StoryEditor

Reštaurácie môže po koronakríze položiť aj stravné v hotovosti

11.09.2020, 00:00
Tržby, ktoré dnes do reštaurácií a obchodov prúdia cez stravné lístky a karty, po novom budú môcť byť použité na akýkoľvek účel. Vláda sa chystá zaviesť možnosť vyplácať zamestnancom príspevok na stravovanie vo forme hotovosti. Nebude sa tak už sledovať účelnosť príspevku, ktorý bol zavedený na podporu kvalitného a pravidelného stravovania zamestnancov.

Podľa štúdie E&Y z roku 2018 hrozí reštauráciám, že pri príspevku na stravovanie v hotovosti prídu až o 73 miliónov eur v tržbách. To môže znamenať stratu až 2 000 pracovných miest v gastrosektore. Avizovaná zmena v príspevku na stravovanie sa však dotkne aj maloobchodu. Až 51,3 % zamestnancov využívajúcich stravné lístky sa totiž v prieskume agentúry 2muse vyjadrilo, že by príspevok vyplatený v hotovosti použilo na iné potreby a výdavky ako stravu, prípadne by si ho ušetrilo. Reštaurácie môže po koronakríze položiť aj stravné v hotovosti Reštaurácie môže po koronakríze položiť aj stravné v hotovosti

Stravné alebo vreckové?

Slovensko by tak dotovalo cez príspevok na stravovanie, ktorý je oslobodený od daní a odvodov, cezhraničné nákupy či dovolenky v zahraničí. V situácii, kedy sú stovky, ak nie tisíce, reštaurácií na Slovensku v existenčnej kríze, môže byť strata 73 miliónov eur v tržbách gastrosektora pre mnohé z nich likvidačná.

Platy však pravdepodobne nebudú rásť rýchlym tempom. Podľa Štatistického úradu v druhom štvrťroku 2020 historicky po prvýkrát priemerná mzda na Slovensku klesla. Zamestnanci si tak nižšie mzdy a chýbajúce financie v rodinnom rozpočte budú musieť kompenzovať príspevkom na stravovanie. Logicky obmedzia aj návštevy reštaurácií. V prieskume 2muse sa až 34 % ľudí vyjadrilo, že by reštaurácie navštevovali v priemere o 43 % menej často.

Riešením je elektronizácia

Štáty v zahraničí podporujú prostredníctvom stravných lístkov a kariet domácu spotrebu, vďaka čomu zvyšujú kúpyschopnosť obyvateľov, ale zároveň podporujú ohrozený sektor reštaurácií a stravovacích zariadení. Napríklad Viedeň rozdala všetkým svojim 950-tisícom obyvateľov poukážky, ktoré mohli využiť v miestnych reštauráciách. Kým jednočlenné domácnosti dostali 25-eurové poukážky, viacčlenné rodiny dostali až 50-eurové poukážky.

Aj na Slovensku máme jednoduchú možnosť ako podporiť gastrosektor a zároveň zabezpečiť, že 55 % príspevku zamestnávateľa na stravné bude zužitkovaných práve na kvalitnejšiu stravu a nie splácanie odložených pôžičiek alebo vyšších cien cigariet. Namiesto toho, aby sme využili existujúci systém elektronických stravných kariet a appiek, ideme opačnou cestou ako krajiny západnej Európy. Namiesto digitalizácie a rozvoja rokmi budovaného systému zavádzame hotovosť.

Už teraz je stravné v elektronickej forme obľúbeným benefitom. Svedčí o tom aj rapídny rast počtu používateľov stravných kariet a appiek. Len oproti minulému roku sa jedná o nárast o 50-tisíc ľudí, na súčasných 320-tisíc stravníkov. Neobstoja ani námietky, že reštaurácie nie sú pripravené na platby stravnými appkami a kartami. V prieskume 2muse sa až 90 % používateľov stravných appiek a kariet vyjadrilo, že majú vo svojom okolí reštaurácie, v ktorých môžu zaplatiť elektronickým stravným. Reštaurácie môže po koronakríze položiť aj stravné v hotovosti Reštaurácie môže po koronakríze položiť aj stravné v hotovosti

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 15:20