Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov
StoryEditor

Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov

10.08.2020, 00:00
Nedávne zmeny zákonov, ktoré mali podnikateľom priniesť zásadné zníženie byrokracie, zmeny v príspevku na stravovanie ju zase naopak významne zvýšia. Zamestnanci by si totiž po novom mali sami vyberať či chcú stravné lístky, gastrokartu, alebo hotovosť.

Zamestnávatelia sa musia začať pripravovať na to, že hoci na stravovanie zamestnancov prispievajú minimálne 55 % sumy, podľa nového návrhu nebudú rozhodovať akým spôsobom ho bude zamestnancom vyplácať. Obľúbený zamestnanecký benefit a silný HR nástroj sa stanú neúmernou administratívnou záťažou. Vláda totiž avizuje, že možnosť vybrať si medzi papierovými alebo elektronickými stravnými lístkami, a po novom aj finančným príspevkom by mal mať zamestnanec.

V princípe v každej firme môže prísť k situácii, že časť zamestnancov si vyberie hotovosť, časť papierové  a časť elektronické stravné lístky. Zamestnávateľ bude musieť túto voľbu akceptovať a zároveň viesť presnú evidenciu, ktorý zamestnanec preferuje akú formu vyplácania príspevku. 

Nie je jasné ani to, ako často by zamestnanec mohol svoju preferenciu meniť. Zdĺhavá evidencia u každého zamestnanca zvlášť môže skomplikovať vyplácanie príspevku aj v menších firmách. Vláda totiž avizuje, že chce, aby sa príspevok posielal osobitne, a nie ako súčasť mzdy.

Výpadky pre reštaurácie

Zavedenie hotovostnej možnosti pri príspevku na stravovanie je uvedené aj v programovom vyhlásení vlády. Na tom istom mieste sa sľubuje aj možnosť zamestnaneckej voľby. Napriek tomu, že sa proti výberu zamestnanca postavili aj niektoré zamestnávateľské združenia a s navrhovaným zavedením hotovostí dokonca nesúhlasia ani odbory zdá sa, že na jeseň sa v návrhu zákona aj tak táto povinnosť objaví.  Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov

Zavedenie hotovosti nepoteší ani podnikateľov v oblasti gastronómie. Ročne totiž stravné prináša do reštauračného sektoru až 415 mil. eur. Po zavedení hotovosti by však ľudia mohli príspevok na stravovanie používať aj na iné potreby ako stravu. Na základe reprezentatívneho prieskumu spoločnosti 2muse z februára tohto roku by tak reštaurácie mohli prísť až o polovicu týchto príjmov čiže 210 mil. eur. Pre mnohé podniky z gastrosektoru, ktorý patrí k najviac zasiahnutým koronavírusovou krízou, by ďalšia strata tržieb mohla znamenať neriešiteľné existenčné problémy.

Je hotovostný príspevok lepší aspoň pre zamestnancov?

Dá sa predpokladať, že približne 80 eur pre zamestnancov k výplate, bude veľkým lákadlom. Aj v reprezentatívnom prieskume z februára 2020 sa 51 % zamestnancov vyjadrilo, že by použilo hotovostný príspevok na platenie účtov, šetrenie či iné potreby. Povinný príspevok firmy na pravidelnejšie a kvalitnejšie stravovanie by zamestnanci nepoužívali na tento účel, ale na iné potreby a záujmy. Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov Stravné v hotovosti prinesie do firiem viac byrokracie a nákladov

​Až 44 % zamestnancov priznalo, že by hľadali lacnejšie a teda aj menej zdravé alternatívy kompletného obeda – majonézové šaláty, bagety a podobne. Odborníci pritom už roky upozorňujú, že práve nevyvážená a menej kvalitná strava sú jedným z dôvodov vzniku ochorení, ktoré vedú aj k zvýšenej práceneschopnosti.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 07:12