StoryEditor

Bojíte sa, že je váš osud spečatený? Náš článok váš názor rýchlo zmení

19.05.2020, 00:00
Situácia sa pomaly zlepšuje a nové opatrenia náš život začínajú vracať do normálu. Stále je tu ale veľmi veľký počet ľudí, ktorí musia z rôznych dôvodov ostať doma, v izolácii alebo karanténe. Vplyvom sprievodných negatívnych faktorov takéhoto spôsobu života potom pociťujeme nepokoj, podráždenosť, frustráciu a stres.

Pretože ale izolácia a dištancovanie sa od spoločnosti väčšieho počtu ľudí sú stále našou najlepšou prevenciou, je oveľa dôležitejšie než kedykoľvek predtým, dbať na zachovanie niektorých pravidiel. Ak sú však pre vás z dlhodobého hľadiska neúnosné či náročné na zvládanie, MÁME PRE VÁS RIEŠENIE.

Existuje niekoľko rád a spôsobov, ako prežiť v „úkryte“ bez toho, aby ste podľahli panike.

Spojte sa s prírodou

Slobodný pohyb na čerstvom vzduchu je súčasťou duševného zdravia, ale nie každý túto možnosť práve teraz má, najmä ak je súčasťou vysoko rizikovej skupiny. Takže ak vám v tejto chvíli nie je prístupná veľká príroda, môžete sa pokúsiť priniesť jej časť dovnútra. Pýtate sa ako?

Otvorte všetky svoje okná. Vetranie je ideálnym spôsobom, ako mať doma viac čerstvého vzduchu s vysokou koncentráciou záporných a zdraviu prospešných iónov. Budete sa zároveň cítiť priestrannejšie a eliminovať koncentráciu vírusov v priestore.

Investujte do niektorých izbových rastlín. Pomôcť priestoru „cítiť sa živšie“ a napojiť sa na vonkajší svet môžu aj izbové rastliny. A vďaka moderným e-shopom si ich doručenie zabezpečíte až priamo k vám domov.

Ponorte sa do prírodného dokumentu. Využite na to obrovskú Ultra HD televíziu. Vypnite svetlá na nízku úroveň, zapnite priestorový zvuk a nechajte sa unášať zvukmi a obrazom prekrásnej prírody, do ktorej sa o pár dní čoskoro a bez obmedzení určite vrátime. 

Zbavte sa okolitého hluku. Existuje nespočetné množstvo zoznamov skladieb a aplikácií, ktoré zahŕňajú zvuky prírody, ako sú morské vlny, búrky, cvrlikanie vtákov atď. Nie je to zlý nápad použiť ich na upokojenie, keď cítite nevoľnosť.

Vyskúšajte Chia semienka. Aj tento dar prírody vám môže pomôcť neľahkú situáciu prekonať. Okrem iného, sú Chia semienka bohatým zdrojom zinku, ktorý podporuje náš imunitný systém, vďaka čomu sa môžete z choroby dostať oveľa rýchlejšie a lepšie.

Dajte svoje telo do pohybu

Stali sa vašou každodennou súčasťou pri príprave chutných jedál kvalitné kuchynské nože? Pozor na váhu a nedostatok pohybu! Fyzická aktivita má svoje čaro a karanténa alebo izolácia neznamená, že by ste sa jej mali prestať venovať.

Práve väčšie množstvo voľného času môže byť dobrým spôsobom, ako prekrviť svoje telo, načerpať novú energiu a viac hormónov šťastia.

To však neznamená, že počas karantény musíte byť maratónsky bežec alebo fanúšik fitness! Môžete si to urobiť tak jednoduché a zábavné, ako len chcete.

Stačí si obliecť ľahkú pánsku mikinu a nájsť aplikáciu pre ľudí každého veku, ktorá zahŕňa tanečné kurzy, kardio tréning, jogu alebo ďalšie zábavné aktivity.

Nájdite si na seba čas

Naše negatívne emócie, panika a stres často pramenia z nadmerne stimulovanej alebo ohromenej situácie. Nájdenie vhodného spôsobu prístupu k pokoju a samote môže byť preto pre vás obzvlášť užitočné.

Ponorte sa do veľkej vírivky. Výhod, ktoré vám tento spôsob relaxácie prinesie, je hneď niekoľko. Voda ionizuje, čo pomáha vašej nálade a kvalite okolitého vzduchu. Tlak prúdu vody a bubliniek sa postará o prekrvenie dôležitých partií tela a uvoľní svalové napätie.

Ponorenie sa do priestrannej vírivky je aj dokonalým spôsobom meditácie. Veď uvedomovanie si telesných pocitov a ich prítomnosť - môže pomôcť upokojiť vaše telo a myseľ.

Vyskúšajte jogu. Rovnako ako vírivka, aj joga môže byť pri upokojovaní nervového systému neuveriteľne užitočná. Upokojí, uvoľní a naladí na každý deň.

Upravte si okolie

O navodenie správnych pocitov sa stará aj naše okolie. Preto vám môže pri snahe o prekonaní dlhodobej sociálnej izolácie pomôcť aj malá zmena v interiéri. Doplnkov, prostriedkov a inšpirácií máte na internete dosť!

Uprednostnite priestrannosť. Znamená to široké a otvorené priestory! Ak sú preto vo vašom  okolí kusy nábytku a doplnkov, ktoré práve teraz nepotrebujete, skúste ich uložiť na miesto, keď nie sú potrebné.

Experimentujte s osvetlením. Osvetlenie môže mať na našu náladu v skutočnosti veľký vplyv. Výhodou toho dnešného je, že si vďaka LED modelom môžete s ním dovoliť viac experimentovať.

Maya Kruchankova/shutterstock.com

Využite svoju záhradu. Je to nakoniec jediná možnosť, ako sa počas karantény dostať na čerstvý vzduch. Záhrada je na umiestnenie novej záhradnej lavičky ideálnym miestom, kde svojím pohybom zároveň nikoho neohrozujete a čerpáte nové sily a dôležitý vitamín D.

Ak sa nad všetkým dobre zamyslíte, v skutočnosti môže byť pre vás domáca izolácia alebo karanténa veľkou príležitosťou, ako sa rozumne naučiť využívať svoj voľný čas a priestor. Ako rozvíjať svoje zručnosti a záľuby, ktoré ste doteraz len nezmyselne odkladali.

A čo je dôležitejšie, znamená to, že prijímate potrebné opatrenia na ochranu seba a svojej komunity!  Podieľate sa na vyrovnaní krivky, aj za cenu, že je to pre vás niekedy dosť nepríjemné.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:13