Až 9 z 10 Slovákov raňajkuje. Stále kraľuje chlieb so šunkou a syrom

Raňajky sú pre väčšinu Slovákov, tesne po obede, stále najdôležitejším jedlom dňa. Raňajková kultúra sa síce mení, no veľmi pomaly. Až 70 % respondentov si myslí, že raňajkuje zdravo. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí klasika ako chlieb so šunkou a syrom. Slováci chcú mať raňajky chutné, nutrične hodnotné a rýchlo pripravené. Vyplýva to z online prieskumu1 spoločnosti Powerlogy, ktorá sa zaoberá výrobou funkčných potravín. Anketový prieskum skúmal celkové stravovacie návyky, preferencie a správanie na vzorke takmer 1 000 ekonomicky aktívnych Slovákov.

Až 9 z 10 Slovákov raňajkuje. Stále kraľuje chlieb so šunkou a syrom
Zdroj: Powerlogy

Len jeden Slovák z desiatich ide ráno do práce nalačno. Ako dôvod najčastejšie uvádzajú, že im ráno nechutí, nie sú hladní, chudnú, nestíhajú alebo raňajky nepovažujú za zdravé.  Zrýchlená doba si vyžiadala aj zmenu návykov pri konzumácii raňajok. Kým 71 % respondentov si stále vychutná svoje raňajky v pohodlí domáceho prostredia, viac ako štvrtina opýtaných štartuje svoje žalúdky až v práci alebo škole.

„Stále viac ľudí si začína uvedomovať, že raňajky nie sú len o kalóriách, ale o komplexnej nutričnej hodnote a výžive nielen pre telo, ale hlavne pre náš mozog. Raňajky totiž výrazne ovplyvňujú naše trávenie, čo následne vplýva na to, ako sa cítime a ako funguje naše myslenie. Vďaka správnym a vyváženým raňajkám máme životnú energiu pod kontrolou a hlad alebo stres nás nikdy nedobehnú,“ povedal Dušan Plichta, zakladateľ Powerlogy a špecialista na funkčné potraviny.

Čo Slováci jedia na raňajky?

Raňajková kultúra na Slovensku sa mení pomaly. Až tretina opýtaných si na ráno servíruje chlieb s niečím slaným ako šunka alebo syr. Dvaja z desiatich uprednostňujú kaše, 13 % si pripravuje vajíčka a 11 % miluje jogurty a mliečne výrobky. Takmer polovica opýtaných uprednostňuje raňajky slanej chuti.

Zaujímavé výsledky z prieskumu tiež potvrdili, že až tretina Slovákov je ochotná za kvalitu rannej stravy zaplatiť aj vyššiu sumu. Veľká väčšina však cenu raňajok vôbec nerieši.

Takmer dve tretiny opýtaných sa vyjadrili, že pri raňajkách je najdôležitejšia ich chuť. Pre viac ako 45 % je dôležitá nutričná a energetická hodnota a viac ako 40 percentám záleží na rýchlosti ich prípravy. Na druhej strane, až 40 % respondentom vôbec nezáleží na nutričnom zložení raňajok, obsahu emulgátorov či umelých prísad.

„Raňajky a ich zloženie by mali korešpondovať s tým, na aké aktivity sa chystáme a čo plánujeme cez deň skonzumovať. Pestré raňajky bohaté na rôzne živiny sú dôležité najmä u detí, dôraz kladieme hlavne na výber kvalitných potravín bez aditív, konzervantov a prídavných látok. Ovocie a zelenina sú samozrejmosťou, ak nie na raňajky, určite na desiatu. Ku kvalitným raňajkám patria aj domáce sladké výrobky, so zníženým obsahom cukru. Vhodné sú aj rôzne obľúbené kaše, cereálie a granoly, obilninové zmesi v mlieku, jogurte a tvarohu. Občasné pitie smoothie alebo zeleninovej šťavy v zimnom období, môže byť tiež pre organizmus prospešné,“ povedala na margo raňajok Silvia Horecká, odborníčka na stravovanie.

Slováci prichádzajú na chuť modernému prístupu k stravovaniu

Slováci sa snažia zmeniť aj celodenné stravovanie. Mnohí za posledný rok urobili zmeny k zdravšiemu životnému štýlu. Až 34 % znížilo príjem vyprážaných jedál, dvaja z desiatich jedia menej spracovaných potravín a 20 % sa vzdalo tučných produktov. Najviac ľudí však začalo cielene vyhýbať cukrom. Až 41 % ľudí sa za posledný rok snaží o zníženie cukrov vo svojej strave. Mnohí významní dietológovia sa vyjadrili, že cukor je drogou dnešného sveta. Už malé deti na ňom bývajú priam závislé. „Kontrolu nad príjmom cukru má každý vo vlastných rukách a rozhoduje o tom, ako bude s pridaným cukrom hospodáriť. Odporúčam ako prvé obmedziť kupovanie sladkostí a sladených nápojov. Netreba však panikáriť, ak raz za čas vaše dieťa alebo vy ochutnáte domáci koláč,“ dodáva Horecká. Cielené znižovanie jednoduchých cukrov v strave je dobrým začiatkom cesty za lepším zdravím.

 

 1Online prieskumu sa zúčastnilo 942 ekonomicky aktívnych ľudí vo veku od 25-60 rokov v termíne 28.8. - 4.9.2020.

(PR)

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.