StoryEditor

Týchto 7 farmaceutických firiem pracuje na vývoji vakcíny proti COVID-19 . Ktorá z nich bude prvá?

07.04.2020, 00:00

Pandémia Covid-19 v Marci 2020 plnou silou zasiahla celý svet a k dnešnému dňu si vyžiadala cez 70 tisíc obetí a vyše jeden a štvrť milióna nakazených.

Zatiaľ čo krajiny sa zúfalo snažia drakonickými opatreniami zabrániť šíreniu vírusu medzi ľuďmi, každý vie že definitívnu stopku vírusu dajú buď účinné antivirotiká, alebo vynájdenie vakcíny, ktorú bude možno rýchlo aplikovať na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Farmaceutické spoločnosti  sa rýchlo vrhli do vývoja a testovania vakcín, pretože čas je teraz náš najväčší nepriateľ .

Nasledujúce spoločnosti v súčasnosti bojujú o prvenstvo vo vývoji vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú bude možné uviesť na trh čo najskôr. 

Inovio (burzový ticker: INO)

Jedna z prvých nádejných firiem je americký Inovio Pharmaceuticals. Majú vyše 6 ročné skúsenosti s vývojom vakcíny proti zabijakom ako EBOLA, ZIKA či proti MERS respiračného syndrómu, ktorý je tiež z rodiny koronavírusov. Po tom ako im Gatesova nadácia poskytla začiatkom marca grant $5 miliónov aby im umožnili rýchlejší vývoj, ich akcie vystrelili na burze až o 220% behom pár dní. V marci začali klinické testy, no výsledky nebudú skôr ako na jeseň 2020.

CureVac

Nádejná nemecká biotech spoločnosť spoluvlastnená zakladateľom SAP. Spoločnosť sa dostala v Marci do médií po celom svete, na základe fám, že americký prezident sa snažil o akvizíciu cez ovplyvnenie vedenia CureVacu aby presunuli svoj výskum a vývoj do USA a zaviazali sa na použitie exkluzívne na USA území. CureVac vedenie tieto fámy poprelo. Nemecký biotech teda zatiaľ zostáva na území Nemecka a dostal od Európskej komisie grant vo výške až 80 miliónov € na urýchlenie vývoja vakcíny mRNA do ktorej vkladajú zdravotnícki experti veľké nádeje.

Regeneron Pharmaceuticals (burzový ticker: REGN)

Biotechnologická spoločnosť Regeneron  z New Yorku s 30 ročnou históriou a trhovou hodnotou 50 miliárd dolárov, vyvíja jedinečnú liečbu protilátkami, ktorá by mohla ľudí ochrániť pred novým koronavírusom. Akcie Regeneronu narástli oproti začiatku krízy v priemere o 15% až 20%. Pri liečbe sa používajú protilátky z myší, ktoré boli geneticky modifikované imunitnými systémami, tak aby napodobňovali protilátky u ľudí. Spoločnosť tvrdí, že by mohla byť pripravená na testovanie u ľudí už v auguste tohto roku.

Sanofi (burzový ticker: SAN)

Aj na Slovensku veľmi známy Francúzsky výrobca liečiv má v USA tím vedcov, ktorí v spolupráci s „Úradom pre biomedicínsky pokročilý výskum a vývoj“ (BARDA) pracujú na vakcíne, v ktorej sa budú snažiť zúročiť úspechy, ktoré spoločnosť predtým dosiahla v oblasti vakcíny proti ochoreniu SARS. Ochorenie SARS je tiež súčasťou rodiny koronavírusov. Experti na biotech sektor sa domnievajú že táto predošlá skúsenosť môže Sanofi výrazne pomôcť pri vývoji vakcíny Covid-19.

Gilead Sciences (burzový ticker: GILD)

V súčasnosti aj v našich médiách najviac rezonuje asi firma Gilead,  ktorá má skúsenosti s vývojom efektívnych antivirotík proti chorobám ako HIV, Hepatitída C. Ich liek s názvom Remdesivir bol úspešne testovaný pri liečbe nebezpečnej Eboly a v súčasnosti je testovaný po celom svete  pri liečbe pacientov v najťažších stavoch s infekciou Covid-19, ktorý už pomohol nejednému pacientovi v Číne, Českej republike či v USA. Experti následne určia, či liečba môže zvrátiť infekciu, pomôcť pacientom rýchlejšie sa zotaviť a rýchlejšie ich prepustiť z nemocnice. Akcie Gileadu vzrástli na cene oproti hodnotám pred korona krízou o vyše 12%.

GlaxoSmithKline (burzový ticker: GSK)

Britský farmaceutický gigant GSK je jedným z popredných svetových výrobcov vakcín, ktorý je známy tým, že uviedol na trh vakcíny proti ľudskému papilomavírusu (HPV) a sezónnej chrípke. GSK teraz poskytuje potrebné technológie pre čínsku biotechnologickú firmu na vývoj vakcíny proti Covid-19. Akcie GSK zatiaľ po páde na dno začiatkom marca mierne posilnili, ale na rozdiel od ostatných tu spomenutých farma firiem nezaznamenali výrazný rast oproti pred krízových hodnotám z Februára.

Johnson & Johnson (burzový ticker: JNJ)

Johnson a Johnson patrí medzi kvalitné a u investorov obľúbené akciové tituly, ktoré dokonca vyplácajú držiteľom dividendu vo výške 2,83%. JNJ farmaceutický gigant využíva technológiu vakcínovej platformy, ktorá bola predtým vyvinutá pre experimentálnu vakcínu proti ebole. Ich akcie sa medzičasom odrazili od trhového dna a medzičasom sa obchodujú za hodnoty okolo 130 dolárov.

Okrem horeuvedených spoločností na vývoji účinnej liečby pracujú aj laboratóriá v Rusku, Číne, Izraeli a v Austrálii.

Zatiaľ čo odborníci tvrdia, že sme najmenej rok až rok a pol od očkovacej látky proti novému koronavírusu, ktorá bude dostupná pre širokú verejnosť, akcie týchto spoločností sa na burzách medzičasom iste stretnú s prudkým pohybom ako nahor tak aj nadol. Ak chcete zostať informovaní o vývoji na burzách a naučiť sa ako začať obchodovať na burze môžete sledovať našu webovú stránku.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 04:51