Podľa štúdie E&Y z roku 2018 hrozí reštauráciám, že pri príspevku na stravovanie v hotovosti prídu až o 73 miliónov eur v tržbách. To môže znamenať stratu až 2 000 pracovných miest v gastrosektore. Avizovaná zmena v príspevku na stravovanie sa však dotkne aj maloobchodu. Až 51,3 % zamestnancov využívajúcich stravné lístky sa totiž v prieskume agentúry 2muse vyjadrilo, že by príspevok vyplatený v hotovosti použilo na iné potreby a výdavky ako stravu, prípadne by si ho ušetrilo.
Stravné alebo vreckové?
Slovensko by tak dotovalo cez príspevok na stravovanie, ktorý je oslobodený od daní a odvodov, cezhraničné nákupy či dovolenky v zahraničí. V situácii, kedy sú stovky, ak nie tisíce, reštaurácií na Slovensku v existenčnej kríze, môže byť strata 73 miliónov eur v tržbách gastrosektora pre mnohé z nich likvidačná.
Platy však pravdepodobne nebudú rásť rýchlym tempom. Podľa Štatistického úradu v druhom štvrťroku 2020 historicky po prvýkrát priemerná mzda na Slovensku klesla. Zamestnanci si tak nižšie mzdy a chýbajúce financie v rodinnom rozpočte budú musieť kompenzovať príspevkom na stravovanie. Logicky obmedzia aj návštevy reštaurácií. V prieskume 2muse sa až 34 % ľudí vyjadrilo, že by reštaurácie navštevovali v priemere o 43 % menej často.
Riešením je elektronizácia
Štáty v zahraničí podporujú prostredníctvom stravných lístkov a kariet domácu spotrebu, vďaka čomu zvyšujú kúpyschopnosť obyvateľov, ale zároveň podporujú ohrozený sektor reštaurácií a stravovacích zariadení. Napríklad Viedeň rozdala všetkým svojim 950-tisícom obyvateľov poukážky, ktoré mohli využiť v miestnych reštauráciách. Kým jednočlenné domácnosti dostali 25-eurové poukážky, viacčlenné rodiny dostali až 50-eurové poukážky.
Aj na Slovensku máme jednoduchú možnosť ako podporiť gastrosektor a zároveň zabezpečiť, že 55 % príspevku zamestnávateľa na stravné bude zužitkovaných práve na kvalitnejšiu stravu a nie splácanie odložených pôžičiek alebo vyšších cien cigariet. Namiesto toho, aby sme využili existujúci systém elektronických stravných kariet a appiek, ideme opačnou cestou ako krajiny západnej Európy. Namiesto digitalizácie a rozvoja rokmi budovaného systému zavádzame hotovosť.
Už teraz je stravné v elektronickej forme obľúbeným benefitom. Svedčí o tom aj rapídny rast počtu používateľov stravných kariet a appiek. Len oproti minulému roku sa jedná o nárast o 50-tisíc ľudí, na súčasných 320-tisíc stravníkov. Neobstoja ani námietky, že reštaurácie nie sú pripravené na platby stravnými appkami a kartami. V prieskume 2muse sa až 90 % používateľov stravných appiek a kariet vyjadrilo, že majú vo svojom okolí reštaurácie, v ktorých môžu zaplatiť elektronickým stravným.
(PR článok – Asociácia moderných benefitov)