StoryEditor

Oplatí sa v čase krízy investovať do korporátnych dlhopisov?

01.04.2020, 00:00
Vysoké výnosy, vysoké riziko. Oplatí sa investovať do korporátneho dlhopisu v krízovom období? Odpovedá Renáta Domčeková, konateľka PROXENTA Broker.

Ako koronavírus ovplyvňuje záujem ľudí investovať do cenných papierov?

V aktuálnej situácii sa vedia bezproblémovo pohybovať špekulatívni klienti. Bežia na  burzu vtedy, keď všetko klesá, tento čas je pre nich ideálny na nákup. Bežný klient však cíti obavy. Nerád vidí, keď sú jeho investície ako kolotoč.  U nás v Proxente zatiaľ nič nekleslo. Naše investície nekopírujú v plnej miere dianie okolo. Špekulatívny klient k nám teraz dlhopisy nakupovať nepríde.

Firmy a korporácie prechádzajú neľahkým obdobím. Ako sa kríza dotýka korporátnych dlhopisov?

Naši dlhopisoví klienti sú dnes vďační za to, že otrasy finančných trhov na svojich majetkových účtoch necítia. Vďaka diverzifikovanému portfóliu je investícia u nás bezpečná. Časť investícií je v developerských projektoch, mnohé  byty sú predané skôr ako ich stíhame dostavať. Potravinársky sektor, v ktorom máme ďalšie projekty, zaznamenáva v súčasnosti dobré obdobie. Časť podnikateľských aktivít máme na Kube, izolovanom ostrove odrezanom od sveta. Keď padá euro, potiahne nás dolár. A naopak. Rozmanitosť portfólia vyvažuje jednotlivé riziká. Samozrejme, každý deň sledujeme, ako sa bude situácia vyvíjať. Veríme však, že máme dostatok síl ustáť aj dlhé obdobie v krízových podmienkach.

Korporátny dlhopis je u nás relatívna novinka. Sú naň už Slováci zvyknutí?

V investovaní sme ako krajina relatívny nováčik. Investičné produkty tohto typu tu pred revolúciou neboli bežné. V deväťdesiatych rokoch sa na Slovensku vytvoril slabo regulovaný trh. Chýbali mechanizmy, dohľad, zákony. Stali sme sa El Doradom pre špekulantov a ziskuchtivých kšeftárov. Firmy zo zahraničia začali neskúsených Slovákov zasväcovať do tajov investovania nie práve najčestnejším spôsobom. Mnohí sa pri prvotných pokusoch o investovanie popálili. Dnes sa to už našťastie nedeje. Keď sme pred desiatimi rokmi ako jedni z prvých začali predávať korporátny dlhopis, museli sme vysvetľovať, čo to je. Stále to robíme. Väčšina Slovákov má pred investovaním stále strach.

Je Slovák konzervatívny investor?

V porovnaní s inými krajinami si svoje peniaze častejšie drží na terminovaných účtoch v banke alebo si dokonca vytvára zásoby hotovosti. Spolieha sa na garancie a fixne stanovené, hoci nízke výnosy.  Vie, za akú dobu a akú sumu dostane. A to mu dáva pocit bezpečia. Postupný  posun k akceptácii korporátnych dlhopisov však pomaly badáme. Úroky v bankách klesli natoľko, že často nepokryjú ani náklady či infláciu. V niektorých prípadoch začínajú prerábať.

Znamená to, že aj u nás sa začíname obzerať po investičných produktoch?

Často počúvam ľudí hovoriť, že by svoje peniaze chceli zhodnotiť. Boja sa však niečo nakúpiť, nevedia, akým spôsobom. Mnohí v minulosti vyskúšali finančné produkty, napríklad akcie,  v ktorých nemali fixne stanovené výnosy. Popálili sa a na ďalšie investovanie si netrúfnu.

Bankové vklady aj investície do cenných papierov však chráni iný garančný fond. Aké sú medzi oboma rozdiely?

Klienti sa svojho investičného sprostredkovateľa často pýtajú: „Mám tých 7% garantovaných?“

On im odpovie: „Áno, je to fixne stanovené. Presne 7%. Ani menej, ani viac.“

Klient je spokojný. Nezamyslí sa nad tým, či pojem „fixne stanovený“ a „garantovaný“ je jedna a tá istá vec. Nie je. A klientovi to musíme vysvetliť.

NBS nedávno upozornila, aby sme boli obozretní pri nákupe dlhopisov. Čo tým mala na mysli?

Národná banka tým nepovedala, že korporátne dlhopisy sú zlé. Upozornila na to, aby ľudia pred kúpou investičného produktu rozumeli tomu, čo si vlastne kupujú. Aby si o svojej investícii nevytvárali skreslené predstavy. Korporátny dlhopis je dobrý produkt, klient však musí poznať všetky jeho detaily.

Čo je nevyhnutné, aby sme o korporátnom dlhopise vedeli?

