StoryEditor

Ako investovať peniaze počas krízy Covid-19

01.06.2020, 00:00
Ako investovať peniaze počas krízy Covid-19? Mnohí z nás práve v čase nadchádzajúcej krízy uvažuje na tým, ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou. Alebo by chceli začať svoje investície zveľaďovať do budúcna.

Väčšina ekonomík zaviedla zákaz vychádzania, aby tak zmiernila šírenie pandémie. Zastavilo sa tak šírenie vírusu, ale na dlho zaspala aj ekonomika mnohých štátov. Toto spomalenie ekonomík viedlo k ukončeniu 11 rokov pretrvávajúceho rastúceho trendu na burzách.

Veľmi dobre to vidíme znázornené na grafe indexu S&P500. Po prepuknutí pandémie vidíme prudký prepad najväčších akcií v USA. Prepad je znázornený v červenom kruhu.

Napriek zlej situácií, v ktorej sa celý svet nachádza sú však odvetvia, ktoré zažívajú svoje najlepšie obdobie. Ide to firmy, ktoré začali ľudia využívať počas toho, ako museli zostať doma. Napríklad sa zvýšili obraty streamovacích firiem ako Netflix a HBO. Taktiež prekvitalo podnikanie kuriérskym službám, e- shopom a aplikáciám na donášku jedla domov.

Naopak firmy nachádzajúce sa v cestovnom ruchu ako letecké spoločnosti, veľké výletné lode, hotely, alebo wellnessy prechádzajú tou najťažšou etapou ich podnikania.

Je teraz ten správny čas na investovanie?

Niektorí ľudia sa práve teraz obávajú straty zamestnania a nechcú preto investovať. Tieto obavy sú legitímne, a je dôležité zvážiť či investovať. Pre tých, ktorí však majú peniaze na investovanie  prichádza mimoriadna príležitosť. Mnohí v tom majú už úplne jasno.

V čase krízy treba investovať. Množstvo ľudí práve v tomto období vyhľadáva spôsob ako investovať do akcií, komodít alebo dokonca chcú vedieť aj ako investovať do kryptomien.

Firmy sprostredkujúce investovanie na burzách – brokeri,  zaznamenávajú obrovský dopyt počas krízy. Niektoré boli dokonca nútené dočasne pozastaviť registrácie nových klientov, pre vysoký nával.

Pozrite si porovnanie najlepších brokerov sprostredkujúcich investovanie na burzách.

Ak ste sa rozhodli investovať, tak sa držte sa týchto pravidiel:

  1. Investujte len toľko, koľko ste ochotní stratiť
  2. S väčším ziskom je spojené väčšie riziko
  3. Diverzifikujte vaše portfólio do rôznych firiem a rozličných odvetví
  4. Je lepšie investovať v dlhodobom horizonte aspoň 5 rokov
  5. Nepanikárte. Trh môže ísť stúpať aj klesať
  6. Rozmýšľajte racionálne, a nerobte rozhodnutia na základe emócií

Úspešní investori sa držia zlatého pravidla: „Obdobie najväčšieho pesimizmu na trhu je najlepším časom pre investovanie. Naopak počas obdobia najväčšieho optimizmu, by ste mali vaše investície predávať a vyberať zisky.“

Aké sektory budú rásť počas zotavovania ekonomiky

Pomaly však dochádza k uvoľňovaniu epidemiologických nariadení a tak sa rušia aj hospodárske obmedzení. Bežní spotrebitelia začnú obnovovať svoje staré zvyky, spoločnosti pôsobiace v oblasti spotrebného tovaru, ktoré profitovali v marci a apríli by mohli čeliť poklesu.

Do akých spoločností je vhodné investovať z dlhodobého hľadiska?

  • Energetický priemysel
  • Automobilový priemysel
  • Maloobchodný priemysel

Takzvanými víťazmi koronakrízy sa stali spoločnosti ako sú Amazon, telekomunikačná spoločnosť Zoom – ktorá sprostredkovala konferenčné videohovory po celom svete. Ropa, ktorá zaznamenala masívny pokles, sa zostaví najmä narastajúcou spotrebou po dochádzaní do práce, či cestovaní.

Medicínske laboratória a softvéry posilnia svoje pozície pre monitorovanie možných infekčných hrozieb do budúcnosti. Starnúca populácia a dlhšie prežívanie ľudí vedú k nárastu potreby po zdravotníckych spoločnostiach a preto je táto oblasť aj do budúcna prekvitajúca.

Včera uverejnila Európska únia, že na zotavovanie ekonomiky vyhradí 750 miliárd eur, to podporí investorov v nákupe a zvyšovaniu ich ochoty riskovať.

Ako viete nakúpiť akcie firiem?

  1. krok: Potrebujete si otvoriť účet u brokera, ktorý vám sprostredkuje nákup na burze (recenzie brokerov si viete pozrieť pod článkom)
  2. krok: Verifikujete svoj účet aby ste mohli začať investovať
  3. krok: Vložíte si investičný kapitál na účet brokera (prevodom / kartou)
  4. krok: Vyberiete si akcie, do ktorých chcete investovať

Prečítajte si recenzie brokerov cez, ktorých viete investovať:

eToro recenzia

XTB recenzia

Lynx recenzia

Saxo Bank recenzia

Plus500 recenzia

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 09:50