Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčekuAdaCo/shutterstock.com
StoryEditor

Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčeku

30.09.2020, 00:00
Záhradný domček je skvelým úložným riešením, ale premyslená organizácia priestoru je pre takéto malé „úložisko“ nevyhnutná. Záhradné chatky sú vynikajúce na využitie nápadov na úsporu miesta, vytvárajúc tak viac priestoru pre záhradné náradie a trávnikové vybavenie. Ak chcete mať svoj záhradný domček v poriadku, bojujte proti chaosu pomocou našich tipov a vytvorte atraktívny, funkčný a dobre organizovaný záhradný prístrešok.

Ako vyťažiť z priestoru záhradného domčeka maximum?

Prvým krokom k vytvoreniu organizovaného domčeka je jeho vyprázdnenie. Povykladajte všetko von a rozdeľte to na tri hromady: uschovať, premiestniť a vyhodiť. Z vecí na vyhodenie vyselektujte kúsky, ktoré je možné recyklovať alebo darovať.

Po vyprázdnení domček pozametajte a odstráňte čo najviac nečistôt. Nemusí sa lesknúť, ale začať v čistej, prázdnej miestnosti vám navodí skvelý pocit z konečného výsledku. Ak si svoj záhradný prístrešok ešte len plánujete postaviť, máte to podstatne jednoduchšie. Môžete začať naozaj „od piky“. Široký výber plechových aj plastových záhradných domčekov nájdete už nielen v záhradných centrách, ale aj online na internete - aby boli veci ešte jednoduchšie.

1. Na náradie použite magnetickú lištu

 Táto myšlienka organizácie  sa už dlho používa na ukladanie štandardných nástrojov v dielňach a je ideálna aj na uskladnenie záhradného náradia. Nezabudnite  však zvoliť magnetickú tyč, ktorá je dostatočne silná na to, aby udržala nástroje, ktoré chcete usporiadať.

2. Vytvorte úložný systém s nastaviteľnými policami

Police sú ideálne na maximalizáciu dostupných úložných priestorov. Adaptabilné policové systémy umožňujú využitie všetkých malých plôch, vrátane pod a nad policami. Natiahnu váš úložný priestor a udržia vaše záhradné náradie a drobné predmety prehľadne usporiadané. Úpravou stien policami uvoľníte podlaha a váš záhradný domček sa bude javiť priestrannejší.

3. Usporiadajte svoje nástroje podľa použitia

Toto je dôležitá súčasť organizácie priestoru, pretože zoskupovanie podobných položiek vám pomôže logicky ich ukladať a uľahčí ich hľadanie. Príklady skupín:

  • ručné nástroje
  • elektrické náradie
  • záhradné doplnky
  • materiály na starostlivosť o trávnik
  • predmety s dlhou rukoväťou

Neexistuje zlý spôsob, ako ich usporiadať. Čokoľvek, čo dáva zmysel vám, je správne.

4. Použite starú paletu ako viacúčelový organizér

Palety sú nepochybne veľmi univerzálnym kúskom.. Dajú sa z nich vyrobiť stoly, vertikálne záhrady, rámy, úložisko vína a ďalšie. Ak vo vašom záhradnom domčeku hľadáte jednoduché, ale efektívne úložisko pre svoje náradie, spraví to paleta a niekoľko klincov. čo je na tom najlepšie? Palety sa dajú ľahko nájsť a často sú zadarmo.

Na začiatok vezmite paletu a pomocou brúsky ju vyhlaďte. Môžete ju nechať „natur“, alebo natrieť podľa vašich preferencií. Keď je hotová, nainštalujte ju na stenu pomocou niekoľkých skrutiek. Jednotlivé dosky sú prirodzeným miestom na zavesenie kladív a predmetov s rukoväťami, ale môžete tiež použiť klince a svorky na uchytenie rôznych ďalších nástrojov. Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčeku Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčeku Takom/shuterstock.com

5. Použite závesné organizéry zo zaváracích pohárov

Klince, skrutky, cvočky, atď. sú nevyhnutné drobnosti, ktoré každá kôlňa na náradie potrebuje. Tieto drobné kúsky sa môžu ľahko stratiť, premiešať a niekedy skončiť na podlahe, kde na ne šliapete. Aby ste ich udržali na mieste a dokonale roztriedené, nainštalujte systém závesných pohárov. Fungovať bude akýkoľvek pohár so skrutkovacím horným vekom. Ak chcete vytvoriť tento systém, pripevnite veko k spodnej časti police, či už pomocou lepidla, alebo klinca. Aby ste sa dostali ku klincom a skrutkám, len opatrne odskrutkujte  pohár.