Klientom v prvom rade vysvetľujeme rozdiel medzi bankovým vkladom (terminovaným účtom) a dlhopisom.  Terminovaný účet v banke nie je investícia, ale vklad. Peniaze si vložíte na účet a banka vám ich na požiadanie musí dať.

Investícia do cenných papierov je už investícia, nie vklad. Klient si založí majetkový účet u obchodníka s cennými papiermi (takúto funkciu môže plniť aj banka). Pošle si naň peniaze a zadá pokyn, ako má s nimi obchodník naložiť. Napríklad si na majetkový účet vložíte sto tisíc eur. Obchodníka požiadate, aby nakúpil desať kusov desať tisíc eurových dlhopisov konkrétnej spoločnosti. Zrealizuje nákup a vám na účet pripíše cenné papiere v tejto hodnote. V deň výplaty kupónu obchodník od emitenta vyberie výnosy a pripíše vám ich na účet. K cenným papierom vám tak pribudnú aj peňažné výnosy. 

Fond ochrany vkladov sa vzťahuje iba na vklady do banky a garantuje, že vám ich banka musí vyplatiť. Garančný Fond investícii chráni klienta iným spôsobom.

V čom ma ako klienta chráni Garančný Fond investícii?

Ak nakúpite desať akcií konkrétnej firmy, obchodník vám ich síce na vaše vyžiadanie vydá, no neručí za to, či akcie získali na hodnote alebo stratili. V prípade podnikateľského neúspechu emitenta vám ich môže vydať s nižšou alebo dokonca nulovou hodnotou. Do Garančného fondu investícií prispieva každý obchodník s cennými papiermi. Ak by nastala situácia, že sa majetok klienta, ktorý obchodník prijal, stane nedostupným, fond je povinný poskytnúť klientovi náhradu až do výšky 50 000 eur. Nedostupnosť majetku znamená, že sa klient nevie dostať k tomu, čo má na majetkovom účte – či už ide o cenné papiere (bez ohľadu na ich aktuálnu hodnotu) alebo o finančné prostriedky. Takáto situácia nastáva však veľmi zriedka. Aj preto, že obchodníci zo zákona vedú klientsky majetok striktne oddelený od vlastného majetku a s majetkom klienta nemôžu ľubovoľne nakladať. Pri investovaní do korporátnych dlhopisov je preto kľúčové overiť si serióznosť firmy, ktorá dlhopisy vydala a ktorej dlhopisy chcete nakúpiť. Emitenti nemajú žiaden garančný fond, ktorý by klientov chránil pred ich prípadným podnikateľským neúspechom. O to viac sa oplatí vybrať si silného a dôveryhodného emitenta. Takým sa už dlhšie cítime byť aj my v Proxente.

Čo všetko si všímať na firme, ktorej korporátne dlhopisy mám záujem nakúpiť?

Má jej podnikateľská činnosť reálny podklad? U zabehnutej spoločnosti si viete preveriť jej doterajšie hospodárske výsledky, aj keď tie samozrejme nie sú automaticky zárukou, že sa bude firme dariť aj v budúcnosti. Pri startupe, ktorý má k dispozícii akurát biznisplán, môže byť  rozhodnutie náročné. Lepšie je investovať do spoločnosti, ktorá má viacero podnikateľských zámerov, zastrešuje väčší počet projektov v rôznych sektoroch a v rôznych krajinách.

Ak by jedným otriasali problémy, potiahnu ho ostatné. Ak náš klient investuje do dlhopisov, neinvestuje do jediného projektu. Vkladá peniaze do materskej  spoločnosti, ktorá ich pod sebou zastrešuje viacero.

Ak by ste sa do korporátnych dlhopisov rozhodli investovať vy, ako by ste postupovali?

Zaujímala by som sa o všetko. Čo konkrétna firma robila v minulosti? Má do budúcnosti vytvorený kvalitný biznis plán? Má dostatok skúsenosti alebo len začína?  

Ako je možné, že niektoré firmy ponúkajú viac než 10%né výnosy?

Vysoké zisky ponúka častokrát začínajúci vydavateľ dlhopisov. Musí si nejako získať klientov, niekedy až dvojciferným výnosom. Takto začínali aj niektoré, dnes seriózne etablované, firmy na finančnom trhu. Po rokoch, keď spoločnosť vyrastie, posilní a má široký klientsky kmeň, môže ísť s percentami pre klientami nižšie. Možno sa transformuje na banku, prejde od investičných produktov ku vkladovým a klientom bude ponúkať už iba dve percentá. Aj tu platí vzťah medzi rizikom a výnosom. Preto majú štátne dlhopisy, za ktorými stojí silný emitent, také minimálne výnosy. Môžem ich mať v portfóliu, akurát s vedomím, že mi budú málo zarábať. Často majú výnosy pod hranicou inflácie, niekedy teda ani nezarábajú či dokonca majú záporné úroky.

