Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciouShutterstock
StoryEditor

Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciou

21.08.2020, 00:00
Digitalizácia zamestnaneckých benefitov je realitou nielen v Belgicku, ale aj na Slovensku. Počas júna, podľa dát Asociácie moderných benefitov, využívalo ich elektronické stravné lístky až 320-tisíc ľudí. Len od začiatku roka je to nárast o skoro 10 %. Elektronizácia benefitov prináša výhody aj podnikateľom, na elektronické stravné lístky môžu integrovať napríklad aj dochádzkové systémy.

To ako najlepšie vyriešiť podporu zamestnaneckého stravovania nie je otázkou, ktorú riešime len na Slovensku. Napríklad aj Belgicko riešilo nie až tak dávno otázku či zaviesť príspevok na stravovanie vo forme hotovosti. Belgická agentúra pre zjednodušenie administratívy sa pozerala na finančné i nefinančné výhody jednotlivých možností. Po dvoch rokoch analýz odporučila zavedenie plošnej a celkovej elektronizácie stravných lístkov, ktorú Belgicko skutočne aj v roku 2016 zaviedlo.

Jedným z významných  argumentov pre elektronizáciu stravného bolo aj zníženie nákladov na strane zamestnávateľov. Agentúre vyšlo, že na ušetrených nákladoch na nižších províziách dodávateľom elektronických stravných kariet ako aj na preprave lístkov zamestnávatelia ušetria až 45 % nákladov spojených so stravným.

Flexibilný HR nástroj

Dôkazom výhod elektronických riešení benefitov na Slovensku je aj silný nástup týchto riešení do praxe, čo potvrdzuje približne 10-percentný nárast používateľov elektronických stravných lístkov - kariet a aplikácií  v tomto roku. Hlavnou výhodou, ktorá sa ukázala najmä počas koronavírusovej krízy, je ich flexibilita. Veľký počet zamestnávateľov totiž objednáva stravné lístky dopredu, preto v prípade neočakávanej situácie nemôže reagovať znížením či zvýšením stravného zamestnancov.

V prípade kariet je vidieť na číslach Asociácie moderných benefitov, združujúcej troch najväčších vydavateľov, že práve zamestnávatelia s elektronickými riešeniami využili možnosť zníženia nákladov počas neistej doby krízy. Teraz sa však už vracajú k pôvodným hodnotám stravného, zatiaľ čo priemerná hodnota stravných lístkov ostala prakticky nezmenená. Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciou. Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciou.

Hotovosť, krok späť

V súčasnosti diskutovaný návrh zavedenia možnosti zamestnancov vybrať si podľa vlastného uváženia aj vyplácanie stravného v hotovosti môže pre zamestnávateľov znamenať výrazné navýšenie administratívy. Nepridáva sa totiž len ďalší spôsob vyplácania stravného, zavádza sa možnosť voľby zamestnanca až z troch systémov – stravné v hotovosti, na karte alebo v lístkoch.

Každá firma bude čeliť situácii, že bude musieť viesť presnú evidenciu ktorý systém daný zamestnanec preferuje a bude mu musieť poskytnúť aj možnosť zmeniť ju. Navyše vláda vyžaduje aby bolo stravné vyplácané zvlášť, to znamená k začiatku mesiaca, čo vo väčšine firiem nie je bežný termín vyplácania mzdy. Firmy sa preto musia pripraviť na to, že zamestnancom budú posielať financie až dva krát mesačne.

Spotrebiteľsky jednoduché a ekologické

Stravné karty a appky sú obľúbené aj u zamestnancov. Ako najväčšiu výhodu, podľa prieskumu zo začiatku roka, vnímajú Slováci možnosť zaplatiť presnú sumu obeda. Dôležitá je aj možnosť jednoduchej platby bez nutnosti prepočítavať správny počet lístkov. V súčasnosti je však nemenej dôležitý aj ekologický aspekt – stravné karty a appky majú v porovnaní so stravnými lístkami len minimálny dopad na životné prostredie. Odpadá totiž nutnosť pravidelnej distribúcie, tlače a likvidácie nosičov. Táto výhoda rezonuje v celej spoločnosti. Tak ako zamestnanci aj firmy volajú po ekologických riešeniach a šetrení prírodných zdrojov. Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciou. Nahradenie gastrolístkov hotovosťou v Belgicku odmietli, život podnikateľov zjednodušili ich digitalizáciou.

Dochádzka na gastrolístku?

Veľkou výhodou elektronických nosičov je aj šetrenie času a administratívy. Vďaka platformám jednotlivých dodávateľov stravných kariet jednoducho nabijete zamestnancom kredit, nemusíte nič vypisovať objednávať ani distribuovať. Čipovú kartu môžete zároveň využiť aj na iné firemné potreby ako stravné. Existujúce riešenia ponúkajú možnosti ako scelenie všetkých benefitov na túto kartu, ale napríklad integrovanie dochádzkového systému, či inú evidenciu.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 14:35