StoryEditor

Oplatí sa kúpiť si elektrickú zubnú kefku? Výhody a nevýhody

03.06.2020, 00:00
Každý z nás sníva o zdravých a silných zuboch, ktoré budú navyše biele. Bohužiaľ, dosiahnuť takýto účinok iba pomocou štandardnej manuálnej zubnej kefky je pomerne ťažké. Na trhu máme našťastie k dispozícii zariadenia, ktoré vám vyčistia zuby oveľa lepšie. Sú elektrické zubné kefky skutočne také účinné? Aké sú výhody a nevýhody ich používania? Dajú sa nimi bieliť zuby?

Druhy zubných kefiek – ktorá je lepšia, elektrická alebo manuálna?

Elektrická zubná kefka je napájaná batériou zabudovanou v rukoväti, pričom jej hlavica by sa mala vymieňať každé 3 mesiace. Na druhej strane, manuálna zubná kefka je základným typom kefky, ktorú všetci dobre poznáme. Má plastovú rukoväť a nevymeniteľnú hlavicu. Takýto model nevyžaduje žiadne napájanie a ak ju chceme vymeniť, jednoducho ju celú vyhodíme.

Na základe výsledkov klinických testov môžeme konštatovať, že v porovnaní so štandardnou manuálnou zubnou kefkou poskytuje oscilačno-rotačná elektrická zubná kefka lepšiu starostlivosť o zdravie našej ústnej dutiny a zubov. Ak si vyberieme oscilačno-rotačno-pulzový model (s 3D technológiou), dokážeme odstrániť až o 100 % viac zubného povlaku ako pri použití manuálnej zubnej kefky. Malá okrúhla hlavica elektrickej zubnej kefky, ktorá vyzerá rovnako ako tá, ktorú môžete vidieť v ambulancii svojho zubného lekára, sa pohybuje spôsobom, akým by to ľudská ruka nikdy nedokázala, a tak v porovnaní s manuálnou zubnou kefkou zaisťuje kvalitnejšie čistenie.

Mnohé modely zubných kefiek, ako napríklad Oral-B, majú navyše zabudovaný dvojminútový časovač, ktorý vám umožní sledovať čas čistenia zubov odporúčaný zubnými lekármi.

Keď používame štandardnú zubnú kefku, často si čistíme zuby príliš krátko a navyše používame aj nevhodnú techniku. Po dlhšom čase si určite všimneme negatívny vplyv takejto techniky čistenia zubov – nedostatočne vyčistené zuby alebo tvoriaci sa zubný povlak.

Ak používate model napájaný batériou, niečo podobné sa vám nestane. Kvalitné elektrické zubné kefky vás každých 30 sekúnd upozornia, že je čas presunúť sa do ďalšieho kvadrantu ústnej dutiny, takže pri čistení nevynecháte žiadnu časť chrupu.

Porovnanie elektrických sonických zubných kefiek a zubných kefiek s okrúhlou hlavicou 

Na trhu s elektrickými zubnými kefkami nájdeme nielen zubné kefky s okrúhlou hlavicou, ale aj sonické modely. Čím sa líšia? Prvá vec, ktorú si okamžite všimneme, je tvar hlavice so štetinkami, ktoré čistia zuby.

  • Sonická zubná kefka je veľmi podobná tradičnému manuálnemu modelu, má podlhovastý tvar a využíva stieravý pohyb.
  • Oproti tomu elektrická kefka s okrúhlou hlavicou vyzerá presne ako profesionálny zubársky prístroj, ktorý čistí povrch zuba tak, že sa prispôsobuje jeho tvaru, čím zabezpečuje jemné a efektívne čistenie.

Sonická kefka sa odporúča všetkým ľuďom s podráždenými a citlivými ďasnami. Je omnoho efektívnejšia ako manuálna, nedá sa však porovnať s elektrickou zubnou kefkou s okrúhlou hlavicou. Okrúhla hlavica zubnej kefky oveľa lepšie prilieha k povrchu zubov, čím odstraňuje viac zubného povlaku a zvyškov potravy, a dokáže vyčistiť ťažko dostupné miesta, ako napríklad zadné plôšky stoličiek. Zároveň je vhodná pre ľudí s podráždenými a citlivými ďasnami.

