StoryEditor

Huawei 5G siete - technologický prínos a veľké výzvy

19.02.2020, 13:00
Moderná sieť 5G klope na dvere a za krátky čas nebude na Slovensku len teóriou, ale technológiou používanou v praxi. V niektorých krajinách je už dokonca súčasťou bežného života. Rozmach digitálnych technológií a nárast počtu zariadení pripojených na internet priniesol veľké množstvo výhod, avšak aj možné riziká. Odborníci sa zhodujú, že 5G sieť nie je niečo, čoho by sme sa mali obávať.

Každý rok prenášame stále viac a viac dát v mobilných sieťach a technológia 5G je odpoveďou na vyššie nároky. O tom ako spoločnosť Huawei vyvíja a testuje 5G sieť rozprával Rafal Jaczynski, Regional Cyber Security Officer na HN konferencii Bezpečnosť nie je samozrejmosť 2020, ktorá sa konala minulý týždeň v Bratislave a zúčastnili sa jej lídri v oblasti kyberbezpečnosti.

„Kapacity súčasných 4G sieti nebudú do dvoch rokov schopné pokryť všetky požiadavky zákazníkov, preto je postupný prechod na 5G sieť pre operátorov nevyhnutný,“ vysvetlil Jaczynski počas panelovej diskusie na tému ‘Nové technológie a hybridné hrozby‘. 

Rozširovanie 5G sietí vo svete

Nasadzovanie 5G technológie bude postupné, najprv v mestách a potom aj mimo nich. Hlavným dôvodom je vyššia koncentrácia obyvateľstva v mestách, kde budú zároveň aj prví užívatelia 5G smartfónov. Priekopníkmi v tejto oblasti sú štáty ako Švajčiarsko, Taliansko, Kuvajt a samozrejme Čína, kde už pokrytie 5G sieťou funguje.

Využívanie 5G siete je už v niektorých krajinách nie len v teoretickej, ale už aj v praktickej rovine. Napríklad švajčiarska spoločnosť Sunrise od minulého roka prevádzkuje online obchod, kde predáva zariadenia podporujúce 5G technológiu. Sunrise plánuje v nasledujúcom období postaviť viac ako 1 000 základňových staníc, ktoré umožnia pokrývať 5G sieťou viac ako 150 miest a obcí.

Ďalším príkladom je Taliansko, ktoré 5G prevádzkuje už v 5 mestách, a do konca roka 2021 ju plánuje zaviesť do ďalších 100 talianskych miest. Blízky východ tiež nezaostáva a prvou krajinou, ktorá oznámila komerčné využitie Huawei 5G sieti sa stal Kuvajt. Traja najväčší operátori v krajine spolu pokrývajú okolo viac ako dve tretiny trhu.

Najviac skúseností s 5G majú v samotnej Číne. Podľa oficiálnych plánov troch hlavných operátorov v krajine, má 5G sieť pokrytie vo viac ako 40 mestách a s viac ako 10 miliónmi aktívnych používateľov. Silnou stránkou ďalšieho rozvoja 5G siete v Číne je dobré pokrytie optickou sieťou. Existujúce Huawei optické káble tvoria kostru celého spojenia, ktorá sa môže pripojiť k základňovej stanici 5G. To poskytuje základ pre ďalšie rozširovanie a rýchly vzostup tejto siete.

5G siete a vplyv na naše zdravie

V súvislosti s novou sieťou 5G sa vynárajú otázky súvisiace s bezpečnosťou a zdravím, keďže základňové stanice, ako akékoľvek iné zariadenie pripojené do elektrického prúdu, produkuje žiarenie. „Riziko spojené s elektromagnetickým žiarením a 5G sieťou je ďaleko nižšie ako to, keď si sušíte vlasy fénom. Pri fénovaní je riziko omnoho vyššie,“ vyjadril sa Jaczynski.

Huawei garantuje, že všetky základňové stanice sú navrhnuté a vyrobené v prísnom súlade s medzinárodnými normami žiarenia. Navyše, Čína má v porovnaní s Európskou Úniou 20-krát prísnejšie normy žiarenia, a svoje základňové stanice vyrába v prísnom súlade s týmito normami.

Situácia v Európe

Ak by v súčasnosti niektoré Európske krajiny neumožnili Huawei participovať na výstavbe 5G sietí, ich výstavba by sa  predražila a predĺžila minimálne o rok. Spoločnosť Huawei však vidí v európskych operátoroch svojich dlhoročných strategických partnerov, nakoľko ich vzájomná spolupráca siaha až do roku 2008.

V akej miere bude spoločnosti umožnené spolupracovať s európskymi mobilnými prevádzkovateľmi na budovaní novej generácie sietí je stále otázne. Hoci stanovisko Európskej komisie týkajúce sa kyberbezpečnosti v členských krajinách nevylučuje Huawei z jej budovania, finálne rozhodnutie a prípadné obmedzenia zostávajú finálnym rozhodnutím každého členského štátu.

O Huawei

Huawei je svetovým lídrom v poskytovaní informačných a komunikačných technológií (ICT), technologickej infraštruktúry a inteligentných zariadení. Vďaka integrovaným riešeniam v štyroch kľúčových doménach - telekomunikačné siete, IT, inteligentné zariadenia a cloudové služby - sme odhodlaní prinášať digitálne informácie každému človeku, domácnosti a organizácii pre plne spojený a inteligentný svet.

Komplexné portfólio produktov, riešení a služieb od spoločnosti Huawei je konkurencieschopné a bezpečné. Prostredníctvom otvorenej spolupráce s partnermi z odvetvia vytvárame pre našich zákazníkov dlhotrvajúce výhody, pracujeme na tom, aby sme umožnili ľudom stať sa lepšími, obohacujeme život domácností a podmieňujeme vývoj inovácií v organizáciách všetkých druhov a veľkostí.

V spoločnosti Huawei cielime inovácie na potreby zákazníkov. Investujeme značné prostriedky do základného výskumu a zameriavame sa na technologické objavy, ktoré posúvajú svet dopredu. Máme viac ako 188 000 zamestnancov a pôsobíme vo viac ako 170 krajinách a regiónoch. Spoločnosť Huawei bola založená v roku 1987 a je súkromnou spoločnosťou vo vlastníctve zamestnancov.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu stránku Huawei

www.huawei.com 

alebo nás sledujte na:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

https://www.youtube.com/Huawei

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:20