StoryEditor

Jedinečná kniha o budovaní Singapuru je už v predaji

07.07.2020, 00:00
Slovenský trh s knižnými titulmi je bohatší o novinku, ktorá u nás ešte nikdy predtým nebola dostupná aj napriek tomu, že vo svete zožala nevídaný úspech. Kniha od Leeho Kuana Yewa, zakladateľa moderného Singapuru.

V skratke:

  • slovenský preklad anglického originálu knihy od Leeho Kuana Yewa je na Slovensku v predaji od 23. júna 2020;
  • autor knihy v nej podáva detailný opis toho, ako vybudoval mesto s najvyššou životnou úrovňou na svete;
  • kniha má byť inšpiráciou a návodom aj pre Slovensko, ako dosiahnuť vyššiu životnú úroveň, bezpečnosť, lepšie vzdelávanie a celkový imidž krajiny.

Mesto, ktoré vzniklo z ničoho. Príbeh Singapuru vyráža dych.

Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000 je celý názov knihy, ktorá po enormnom celosvetovom úspechu prichádza aj pulty slovenských kníhkupectiev. Titul na náš trh exkluzívne prináša Nadácia United Philanthropy, môžete si ho zakúpiť od 23. júna 2020.

Príbeh Singapuru väčšina z nás nepozná, pritom je tak inšpiratívny, že môže zmeniť i našu krajinu. Všetko o jeho budovaní a nezávislosti prezrádza dychberúca kniha. Prináša priam nevídané množstvo detailov o ceste, ktorá viedla od katastrofálnych štartovacích podmienok k vybudovaniu jednej z najvyspelejších metropol sveta.

Kniha obsahuje 647 strán textu v slovenskom jazyku, v tvrdej väzbe. Preklad z anglického originálu From Third World To First. The Singapore Story 1965-2000 zabezpečil Richard Cedzo.

Uvedenie na trh vo výnimočnom priestore

Krst knihy Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000 sa uskutočnil za zvýšených bezpečnostných opatrení na veľmi symbolickom mieste: na 28. poschodí novej bratislavskej dominanty, Nivy Tower. Najvyššie poschodie odvážnej stavby, z ktorého je dokonalý výhľad na hlavné mesto a jeho okolie, nachádza paralelu so Singapurom typickým nielen vysokými mrakodrapmi, ale predovšetkým vysokými ambíciami.

Spoločenského podujatia sa zúčastnila vybraná spoločnosť, krst moderovali bizniskoučka Andrea Vadkerti, ktorej životný príbeh je úzko spätý práve so Singapurom, a Vladimír Orth, predseda správnej rady Nadácie United Philanthropy, ktorá zabezpečila titul pre slovenský trh.

Zakladateľ Singapuru je človek, ktorý mal sen, stanovil si cieľ a veľmi sebavedomo a trpezlivo ho nasledoval. Kniha je tak rozsiahla, pretože Lee Kuan Yew v nej opisuje celý systém a dal nám návod, ako to môžeme celé spraviť aj my,“ povedal po krste a uvedení knihy do predaja Vladimír Orth.

Prečo má byť Singapur vzorom pre Slovensko?

Singapur je svet, o ktorom možno veľa nevieme, ale mali by sme ho spoznať, aby sme zlepšili samých seba. Aby sme sa inšpirovali k lepšiemu Slovensku.

Má druhý najvyťaženejší prístav na svete, jeden z najvyšších príjmov na osobu, jednu z najdlhších dĺžok života obyvateľstva, špičkovú životnú úroveň, vzdelávanie i zdravotnú starostlivosť a hoci je formálne parlamentnou republikou, už 55 rokov stavia na princípoch meritokracie. To znamená, že vodcami sú praví lídri, najlepší jedinci zvolení na základe svojich osobných zásluh. Nezáleží na ich sociálnom zaradení, vzdelaní, rodinnom zázemí, popularite alebo dokonca veku.

