Zmeny v príspevku na stravovanie prinesú do firiem viac byrokracie
StoryEditor

Zmeny v príspevku na stravovanie prinesú do firiem viac byrokracie

04.09.2020, 00:00
Aj napriek opakovaným výhradám zamestnávateľských zväzov k zámeru meniť systém stravného na Slovensku je možné, že sa chystané zmeny zavedú do bežného života. Pre slovenské firmy to bude znamenať vyššie náklady a viac administratívy.

Zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravu až 55 % z hodnoty príspevku. Podľa plánovaných zmien v stravnom však už nebude firma, ktorá nezabezpečuje stravovanie v kantíne, rozhodovať o tom, v akej firme bude zamestnancom stravné poskytovať. K doterajšej ponuke možností – stravné karty, stravné lístky, zmluva s reštauráciou, donáška jedla, pribudne nová, príspevok v hotovosti. Zamestnanci si budú, ako to opakovane potvrdili členovia vlády SR, sami vyberať, v akej forme príspevok preferujú.

Byrokracii firmy neuniknú

Ak sa má naplniť vládou SR avizovaná možnosť výberu zamestnancov, budú musieť zamestnávatelia akceptovať výber každého jedného zamestnanca, ale napríklad aj brigádnikov, ak v daný deň odpracujú viac ako 4 hodiny. Zvýšenej administratíve sa zamestnávateľ nevyhne ani v prípade, ak presvedčí všetkých zamestnancov, aby si zvolili len jednu formu, napríklad hotovosť. Stravné totiž zamestnanci musia mať na účte už v prvý pracovný deň mesiaca (aby si z neho mohli zabezpečiť stravu), výplatný termín je však vo firmách spravidla v iný dátum. Účtovné oddelenia sa tak musia pripraviť na „výplaty“ dvakrát do mesiaca.

Neúčelnosť – dopad na výkonnosť a zdravie

Najväčším rizikom zavedenia hotovostného príspevku je však jeho neúčelnosť. Zamestnávatelia prispievajú na kvalitnú stravu, vďaka ktorej je zamestnanec výkonnejší, oddýchnutejší a schopný lepšie odolávať stresu. To samozrejme prispieva aj k nižšej úrazovosti, nižšiemu čerpaniu PN a väčšej pohode na pracovisku, vďaka čomu je jednoduchšie si zamestnancov dlhodobo udržať.

Hotovostný príspevok však nemotivuje práve k takémuto stravovaniu. Keďže stravné v hotovosti bude peniaz ako každý iný, bude vnímaný ako súčasť mzdy a tak s ním budú zamestnanci aj nakladať. Príspevok na stravu tak zafinancuje napríklad plánované zvyšovanie cien cigariet, prípadne pokryje účty a odložené splátky z času prvej vlny koronavírusovej pandémie na Slovensku. V lepších ekonomických časoch si ho zamestnanci zase možno ušetria na dovolenku. Je fakt, že podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry 2muse z februára tohto roku (pred nástupom koronakrízy u nás) plánujú zamestnanci použiť na stravu len približne polovicu príspevku.

Cesta je elektronizácia

Riešením, ktoré spája nízku administratívnu náročnosť, jednoduchosť používania pre zamestnancov a zároveň zabezpečuje aj účelnosť príspevku, sú moderné elektronické nosiče – stravné karty a appky. Tie  oslobodzujú zamestnancov od reštrikcií starého systému stravných lístkov. Už nie je problém zaplatiť presnú sumu za obed a znehodnotenie či strata nosiča neznamenajú, že zamestnanec príde o ich hodnotu. V prieskume 2muse sami zamestnanci uviedli práve možnosť zaplatiť presnú sumu obeda za najväčšiu výhodu elektronických stravných kariet.

Pre zamestnávateľov sú jednoznačnou výhodou nižšie náklady, zachovanie účelu príspevku či jednoduchšia administratíva.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 18:51