6. Chemikálie uchovávajte v úložných boxoch

Je bežné mať v záhradných domčekoch chemikálie,  ako napríklad prostriedok na ničenie buriny, pesticídne postreky, naftu alebo farby. Sú však mimoriadne toxické a niektoré sú dokonca v obmedzených priestoroch horľavé. Zabráňte tomu, aby tieto chemikálie kontaminovali podlahu, zem alebo dokonca prívod vody.

Umiestnením všetkých potenciálne nebezpečných chemikálií do skladovacej nádoby môžete zabezpečiť, že sú na jednom mieste a chránené pred expozíciou. Veľké plastové odkladacie boxy, ktoré sa dajú ľahko zasunúť a vysunúť, sú vynikajúcou možnosťou na ich uloženie.

Pri skladovaní a organizovaní chemikálií v kôlni je treba mať na pamäti niekoľko vecí:

  • chemikálie uchovávajte v pôvodných nádobách spolu na jednom mieste.
  • chráňte ich pred slnečným žiarením a mimo dosahu domácich miláčikov a detí.
  • ak skladujete hnojivo a palivo v rovnakom tesnom priestore, ubezpečte sa, že je vetraný a že sa tieto dva navzájom nedotýkajú.

7. Závesné organizéry hadíc a šnúr

Ak plánujete, ako zorganizovať záhradný domček posledná vec, ktorú potrebujete, je hlavybôľ zo všetkých tých zamotaných šnúr a hadíc, ktoré zaberajú miesto na podlahe. Použitie háčikov, alebo dokonca PVC rúr na usporiadanie šnúr a hadíc vám pomôže zostať výrazne organizovanejšími. Kľúčom je hák, ktorý máte bezpečne pripevnený k stene vášho prístrešku.

8. Zaveste záhradné náradie do exteriéru a na dvere

Nezabudnite na dve z najviac podceňovaných úložných častí domčeka - zadnú časť dverí a vonkajšie steny. Zaveste háčiky na dvere a usporiadajte svoje najčastejšie používané menšie náradie. Týmto spôsobom musíte len otvoriť dvere, aby ste sa dostali k tomu, čo práve potrebujete. Ak chcete usporiadať väčšie záhradné náradie, ako sú lopaty a hrable, namontujte závesný úložný priestor na vonkajšiu stenu. Táto myšlienka organizácie prístrešku je najefektívnejšia, ak je stena mierne chránená pred poveternostnými vplyvmi presahom strechy. Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčeku Super tipy na organizáciu priestoru v záhradnom domčeku AppleEyesStudio/shutterstock.som

9. Drôtený policový systém

Namiesto drevených políc zvážte drôtené police pre záhradnú chatu. Drôtené police prepúšťajú svetlo, čo uľahčuje hľadanie predmetov v priestoroch, kde môže byť viditeľnosť obmedzená. Drôtené regály tiež lepšie odolávajú vlhkosti.

10. Využite strop pre extra úložný priestor

Potrebujete ešte viac miesta ? Začnite pohľadom hore. Stropný priestor vášho domčeka je súčasne aj cenným úložným priestorom. Jedným z najlepších spôsobov, ako ho získať je pridanie podkrovia. Mnoho záhradkárov premýšľa vopred a objednáva si prístrešok s už zabudovaným podkrovím. Ten dodáva vášmu domčeku ďalšiu úroveň, do ktorej môžete ukladať škatule, alebo koše, aby ste ušetrili podlahovú plochu. Ďalším spôsobom, ako využiť svoj stropný priestor v domčeku na skladovanie, je vedenie niekoľkých priečnych dosiek na spodnej strane väzníkov. Tak vzniknú stropné regály, ktoré môžete použiť na skladovanie dosiek, rúrok a iných dlhých predmetov.

11. Rozhodnite sa pre stohovateľné kontajnery a úložné boxy

Ak potrebujete uskladniť množstvo predmetov z domácnosti, cenností a iných drobností , oplatí sa investovať do kvalitných stohovateľných skladovacích kontajnerov. S takýmto typom kontajnerov môžete uskladnené veci ukladať na seba a šetriť tak drahocenný priestor. Potom kontajnery označte aby ste videli, kde sa čo nachádza, keď k nim budete musieť neskôr získať prístup.

12. Pracovné stoly a skrinky

Pracovné stoly sú skvelým spoločníkom v systéme organizácie skladovacích priestorov prístreškov. Pracovný stôl nielenže ponúka trvalý pracovný priestor, ale tiež poskytne priestor na uloženie  nástrojov a vybavenia. Ak chcete pracovný stôl naozaj maximalizovať, vytvorte ho na skrinkách alebo zásuvkách.

Zdroj informácií:

 

(PR)

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 11:32