Systém, v ktorom štát vedú tí najlepší z najlepších, sa ukazuje ako ideálny.

Z geografického hľadiska by na tomto desaťtisíc kilometrov vzdialenom mieste nemalo vôbec existovať mesto. Územie Singapuru sa skladá z viac ako 60 menších ostrovčekov, medzi ktorými sú vodné a bažinaté plochy.  Nevhodný povrch bol pritom iba jedným z niekoľkých prekážok, s ktorými sa museli tvorcovia idey o modernom mestskom štáte vysporiadať, v minulosti čelil extrémne turbulentným dobám pre politické a rasové nepokoje.

Rok 1965 bol pre Singapur zlomový. Získal nezávislosť a na jeho čelo sa postavil nový premiér Lee Kuan Yew. Tento vizionár započal dekády mimoriadneho rozvoja, ktorý dospel až do dnešného nevídaného statusu: Singapur je jedinou ázijskou krajinou s najvyšším hodnotením AAA zo všetkých troch hodnotiacich odborov, teda Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch Ratings.

Silná orientácia obyvateľstva na výkon a miestna legislatíva majú za dôsledok výnimočne nízku mieru nezamestnanosti, ktorá v Singapure za uplynulých desať rokov ani raz nepresiahla 2,5 percenta.

Čomu vďačí za tieto skvelé hodnotenia a čísla? Predovšetkým meritokracii, otvorenosti, liberálnemu prístupu k podnikaniu a ochote prijímať migrantov. V súčasnosti tvoria až 36 percent obyvateľstva Singapuru imigranti a až 50 percent z nich pracuje v službách.

Všetky podrobnosti o tom, ako je možné udržať množstvo národností a etník v mieri, blahobyte a luxuse, prezrádza práve novovydaná kniha Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000. Z tretieho sveta medzi elitu Z tretieho sveta medzi elitu

Citácie ku knihe:

Ešte pred vydaním knihy vydavateľ poskytol publikáciu viacerým činným osobám spoločenského, kultúrneho a politického života.

Ing. Eduard Heger, minister financií Slovenskej republiky

„Na ceste k úspechu sa môžeme učiť z histórie, ktorá nám ponúka mnoho skutočných a inšpiratívnych príbehov. Jedným z takýchto príbehov je aj Singapur.“

Ing. Zsolt Lengyel, poradca ministra pre cestovný ruch, bývalý (resp. ex) Country Manager adidas - Group Slovakia & Hungary

„Úspešný priebeh, ktorý je aj zároveň návodom ako aj u nás veci vieme zmeniť k lepšiemu. Napriek tomu, že ide o rozdielny región a kultúru, je veľa príkladov, ako môže naša krajina napredovať.“

Mgr. Juraj Droba MA, MB a Župan Bratislavského samosprávneho kraja

„Výnimočný príbeh výnimočnej krajiny, postavený na otvorenej ekonomike a hodný nasledovania. Kopírovať sa nedá, ale vieme sa z neho veľa naučí.“

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPPfotograf, cestovateľ

„Fascinujú ma predovšetkým prírodné krásy a tie sa snažím ukazovať vo svojej tvorbe. Vyniká nimi aj juhovýchodná Ázia s výnimkou Singapuru. Tento ázijský ekonomický tiger má však úplne iné prednosti. Obdivujem jeho príbeh. Malý fliačik zeme mohol byť vydaný na milosť a nemilosť svojim väčším susedom. Usilovnosťou, disciplínou a víziou sa však stal významným štátom, ktorý obohatil a obohacuje náš svet. Pre mňa je v mnohom inšpiráciou. A mal by byť aj pre Slovensko.“

Vladimír Orth, zakladateľ skupiny spoločností United Group, predseda správnej rady Nadácie United Philanthropy

„Singapur je vhodným príkladom pre nás všetkých. Stačí opakovať a vylepšovať. Je možné, že budeme krajinou, na ktorú budú iní vzhliadať? Meritokracia je garantom úspechu takejto spoločnosti.“

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:49