StoryEditor

Využite kolísavosť na finančných trhoch vo svoj prospech

13.08.2020, 00:00
V prvom polroku tohto roka sme zažili bezprecedentný vývoj na trhoch. Koronavírus, ktorý zasiahol všetky krajiny sveta, ukončil najdlhšie trvajúci býčí trh v histórii. Akcie sa prudko prepadli a zároveň sa veľmi rýchlo spamätali. Hoci pokles dosiahol dvojciferné hodnoty, návrat na rastovú trajektóriu trval iba 19 dní. Niektoré akciové indexy dokonca vymazali predchádzajúce straty a dosiahli nové historické maximá.

Optimizmus na trh priniesli najmä centrálne banky a jednotlivé vlády (svojimi podpornými opatreniami, napr. znižovaním úrokových sadzieb, nákupmi dlhopisov alebo rozpočtovými stimulmi). Ďalším dôvodom je aj postupný návrat jednotlivých ekonomík do štandardného režimu a medzinárodná spolupráca pri vývoji vakcíny. Na druhej strane stále existujú obavy z druhej vlny nákazy a z toho, či to nespôsobí opätovné uzatváranie podnikov, čo by znamenalo pomalšie ekonomické oživenie. Trhy tieto protichodné signály spracovávajú a výsledkom je vyššia kolísavosť.

Ako môžeme využiť kolísanie na trhoch v situácii, keď sa rozhodujú, ktorým smerom sa vydajú? Pomôže pravidelná investícia alebo rozloženie jednorazovej investície na viac častí. Ak už pravidelne investujete, tak sa zamyslite nad zvýšením čiastky alebo frekvencie obchodov.

Čo takýto prístup so sebou prináša?

  • Zníženie pravdepodobnosti, že zainvestujete veľkú sumu v deň výrazného rastu trhov, a následne príde ku korekcii. Pravidelná investícia je odolnejšia voči nevhodnému načasovaniu trhu.
  • Aj keď budete investovať postupne, máte istotu, že akonáhle trhy vstúpia do nového rastového trendu (ktorý zatiaľ v histórii vždy prišiel), budete na ňom participovať.
  • Vďaka pravidelnej investícii môžete vyťažiť z každého novo investovaného eura maximum a minimalizujete tak obdobie bez investície. Cena sa v prípade trhových poklesov priemeruje smerom nadol tým, ako nakupujete lacnejšie.

Akcie síce kolíšu, ale stále platí, že z dlhodobého hľadiska neexistuje výnosnejšie aktívum, než sú akcie. Ak sa pozrieme do histórie, vidíme že na akciovom trhu výrazne prevládajú rastové obdobia. To je dôvodom, prečo správnym postojom investora je „byť zainvestovaný“. Napríklad americké akcie (merané najširším americkým akciovým indexom S&P 500) zažili za posledných 86 rokov 21 rokov v strate, ale až 65 rokov v zisku. Pravdepodobnosť, že ak investujete, zažijete aj stratový rok, je reálna. Ale takisto vidíte, že tých dobrých rokov je oveľa viac než tých zlých (stratových).

Pamätajte aj na to, že inflácia alebo zdražovanie znehodnocuje vaše úspory. V súčasnosti infláciu na Slovensku, ktorá sa drží v blízkosti 2 %, neprekonávajú kvôli nízkym sadzbám ECB bankové vklady ani výnosy väčšiny bezpečných dlhopisov. Rozumným riešením je zmiešaná stratégia, ktorá zahŕňa aj akciovú zložku. Dôležité je byť zainvestovaný, dodržiavať investičnú stratégiu, rozumne dokupovať a investovať pravidelne. 

Upozornenie: S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Úlohou tohto reklamného materiálu nie je nahradiť kľúčové informácie pre investorov, predajný prospekt, štatút/stanovy fondu, ktoré sú k dispozícii v slovenskom jazyku, príp. v anglickom jazyku, a je možné sa s nimi oboznámiť na predajných miestach banky Československá obchodná banka, a.s., u subdistribútorov a na www.csobinvesticie.sk alebo www.csob.sk. Údaje o minulej výkonnosti nie sú spoľahlivým ukazovateľom pre budúce výkonnosti. Zhodnotenia uvedené v inej mene ako v mene EUR (napr. USD, CZK) sa môžu zvýšiť alebo znížiť v dôsledku menových výkyvov. Daňový režim závisí od individuálnej situácie klienta a v budúcnosti sa môže zmeniť. V súlade so štatútom, stanovami alebo s predajným prospektom fondu môže podiel prevoditeľných cenných papierov alebo nástrojov peňažného trhu vydaných alebo zaručených štátmi alebo orgánmi uvedenými v štatúte/stanovách alebo predajnom prospekte prekročiť 35 % hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100 %.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 07:36