StoryEditor

Slovenský startup CRYPTON DIGITAL využíva potenciál služieb na kryptomenovom trhu. Na jeseň avizuje novú platformu Wexo.

08.03.2020, 23:00
Prinášame vám rozhovor s vizionárom a spoluzakladateľom spoločnosti, ktorá ešte v tomto roku sľubuje každému možnosť plnohodnotne využívať kryptomeny.

Záujem investorov o kúpu a využívanie kryptomien neustále rastie. Aktuálne je evidovaných viac ako 50 miliónov bitcoinových účtov. Nie všetky sú permanentne využívané. Jeden používateľ môže vlastniť niekoľko účtov, a tak je ťažko odhadnúť, koľko ľudí reálne obchoduje alebo inak pracuje s kryptomenami. V každom prípade sú to milióny osôb alebo spoločností po celom svete. Možnosť stať sa súčasťou sveta kryptomien zatiaľ nemá každý Slovák. Spoluzakladateľ a vizionár spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE Milan Božik na konferencii určenej pre viac ako 120 obchodných zástupcov predstavil spolu so svojím tímom víziu spoločnosti na najbližšie obdobie. Wexo je startup, ktorý umožní bežným ľuďom kúpu a využívanie kryptomien naozaj všade.

Na otázky odpovedá Milan Božik, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva stopercentne slovenskej spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE so sídlom v Bratislave. Aktivity spoločnosti siahajú do celej strednej Európy. Od vzniku v roku 2017 si spoločnosť získala viac ako 2 000 klientov. Neustále rastúca obchodná sieť poskytuje portfólio produktov, pričom časť je orientovaná na bežných retailových klientov, ktorí sa môžu spolupodieľať na nárastoch cien kryptomien a profitovať z nich. V súčasnosti má CRYPTON DIGITAL, SE v portfóliu 6 produktov, ale pripravovaný projekt Wexo sľubuje nový pohľad smerovania ich aktivít. 

CRYPTON DIGITAL, SE poskytuje klientom viaceré možnosti profitovania na kryptomenovom trhu od roku 2017. Čo môžeme očakávať od projektu Wexo?

Doteraz sme sa sústredili na krátkodobé a dlhodobé profitovanie na kryptomenovom trhu. Nakoľko sme so súčasnými produktmi spokojní a podporu cítime aj od našich klientov, rozhodli sme sa hranicu služieb ponúkaných v našom regióne posunúť ďalej. 

Rád realizujem veľké vízie a nakoľko v našej spoločnosti sme presvedčení o tom, že segment kryptomien treba rozvíjať, na jeseň slovenskému trhu predstavíme platformu Wexo. Tá prinesie aj bežným ľuďom možnosť vlastniť kryptomeny na ich účtoch a vo virtuálnych peňaženkách. Medzi hlavné funkcie platformy bude patriť nákup, predaj a  zmena medzi rôznymi kryptomenami a v budúcnosti tiež výmena za bežné FIAT meny, teda napríklad euro. Samozrejmosťou je ich bezpečná úschova a vykonávanie transakcií.

Startupových spoločností založených na obchodovaní s kryptomenami je na Slovensku niekoľko. Ako je možné, že takúto službu ešte žiadna z nich nespustila? 

O žiadnom veľkom projekte v rámci Slovenska a Česka momentálne nevieme. Je tu zopár malých spoločností poskytujúcich vždy len určitý rozsah služieb. Zdravá konkurencia je prospešná pre všetkých, napokon aj bežných bánk máme na Slovensku 27. V roku 2017, v tzv. „bull rune” (býčí trh), keď  kryptomeny prudko rástli a bol zvýšený záujem o ich kúpu, mnoho búrz nestíhalo prijímať a verifikovať nových klientov a boli nútení pozastaviť registrácie. Dnes sme v trhovom poklese oproti maximám z roku 2017, avšak história sa zopakuje. Dovtedy chceme byť plne pripravení na nával nových klientov a investorov kryptomenového trhu cez platformu WEXO.

Keby ste mali platformu Wexo predstaviť niekomu, kto ešte nemal kontakt s kryptomenou, čo u vás dostane?

Wexo bude slúžiť aj ako bežný bankový účet. Každý klient bude mať svoj účet s IBANOM ako dnes v inej banke.  A rovnako na tento účet bude môcť prijímať platby a realizovať úhrady v eurách alebo českých korunách. Nadstavbou účtu je ale možnosť zmeny bežných mien do kryptomien a naspäť. Súčasťou účtu bude, samozrejme, aj platobná karta. 

Ktorú zo základných služieb - nákup, úschova a používanie kryptomien – očakávate, že budete poskytovať najčastejšie? Ktorá si podľa vašich hypotéz nájde najviac klientov?  

Najčastejšie sa stretávame s otázkou, ako a kde kryptomeny nakúpiť. Preto veríme, že práve nákup kryptomien a ich bezpečná úschova bude v rámci Wexo najčastejšie využívanou službou. Od projektu však zároveň očakávame výrazný prínos v rámci informovanosti spoločnosti o možnostiach využívania virtuálnych mien. 

Kedy budeme mať možnosť stať sa súčasťou Wexo? 

Prvé funkcie platformy sú už v testovaní. Pre verejnosť spúšťame využívanie funkcií prvej etapy už od marca. Následne budeme pridávať ďalšie funkcie. Kompletnú roadmapu môžete vidieť na našej stránke www.wexopay.com. Platforma Wexo ako vlajková loď spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE má za cieľ osloviť klientov na celom svete. Vyhliadky sú mimoriadne optimistické. Kryptomeny a blockchain technológia sú na začiatku svojho úspechu. Aj preto má platforma Wexo veľký potenciál.

Vývoj takýchto služieb je určite finančne náročný. Z akých zdrojov projekt financujete?

Časť projektu financujeme z vlastných zdrojov. Ale ponúkame aj možnosť crowdfundingu, čiže možnosť aj pre menších investorov spolupodieľať sa na ziskoch platformy Wexo. Značná časť “starých klientov” túto možnosť investície privítala. 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:45