Dôležitým opatrením ako zamedziť preniknutiu nákazy do firmy je nastaviť zamestnancom podmienky tak aby neprichádzali do priameho kontaktu, pri ktorom môže dôjsť k výmene kvapaviek s vírusom. Jedným z takýchto nosičov sú aj peniaze, keďže za deň môžu prejsť viacerými rukami. Platba v hotovosti za obed, respektíve výdavok z obeda, tak môže ohroziť zdravie zamestnanca a aj fungovanie firmy.
Bezkontaktne znamená bezpečne a komfortne
Skúsenosti z predchádzajúcich mesiacov hovoria, že bezkontaktná platba a ideálne aj bezkontaktné odovzdanie jedla sú najbezpečnejšími a najhygienickejšími metódami. Aj preto slovenskí zamestnávatelia húfne prechádzajú na elektronické nosiče príspevku na stravovanie. V porovnaní s rokom 2019 v súčasnosti používa o 50-tisíc viac zamestnancov stravné appky a karty, v súčasnosti to je už 320-tisíc ľudí. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry 2muse z februára tohto roku sú u používatelia elektronických nosičov spokojní najmä s komfortnosťou týchto riešení.
Okrem bežných výhod spojených s jednoduchosťou používania sa na tretej priečke objavil aj príspevok k ekológii. Až 15 % používateľov považuje práve zníženie environmentálnej záťaže prechodom na moderné technológie za kľúčový príspevok inovatívnych technológií v oblasti zamestnaneckých benefitov.
Chystané zmeny v legislatíve zoberú zamestnávateľom možnosť rozhodnúť
V súčasnosti diskutovaný návrh stravného v hotovosti, ráta s tým, že si zamestnanec bude môcť formu stravného vybrať podľa svojho uváženia. Po novom by sa tak už zamestnávatelia nemohli vo svojej firme rozhodnúť či prestúpia na bezpečnejšie elektronické karty. Miesto zníženia administratívy prechodom na modernejšie elektronické riešenia hrozí, že v spoločnostiach budú fungovať až tri rôzne formy príspevku na stravovanie – stravné v hotovosti, na karte alebo v lístkoch.
(PR)