Oral-B Oral-B Oral-B

Prečo by som si mal kúpiť elektrickú zubnú kefku? Výhody a nevýhody

Elektrické zubné kefky majú mnoho výhod. Najlepšie modely odstraňujú až o 100 % viac zubného povlaku ako štandardné manuálne zubné kefky. Naša ústna dutina tak ostáva dlhšie čistá a náš dych svieži. Účinnejšie odstránenie zubného povlaku podporuje zdravie našich ďasien a okolia zubov. Ďalšou výhodou je vyšší počet pohybov v porovnaní so štandardnými zubnými kefkami. Najlepšie modely vykonávajú až 48 800 pohybov za minútu (kým manuálne zubné kefky od 300 do 600 pohybov za minútu).

Najčastejšie sa odporúča 3D technológia, pretože ponúka 10 500 oscilačno-rotačných pohybov za minútu a 48 000 pulzových pohybov za minútu. Pri použití takejto zubnej kefky nemusíte použiť komplikovanú techniku správneho čistenia zubov ako pri manuálnej alebo sonickej zubnej kefke. Jediné, čo musíte urobiť, je jemne pritlačiť hlavicu zubnej kefky na povrch zuba a po 2 – 3 sekundách sa presunúť na ďalší.

Mali by sme tiež spomenúť praktickú batériu. Najpokročilejšie lítiovo-iónové batérie dokážu na jedno nabitie fungovať až 14 dní. Ich dvojminútový časovač, ktorý každých 30 sekúnd zapulzuje a upozorní vás, že by ste si mali začať čistiť ďalšiu časť ústnej dutiny, poskytuje dostatočne dlhý čas na čistenie a zjednocuje čas čistenia plôšok všetkých zubov.

Majú takéto modely aj nejaké nevýhody? Nie, nemajú, ak sa používajú podľa odporúčania. Mnoho ľudí sa obáva, že elektrické zubné kefky môžu poškodiť ich sklovinu. Moderné modely kefiek sú však vybavené senzorom primeraného tlaku, ktorý signalizuje, kedy zariadenie používame nesprávne a na zuby alebo ďasná vyvíjame príliš silný tlak.

Koľko stojí elektrická zubná kefka?

Mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že kúpa elektrickej zubnej kefky je finančne náročná. Lacnejšie elektrické zubné kefky však môžu stáť už 20 až 40 eur. Samozrejme, že čím je zubná kefka technologicky vyspelejšia, tým je jej cena vyššia.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to veľa peňazí. Bohužiaľ, často neberieme do úvahy výhody, ktoré nám takáto zubná kefka môže priniesť. Dôkladne vyčistené zuby a ďasná pomáhajú udržiavať ústnu dutinu zdravú, vďaka čomu nemusíme často podstupovať ošetrenie zubov alebo odstránenie zubného povlaku. Dôkladne odstrániť zubný povlak, ktorý je hlavným dôvodom mnohých ochorení (zubný kaz, zápal ďasien a ozubnice, halitóza), pomocou štandardnej manuálnej zubnej kefky je mimoriadne ťažké. Preto je výhodnejšie chorobám ústnej dutiny predchádzať a zainvestovať do lepšej technológie čistenia zubov ako neskôr minúť na liečbu majetok.

Môžete si vybrať:

  • zo sonických modelov (napr. Oral-B Pulsonic Slim)
  • z modelov s malou okrúhlou hlavicou (napr. vrelo odporúčame model Oral-B Genius 10000N)

Pamätajte však na to, že cena daného modelu zubnej kefky závisí od jeho funkcií a príslušenstva. Majte na pamäti, že sonické modely sú väčšinou drahšie a menej efektívne ako modely vybavené 3D technológiou, konkrétne s oscilačno-rotačno-pulzovými pohybmi.

Oral-B Oral-B Oral-B

Ktorú elektrickú zubnú kefku by som si mal vybrať? Čomu by som mal venovať pozornosť?

Pri výbere elektrickej zubnej kefky musíme vziať do úvahy niekoľko dôležitých parametrov.

