je na druhej strane nezmysel držať podiely iba v dlhopisoch práve kvôli menšiemu potenciálu výnosu.

Často sa tiež hovorí, že investovať môžu len bohatí a musí ísť minimálne o tisíce eur. To nie je pravda. Aj na našom trhu môžu drobní investori zhodnocovať svoje úspory už od 15 € mesačne. Stačí sa tak vzdať niekoľkých drobných radostí ako tretie cappuccino alebo piaty drink v sobotný večer. Pri dobrej disciplíne vás potom o niekoľko rokov môže čakať veľmi príjemné prekvapenie. Aby vás nelákalo peniaze minúť, odporúča sa túto čiastku zainvestovať hneď začiatkom mesiaca alebo na tento účel zriadiť trvalý príkaz.

Výhodou pravidelného investovania v malých sumách je aj to, že aj prvoinvestori môžu zažiť investovanie na vlastnej koži. Ďalším plusom je, že aj malý investor získava prostredníctvom fondu podiel na viacerých druhoch aktív, a tým znižuje celkové riziko svojej investície. Je to pre to, že fond investuje tieto peňažné prostriedky do viacerých finančných nástrojov. Napríklad akcií spoločností alebo dlhopisov, a to v súlade s investičnou politikou konkrétneho fondu. V dnešnej dobe je už možné pravidelné investície zrealizovať a sledovať kdekoľvek a kedykoľvek cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking.

Mnoho ľudí vníma investovanie stále ako príliš rizikové, aby o ňom začali uvažovať. Je pravda, že s každou investíciou je spojené aj riziko a je dobré o ňom otvorene hovoriť. Aj tento finančný sektor je však pod dohľadom príslušného regulátora.

Tak ako aj v iných sektoroch platí, že nič nie je zadarmo, preto sú s investovaním spojené poplatky, napr. za správu. Pri správnom nastavení investovania sú na konci väčšinou nižšie ako samotný výnos. Vývoj svojej investície môžete navyše kedykoľvek sledovať cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking.

Úspešná investícia vyžaduje kvalitného správcu. Skupina KBC Asset Management, ktorá spravuje investičné portfólio aj klientov ČSOB, pôsobí na európskom trhu už viac ako 70 rokov a pod správou má aktíva v hodnote viac ako 200 miliárd €.

Upozornenie: S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Úlohou tohto reklamného materiálu nie je nahradiť kľúčové informácie pre investorov, predajný prospekt, štatút/stanovy fondu, ktoré sú k dispozícii v slovenskom jazyku, príp. v anglickom jazyku, a je možné sa s nimi oboznámiť na predajných miestach banky Československá obchodná banka, a.s., u subdistribútorov a na www.csobinvesticie.sk alebo www.csob.sk. Údaje o minulej výkonnosti nie sú spoľahlivým ukazovateľom pre budúce výkonnosti. Zhodnotenia uvedené v inej mene ako v mene EUR (napr. USD, CZK) sa môžu zvýšiť alebo znížiť v dôsledku menových výkyvov. Daňový režim závisí od individuálnej situácie klienta a v budúcnosti sa môže zmeniť. V súlade so štatútom, stanovami alebo s predajným prospektom fondu môže podiel prevoditeľných cenných papierov alebo nástrojov peňažného trhu vydaných alebo zaručených štátmi alebo orgánmi uvedenými v štatúte/stanovách alebo predajnom prospekte prekročiť 35 % hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100 %.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 15:59