Kde na časovej osi sa nachádza Proxenta?

Niekde v strede. Nemáme tridsaťročnú históriu, a nie sme ani začínajúci emitent. Hoci s vyššími výnosmi sme pred jedenástimi rokmi začínali tiež. Dnes máme ideálny pomer ešte stále vysokých výnosov a už vysokej miery dôveryhodnosti. Preto sú naše cenné papiere súčasťou portfólií  takých rôznych typov klientov. Kupujú si ich konzervatívni klienti, aj skúsení dynamickí investori. Zlatý stred zaraďuje do portfólia asi každý. 

Klient si vie transparentne pozrieť našu históriu. Dnes máme pätnásť projektov rozložených v rôznych sektoroch vrátane developmentu, Asset Managementu, potravinárstva a medzinárodného obchodu. Obchodujeme v Európe aj v zámorí, v eurách aj v amerických dolároch. Vďaka tejto vyváženosti si v súčasnej situácii trúfame ustáť otrasy a vykompenzovať problémy v jednom sektore inými. Ani jeden deň sme nemeškali pri vyplácaní úrokov ani istiny. Dnes sa nám už dobre získava klientova dôvera. Vieme sa preukázať rokmi práce a úspechom projektov. Na druhej strane sa práve teraz snažíme vnímať veci so sebavedomím, no najmä s pokorou.

V roku 2019 ste svoje portfólio rozšírili o potravinárske projekty na Kube. Kuba je pre našinca  veľkou neznámou. Je investovanie v tomto regióne a v tomto období bezpečné?

Projekty na Kube na prvý pohľad nezaujmú konzervatívneho klienta, ten sa ľahšie rozhodne pre štátny dlhopis.

Sú vhodné pre klienta, ktorý hľadá projekty s vyššími výnosmi, aké v Európe nedokážeme  dosiahnuť. Mnohí najbohatší ľudia planéty zbohatli investíciami napríklad vo Vietname alebo v Afrike.

Neexistuje dobrý alebo zlý investičný produkt. V tom tkvie spravodlivosť investovania. Výnos je vždy priamo úmerný riziku. Kubánske projekty ponúkajú vysoké výnosy, musíme teda rátať aj so špecifickými druhmi rizika. Vysoké percentá sme si zaslúžili rokmi práce a úsilia. Hoci je kubánsky trh nenasýtený, je naň v súčasnosti veľmi ťažké preniknúť. Keď by sa dnes európsky podnikateľ rozhodol ísť investovať na Kubu, v danej situácii je to preňho takmer nemožné. Cesta na Kubu vedie cez dlhoročné osobné rokovania s miestnymi, cez trpezlivé a postupné získavanie si dôvery partnerov.

Proxente sa to poradilo po siedmych rokoch úsilia. Zmluvu o spoločnom podniku sme s kubánskou vládou podpísali v roku 2019. Plánované hospodárstvo nám poskytuje obrovskú výhodu. Nesie so sebou prepracovaný biznisplán. Vláda má k dispozícii veľmi presné čísla. Na základe toho vieme s prehľadom vypočítať naše zisky. Na jednej strane nám Kubánci odoberú všetko, čo sa v našej továrni vyrobí, na druhej strane sa musíme vypriadavať so špecifikami, ktoré Kuba prináša.  

S akými rizikami musí rátať klient, ktorý by sa v aktuálnej situácii rozhodol práve pre projekty na Kube?

Nechali sme si vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti. Analýza nás upozornila na všetky výhody aj potenciálne riziká. Každé sme boli schopní dôkladne ošetriť, respektíve máme definovaný plán, aké kroky podniknúť pri tom ktorom riziku.  

S vážnymi záujemcami o investovanie na Kube ich veľmi detailne a otvorene  prechádzame.

Niektoré typy rizík považujeme dokonca za výhodu. Ak by na Kube padol režim, budeme jedni z prvých zahraničných hráčov v konkurenčnom prostredí. Pomer rizík a výnosov je férový. Kuba je jeden z našich najprecíznejšie zdokumentovaných projektov. Každú eventualita máme zdokumentovaná do najmenších detailov.

Ako spoločnosť sme si položili na váhu možné zisky a riziká. Všetci spolu sme sa rozhodli, že do týchto projektov chceme ísť, pretože výnosy na Kube sú reálne. Prijali sme kvalifikované rozhodnutie s vedomím plusov aj mínusov. Myslíme si, že tento projekt má veľkú šancu sa podariť. A že naše úsilie je hodné výnosov, ktoré dokážeme získať iba na Kube.

Čo je korporátny dlhopis?

Cenný papier, ktorým klient (investor) požičiava peniaze konkrétne firme či spoločnosti, ktorá dlhopis vydala peniaze. Investor dostane svoje peniaze naspäť v určený čas s fixne stanoveným výnosom. Na rozdiel od akcií (pri ktorých sa klient stáva majiteľom) sa klient stáva veriteľom.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 21:07