StoryEditor

Monika Balgová: Vymyslela tyčinku, ktorú Proxenta daruje našim hrdinom v prvých líniách

16.04.2020, 00:00
Mala nápad, s ktorým nadchla celý tím. Za rekordných štrnásť dní sa jej s kolegami a externými poradcami z oblasti klinickej biochémie podarilo v galantskom závode vyrobiť unikátnu superfood tyčinku Záchranka. „Potrebujeme chodiť po svete s otvorenými očami. Svoje služby a produkty prispôsobovať aktuálnym potrebám,“ hovorí Monika Balgová, marketingová riaditeľka investičnej skupiny Proxenta.

Ako sa zrodil nápad vyrobiť práve energetickú tyčinku?

Mali sme za sebou prvé dni home office. Zavolal mi Pavol Kožík, majiteľ investičnej skupiny Proxenta, aby som vymyslela, ako môžeme spoločnosti pomôcť u nás vo firme. Jedným z našich projektov je potravinársky závod na výrobu zdravých tyčiniek Healthy Food Supplements v Galante. Napadlo mi využiť suroviny, výrobné kapacity najmä know-how našich nutričných expertov a vyrobiť zdravé tyčinky pre všetkých v prvých líniách. Nie však len ako jednorazovú „promo akciu“. Ale ako kontinuálnu pomoc, na ktorú sa môžu spoľahnúť. Zavolala som šéfovi a predstavila mu nápad „záchrannej“ tyčinky. Okamžite rozhodol. Ideme do toho. Vyrobíme a rozdáme 50.000 tyčiniek.

Kto stojí za návrhom receptúry tyčinky?  

Tím našich nutričných expertov pod vedením potravinovej technologičky Healthy Food Supplements s.r.o., Moniky Melicherovej. Spoluutorom receptúry je náš konzultant, biochemik Peter Szalay spoločne s klinickým biochemikom doc. Ing. Pavlom Blažíčkom PhD.

proxenta_tyčinka PROXENTA

Čo všetko tyčinka obsahuje?

Tyčinku sme navrhli a vyrobili za rekordných desať pracovných dní. V čase, keď epidémia prepukla, bol problém takmer so všetkým. Viazla doprava, nevedeli sme sa objednať dostatok potrebných surovín. Preto my vytvorili prototyp, verziu nula z dostupných surovín. Základ tvorí prírodná datľová pasta, ktorá je obohatená o mandle, vlákninu z čakanky a jabĺk, vitamín C, horčík, zinok, zázvor, spirulínu a kofeín. Postupne sa obnovuje obchod aj doprava, akonáhle zabezpečíme chýbajúce suroviny, verzia jedna bude navyše obsahovať vitamíny E a D, L-glutamín, L – karnitín a taurín. Zmes týchto biologicky aktívnych látok v dávke dvoch tyčiniek denne pomôže zlepšiť energetický metabolizmus, podporí funkciu srdca, mozgu, aktivitu pečene a tukového tkaniva. Tiež bdelosť, náladu a kognitívne procesy. Navyše má proti-vírusový účinok a zmierňuje pocit hladu. Veríme, že záchranárom skutočne pomôže lepšie znášať vytrvalostnú záťaž.

Riešili ste počas prípravy aj nejaké problémy?

Celý tím pracoval doslova svetelnou rýchlosťou. Od nápadu cez vytvorenie receptúry až po prvé vyrobené tisícky kusov prešlo iba desať pracovných dní. To je v potravinárstve rekordný čas. Okrem nedostatku niektorých surovín, ktorý spôsobilo zatvorenie hraníc, sme na viac krát vylaďovali výslednú chuť. Prvá verzia bola príliš kyslá. Odporúčanú dávku zinku, magnézia a vitamínu C sme preto rozdelili do dvoch tyčiniek. Súčasná chuť je vyváženejšia, cítiť v nej horkasté podtóny, za ktoré je zodpovedný zázvorový prášok, ktorý je však veľmi dôležitou zložkou pre svoje antivírusové účinky. Tyčinka je bez lepku a laktózy, bez sóje a bez pridaného cukru.

