StoryEditor

Vozový park s liftingom, ktorý šetrí peniaze a chráni majetok

26.03.2020, 23:00
Profesionálne polepy aj celých karosérií poskytujú možnosť, ako zabezpečiť korporátny dizajn vozového parku, odlíšiť ho od konkurencie, chrániť ho a ušetriť náklady.

Starostlivosť o autoparky nie jednoduchá a už vôbec nie lacná záležitosť. Optimálne nastavenie prevádzkových nákladov je alfou a omegou efektívneho hospodárenia. Hovoríme o neustálom sledovaní technického stavu vozidiel, ich údržbe, pneuhospodárstve, pohonných hmotách, personálnom zabezpečení. Každá obnova vozového parku akéhokoľvek rozsahu si vyžaduje investície.

Ak autá po technickej stránke spĺňajú zákonom dané podmienky na ich prevádzku a stojíme pred úlohou ochrany karosérií či zjednotenia dizajnu vozidiel, nemusíme kupovať nové alebo typovo rovnaké autá. Jedným z riešení ochrany majetku i podpory firemnej kultúry, ktoré realizuje spoločnosť GEFCO, sú postprodukčné úpravy vozidiel (PPO), konkrétne celopolepy karosérií.

„Priznať farbu“ je jednoduché a efektívne

Individualizácia vozidiel je dennou požiadavkou zákazníkov GEFCO, ktorá v praxi predstavuje nielen funkčné, ale aj dizajnové úpravy na nových, práve vyrobených automobiloch. „Postprodukčné úpravy sa nerealizujú vo výrobných závodoch, robíme ich priamo v našich halách v Trnave. GEFCO ich pre producentov áut realizuje už od roku 2006.  Ide o malé série, ktoré sa výrobcom neoplatí riešiť priamo počas výroby. Ročne takto upravíme 30 tisíc áut,“ vysvetľuje Miloš Mrázek, Cluster FVL manažér pre Českú a Slovenskú republiku spoločnosti GEFCO.

Na jednej strane, v rámci postprodukčných operácií (PPO), hovoríme o doplnení vybavenia alebo o zmenách funkčnosti vozidla, na druhej o čisto dizajnových zásahoch. „V rámci PPO považujem každú požiadavku na zmenu vizáže auta za veľkú výzvu. Či už ide o limitovanú sériu športových áut alebo o zjednotenie firemnej flotily.  Vykonávame parciálne lakovanie alebo aj zmenu farby celého vozidla  špeciálnou trvácnou fóliou, čo je v porovnaní s lakovaním len zlomok ceny.  Touto službou šetríme zákazníkovi naozaj značnú časť nákladov,“ dodáva Miloš Mrázek.

Zmena, ktorú je možné vrátiť späť

Pre majiteľov firiem je veľkým benefitom, ak je vozidlo modifikované kompletne – funkčné i dizajnové zmeny - na jednom mieste. Ušetria tak čas aj peniaze. Pozrime sa napríklad na auto používané v rámci operatívneho lízingu spoločnosťou, ktorá potrebuje byť jasne identifikovaná aj navonok, v premávke. Tá buď zvolí polep meniaci pôvodnú farbu od základu, alebo sa rozhodne pre jednoduchšiu identifikáciu vozidla (logom, grafickými prvkami a pod.). V prípade, že sa takto upravené auto po skončení lízingu vráti späť do firmy, ktorej patrí, bez problémov sa polep odstráni. Bez poškodenia pôvodného laku sa tak karoséria vráti do pôvodného stavu a auto je s minimálnymi nákladmi pripravené na predaj ďalšiemu majiteľovi.

Kvalita bez kompromisov

Čiastočná alebo kompletná zmena farby karosérie sa realizuje pomocou samolepiacich PVC fólií.

Všeobecne túto službu zákazníci poznajú ako „celopolepy“ áut. Ako proces zmeny dizajnu prebieha?  Na pôvodný lak karosérie je nanesená špeciálna 3D wrap fólia, ktorá dodá autu úplne nový vzhľad za pomerne krátky čas. Pri tejto technológii je naozaj veľmi dôležitý samotný proces prípravy, ale  aj realizácia, a to od výberu tých najlepších a overených materiálov, až po stopercentných profesionálov. Tí sa postarajú nielen o samotnú bezchybnú aplikáciu, montáž fólie na vozidlo, ale aj o jeho dokonalú prípravu na polep. V GEFCO, na základe mnohoročných skúseností firmy SAFEX, používajú materiály KPMF príznačné výnimočnou kvalitou, vlastnosťami a spoľahlivosťou, pričom sú dôkladne testované v laboratóriách výrobcu v USA, Mexiku a Veľkej Británii.

Vlastnosti KPMF fólií:

  • sú farebne stabilné,
  • majú výnimočný adhezívny systém so semi-permanentným lepidlom (ľahká zmena pozície a bezproblémová demontáž) alebo s najnovším kanálikovým lepidlom Airelease (pohodlná a rýchla aplikácia bez bublín),
  • perfektná kombinácia rozmerovej stability a skvelej prieťažnosti zaručuje úspešný polep povrchu aj s tými najzložitejšími prelismi,
  • majú ISO certifikát, spĺňajú tak náročné normy špecifikácií automobilového priemyslu.

Ako upresnil odborník, „tento spôsob je novou, obľúbenou a veľmi dynamicky sa rozvíjajúcou technológiou. Vyškolený montážny tím dokáže za jeden deň šetrným spôsobom zmeniť farbu vozidla, navyše, s jednoduchou možnosťou vrátiť sa k pôvodnému stavu. Môžeme tak do budúcna ponúknuť rýchle zjednotenie firemného vozového parku, individuálne dizajnové úpravy s takmer neobmedzenými možnosťami, efektné mobilné dlhodobé propagácie ...To všetko spojené s významnou úsporou nákladov oproti lakovaniu“.

Výhody celopolepu vozidiel:

  • lacná a rýchla zmena farby auta,
  • ochrana laku karosérie pred poškodením – v auto umyvárni, štrkom ...,
  • celková ochrana karosérie pred poveternostnými vplyvmi,
  • zjednotenie dizajnu vozového parku,
  • možnosť kedykoľvek vrátiť dizajn do pôvodného stavu,
  • rýchla oprava v prípade poškodenia polepu,
  • veľký výber farieb,
  • auto má dlhšie vzhľad nového auta, táto skutočnosť môže zvýšiť cenu vozidla.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 18:07