StoryEditor

Ako si užiť leto a prázdniny bez ohrozenia zdravia vašej rodiny?

08.07.2020, 00:00
Rýchle životné tempo bežných pracovných dní si vyberá svoju daň najmä na našom zdraví. Nie veľmi dobrou správou ale je, že ani s príchodom letných, dovolenkových dní sa v tomto smere veľmi veľa nezmení. Preto nielen vírusové ochorenie, ale aj grilovanie, párty, švédske stoly, alkohol a rôzne rodinné oslavy môžu veľmi nepriaznivo ovplyvniť pečeň, preťažiť gastrointestinálny trakt a zhoršiť naše zdravie.

Ak chcete telu pomôcť odolávať mastným vyprážaným jedlám alebo alkoholu, môžete si samozrejme vziať lieky. Oveľa lepšie ale je, zaviesť do dovolenkovej stravy zdravé potraviny,  používať pri nákupe kvalitné obchodné váhy a dodržiavať ďalšie jednoduché pravidlá.

Takže, pokiaľ si chcete toto leto skutočne dobre odpočinúť, popremýšľajte nad tým, čomu by ste sa mali vo vašej strave vyhnúť. Prípadne vymeňte exotický rezort za krásne apartmány v Jasnej a užívajte si leto v bezpečí vlasti našej.

Konzumujte viac zeleniny a ovocia

Postarajú sa o posilnenie imunity, maximálnu podporu pečene a bezproblémovú dovolenku. Treba ale jesť viac zeleniny a ovocia v surovej a varenej forme, pretože obsahujú veľa vlákniny a pôsobia na telo ako „metla“: odstraňujú všetky nečistoty a pomáhajú urýchľovať metabolizmus. A samozrejme nabíjajú vás energiou a vitalitou, pretože zelenina a ovocie obsahujú vitamíny a minerály, ktoré potrebujeme, ale naše telo si ich už s pribúdajúcim vekom nedokáže samo tak jednoducho a v potrebnom množstve vytvoriť.

Tak napríklad, keď sa snažíte vyformovať v pohodlnom fitness oblečení svoje telo do plaviek a pripravujete si preto v lete veľmi obľúbené zelené šaláty, nezabudnite do nich pridať sladkú papriku. Posilňuje krvné cievy a odstraňuje cholesterol. Zabraňuje tiež zvýšeniu krvného tlaku a má protisklerotický účinok.

V tejto zelenine je toľko vitamínov, že šťava z nej sa používala už v stredoveku ako veľmi účinné anti-zingotické činidlo. Mimochodom, všetky druhy zelenej zeleniny, ktoré zvyčajne dávame do čerstvých šalátov, tiež pomáhajú bojovať proti zlému cholesterolu a starajú sa o naše cievy. Alena Ozerova/Shutterstock.com

Grapefruit po každom jedle

Toto ovocie vám pomôže spaľovať a spracovávať mastné a ťažké potraviny veľmi dobre. Odborníci na výživu preto odporúčajú jesť polovicu grapefruitu hneď po jedle. Ďalšie plus tohto ovocia je, že na rozdiel od jeho príbuzných druhov, pomaranča a mandarínky, nie je alergénne.

Mliečne výrobky vám pomôžu s jednoduchším trávením

Kefír, jogurt alebo mlieko - všetky tieto výrobky obsahujú obrovské množstvo enzýmov a prospešných baktérií, ktoré pomáhajú tráviť jedlo a priaznivo pôsobia na pečeň a žalúdok. Fermentované mliečne výrobky tiež liečia črevnú mikroflóru a rovnako ako pečeň, podporujú odstraňovanie škodlivých látok z tela. Mliečne výrobky navyše „absorbujú“ toxíny, vrátane látok, ktoré vstupujú do tela znečisteným vzduchom a odstraňujú ich.

Dovolenka v prírode vás postaví na nohy

Priaznivé účinky na naše telo má aj príroda. Ideálne preto bude, ak si toto leto vyberiete na relax naše Slovensko. Máte menšiu pravdepodobnosť nakazenia a vaše telo sa veľmi rýchlo dostane do správneho rozpoloženia. Vezmite si ale so sebou aj nové ďalekohľady a behom niekoľkých minút sa dostanete do nálady.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 11:49