Do výroby tyčinky darovala Proxenta 100 000 eur, vďaka čomu ju distribuujete bezplatne. Komu všetkému je určená?

Keď sme vytvárali receptúru, mali sme pred očami všetkých „v prvej línii“. Tých, ktorí pracujú oblečení v mundúroch. Manipulácia s čímkoľvek iným je pre nich náročná. Nemôžu si sadnúť k obedu a vychutnať si segedínsky guláš so štyrmi knedľami. Mysleli sme aj na lekárov, zdravotníkov, laborantov, dobrovoľníkov, ktorí sa vo výkone služby môžu dostať do časovej tiesne a nestíhajú jesť.

proxenta_tyčinka_lekári PROXENTA

​Keď sme pred veľkou nocou niesli 2400 tyčiniek na Hasičskému a záchrannému útvaru hlavného mesta SR a Pohotovostnej motorizovanej jednotke, jeden z „našich hrdinov“ nám potvrdil to, čo sme tušili. Sú dni, keď si v priebehu dvadsiatich štyroch hodín nenájdu ani minútu na jedlo. Záchranku tak môžu mať v aute, v taške, vo vrecku a v krízovej situácii si ju zjesť. Aj preto, aby sa netopila, sme ju nemáčali v čokoláde, ale nechali natural. Nejde o náhradu jedla, len o záchranu v podobe tyčinky, keď človek v krízovom režime nestíha jesť. Doplní energiu, vitamíny, minerály. V krízovej situácii sa vďaka nej vyčerpaný organizmus doslova pozviecha.

Aké sú reakcie na Záchranku?  

Úžasné! Záujem predbehol všetky naše očakávania. Začali sa nám ozývať ľudia, ktorí chcú Záchranky poslať konkrétnemu zdravotníkovi či hrdinom vo svojom okolí. Čoraz viac ľudí nás kontaktuje s otázkou, či by sa k tyčinke vedeli dostať, že ju chcú ochutnať a sami využívať. Aktuálne pracujeme aj na možnosti, vďaka ktorej ju budú môcť aj sami ľudia ďalej darovať.

Osobne sa zúčastňujete aj väčšiny rozvozov. Naložíte krabice tyčiniek do kufra a veziete tam, kde sú potrebné. Ako to funguje?

Z bezpečnostných a z praktických dôvodov sa snažíme doručovať väčšie množstvá na ústredie či riaditeľstvá jednotlivých zložiek. Tyčinky preberú zvyčajne hovorcovia a rozdávajú ďalej na jednotlivé stanovištia. Spätná väzba je nesmierne pozitívna. Ľudia sa s tyčinkami fotia, píšu nám komentáre a ďakovné správy. Vždy sa im snažíme osobne vysvetliť, čo to Záchranka vlastne je. Že sme im nepriniesli „sladkosti“, ale pomoc do každodenného nasadenia. Aby ju nezlupli len tak poobede, ale nechali si ju na „horšie časy“, keď im situácia nedovoľuje vyčleniť si čas na jedlo. Skrátka, aby spĺňala svoj prvotný účel. S jednotlivými tímami sme dohodnutí, že nám dajú echo, keď sa im budú tyčinky míňať. Dodáme ďalšie. Naše dodávky sú kontinuálne.

Je niečo, čo by ste ešte potrebovali posilniť?

Logistiku. Záchranku sa snažíme distribuovať na čo najviac miest, čo je z časového, personálneho a logistického hľadiska občas náročné. Hľadáme pomoc partnerov, ktorí by tyčinky vedeli dostať mimo Bratislavu. Napríklad Žilina, Bojnice, Banská Bystrica, Košice.

Do projektu nasimhrdinom.sk, ktorý zastrešuje aj tyčinku Záchranka, ste sa popri práci vrhli naplno. Ako vyzerá váš bežný deň?

Každý deň vstávam ráno o šiestej. Na hodinu vybehnem von s našim psom, hneď po tom sa púšťam do práce. Aj my sme všetci doma. V čase krízy si uvedomujeme, aký malý nám zrazu pripadá náš byt J. Migrujem v rámci troch miestností podľa toho, kde sú práve voľné priestory.