  1. Najprv sa uistite, že model, ktorý ste vybrali, obsahuje 3D technológiu, čiže vykonáva oscilačno-rotačno-pulzové pohyby. V prípade 2D zubných kefiek bude zariadenie vykonávať iba oscilačno-rotačné pohyby. Hlavica 2D zubnej kefky sa pohybuje doprava a doľava v rozsahu 45 stupňov. 3D modely ponúkajú oscilačno-rotačný pohyb štetiniek spolu s pulzovými pohyby (pohybuje sa dopredu a dozadu).
  2. Ďalším dôležitým faktorom je výber správnej hlavice na zubnú kefku. Na trhu existujú zubné kefky v rôznych veľkostiach a hlavice so štetinkami v rôznych polohách. Treba myslieť aj na to, aby sa hlavica vždy zhodovala s modelom zubnej kefky. Malé hlavice sa odporúčajú ľuďom, ktorí potrebujú účinne vyčistiť ťažko dostupné miesta (napr. sa nimi dajú ľahšie vyčistiť plôšky za stoličkami) alebo pre deti. Väčšie hlavice sa odporúčajú ľuďom s väčšou ústnou dutinou alebo tým, pre ktorých je čistenie zubov týmto typom hlavice pohodlnejšie. Rôzne alternatívy hlavíc elektrických zubných kefiek sú určené na rôzne potreby používateľov. Môžeme si tiež vybrať spomedzi hlavíc so štetinkami v rôznych polohách, napr. štetinky umiestnené v pravom uhle pomáhajú dosiahnuť hlboko do medzizubných priestorov alebo štetinky, ktoré sú navrhnuté na jednoduché čistenie priestoru medzi zubami a strojčekom. Ak však máte citlivé zuby alebo ďasná, mali by ste zvoliť hlavicu s ultra mäkkými štetinkami. Ak chcete získať prirodzene biele zuby, siahnite po bieliacej hlavici, pokiaľ možno po takej s podobnými vlastnosťami, s akými ste sa stretli v ambulancii svojho zubného lekára (napr. Oral-B 3D White).
  3. Elektrické zubné kefky ponúkajú celý rad vymožeností, vďaka ktorým bude každodenné čistenie zubov príjemné a jednoduché. Veľmi užitočná je napríklad funkcia kontroly tlaku (senzor tlaku), ktorá pomáha chrániť zuby a ďasná pred silným tlakom vyvíjaným počas čistenia zubov.
  4. Je dôležité skontrolovať, či má vybraný model aj časovač, ktorý vám pomôže čistiť si zuby dostatočne dlho. Zubní lekári odporúčajú čistiť si zuby dvakrát denne, minimálne 2 minúty.
  5. Dobrá zubná kefka ponúka rôzne režimy čistenia (napr. režim na citlivé zuby alebo bieliaci režim) a má protišmykovú rukoväť. Praktickou funkciou je technológia detekcie polohy, vďaka ktorej môžete v reálnom čase kontrolovať oblasť ústnej dutiny, ktorú si práve čistíte. A tak nevynecháte ani jeden zub! Navyše môžete zdokonaliť svoje návyky pri starostlivosti o zuby.

Naozaj mi elektrická zubná kefka dokáže vybieliť zuby?

Keď sa hovorí o bielení zubov, mnohí ľudia si predstavia snehobiely úsmev filmových hviezd. Bohužiaľ, veľa z nás nevie, že takýto efekt je možné dosiahnuť len pomocou stomatologických výkonov, napríklad bielením, nanášaním faziet alebo zubných koruniek na prirodzené zuby.

Môže nám vôbec nejako pomôcť samotná zubná kefka? Odpoveď je: áno! Tieto zariadenia dôkladne vyčistia naše zuby a odstránia zafarbenie zubov spôsobené napríklad kávou, vínom, fajčením a potravinami. Použitím takejto zubnej kefky si môžete vybieliť zuby až na úroveň prirodzenej farby svojich zubov. Ak vám to však nestačí, mali by ste navštíviť svojho zubného lekára. S výsledkom budú zároveň spokojní aj ľudia, ktorí si želajú zachovať účinok bielenia prevedeného v zubnej ambulancii, alebo majú prirodzene svetlú farbu zubov.

(PR)

01 - Modified: 2022-06-28 13:33:02 - Feat.: - Title: Čistenie s magnetickou technológiou kefky Oral-B iO Series 9 // 02 - Modified: 2018-12-19 23:03:03 - Feat.: - Title: Darčeky na poslednú chvíľu. Toto sú veci do 50 eur, ktoré isto zaberú
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. apríl 2024 20:48