Záchranke a projektu nasimhrdinom.sk venujem všetok čas, ktorý mi ostáva popri práci a starostlivosti o rodinu. Mám na starosť marketing a komunikáciu investičnej skupiny Proxenta, aj všetky projekty, ktoré pod ňu spadajú. Našťastie, mám pri sebe skvelý tím, ktorý práci na projekte venuje všetok voľný čas. Na druhej strane mi záleží na tom, aby množstvo práce nebolo prehnané a neublížilo nášmu zdraviu a našej pohode. Špeciálne v dnešnej dobe je absolútne kľúčové, aby sme pomoc druhým neponúkali na úkor svojho zdravia a svojej rodiny. Snažím sa o to ja a vediem k tomu aj svoj tím.  Pomáhame ako vieme a koľko vládzeme.

proxenta_tyčinka_hasiči PROXENTA

Kríza sa každého podnikateľa dotýka iným spôsobom. Čo nás má podľa vás naučiť?

Je smutné, že až epidémia nám narovnáva myšlienky a postoje. Celý život sa snažím žiť tak, aby som bola spokojná. Každý deň. Bez ohľadu na to, či je alebo nie je epidémia COVIDu-19.

Záchranka vznikla ako reakcia na aktuálnu situáciu. Vždy sa snažím riešiť prítomný okamih najlepšie ako viem. To je umenie, ktoré by ovládať každý podnikateľ. Nič nie je večné, nič nie je trvácne. Potrebujeme chodiť po svete s otvorenými očami a prispôsobovať svoje služby a produkty aktuálnym potrebám. Máme okolo seba množstvo pozitívnych príkladov menších podnikateľov, ktorí to dokážu. Zo dňa na deň dokážu meniť portfólio a prispôsobiť sa. Samozrejme, nedá sa zovšeobecňovať. Každé podnikanie má svoje špecifiká. Na niekoho doľahne kríza viac, na niekoho menej.

Je však jedna vec, ktorú by nás mala epidémia všetkých naučiť. Viac dbať na svoje rezervy. Mnoho ľudí žije z ruky do úst. Čo zarobia, minú. Na hypotéku, cestovanie, zábavu... Len málokto má vytvorenú adekvátnu rezervu. Práve tá by mala byť jedným z najpodstatnejších bodov, ktorý obsahuje každý biznis plán. Nemali by sme zabúdať na tvorbu rezervu a zahrnúť ju aj do vstupných nákladov.

Ako sa kríza dotkla Proxenty?

Proxenta má flexibilný tím s otvorenými očami a rýchlymi reakciami. Vyplýva to z charakteru majiteľa spoločnosti, Pavla Kožíka. Portfólio momentálne zahŕňa pätnásť projektov v štyroch rôznych sektoroch vrátane developmentu, asset managementu, potravinárstva a medzinárodného obchodu. Podnikáme na dvoch kontinentoch. Aj vďaka tomu sa nás kríza nás našťastie výrazne nedotkla. Preto sme sa rozhodli pomáhať čo najviac, ako sa dá. Vnímame to ako spoločenskú povinnosť. Platforma nasimhrdinom.sk nie je pre nás len o tyčinkách, preto sa nevolá Záchranka. Snažíme sa vyhľadávať a ponúkať aj ďalšie formy pomoci.

Aké ďalšie pomoci v čase koronavírusu pripravujete?

Budgety určené na marketing sme presunuli do projektov, ktorých prvotným cieľom je pomáhať. Nedávno sme počas krízového zasadania schválili ďalšiu formu pomoci. Na Vysokej ulici v Bratislave máme päťpodlažnú budovu, ktorú sme ponúkli krízovému štábu na účely v súvislosti v boji s pandémiou. Nachádza sa v centre mesta, je výborne dostupná. Jej využitie ešte hľadáme. Budeme vďační za všetky dobré nápady, ktoré pomôžu.

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 20:34