StoryEditor

Po gastráčoch pôjdu firemné kantíny

02.10.2020, 00:00
Vláda ešte len ukázala svoj návrh na zavedenie hotovostnej formy stravného a už sa zvažuje aj zdobrovoľnenie kantín. Firmy, ktoré svojim zamestnancom zabezpečujú stravovanie vo vlastnom zariadení, by tak čelili až 4 rôznym formám stravného vo firme.

Napriek snahe vlády zjednodušiť administratívu vo firmách spojenú so zabezpečením stravy zamestnancom sa zdá, že výsledok bude presne opačný. Tam, kde doteraz bezproblémovo fungovali kantíny, hrozí, že pribudnú ďalšie 3 formy vyplácania stravného, čo ohrozí ekonomiku kantín. Mnohým dokonca kvôli odlivu stravníkov bude hroziť aj zánik. Zároveň vo firmách, kde mali doteraz stravné karty alebo lístky, pribudne minimálne hotovosť. Už ale nebude na zamestnávateľovi, akú formu stravného zvolí. Rozhodnutie prejde na zamestnanca. Bude teda na zamestnávateľovi zistiť, akú preferenciu majú jeho zamestnanci, aj keby to znamenalo, že každý sa rozhodne pre inú formu stravného. Zamestnávateľ si, síce, môže stanoviť časové limity, kedy sa môže zamestnanec opäť rozhodnúť pre zmenu spôsobu vyplácania svojho stravného. Vďaka prirodzenej fluktuácii vo firmách by mu ale zrejme ani takýto krok administratívu neuľahčil.

Prečo to nenechať na zamestnávateľoch?

Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravu až 55 % príspevku, napriek tomu mu súčasný vládny návrh ide zobrať možnosť rozhodovať o tom, v akej forme chce príspevok zamestnancovi dávať. Zabehaný systém, ktorý poznajú aj v krajinách západnej Európy, sa tak zmení na nepoznanie. Dôležitým aspektom príspevku je totiž jeho účelovosť – musí byť použitý na stravu. Zamestnanci tak majú prístup ku kvalitnému jedlu počas dňa. Najmä v časoch finančnej krízy totiž hrozí, že zamestnanci začnú šetriť práve na jedle.

Potvrdili nám to aj v reprezentatívnom prieskume agentúry 2muse zo začiatku tohto roka, kde sa až 51 % opýtaných vyjadrilo, že by peniaze použili na chod domácnosti, šetrenie či iné potreby ako na kúpu obeda. Okrem odlivu stoviek miliónov v tržbách z reštaurácií a obchodov to znamená aj to, že príspevok na stravovanie stráca v hotovostnej forme svoj zmysel. Ak ho totiž zamestnanci môžu použiť na čokoľvek, ako sa líši od mzdy? To napríklad platí aj pri exekúciách, kde exekútor nebude rozlišovať medzi mzdou a príspevkom, keď zablokuje zamestnancovi peniaze na účte.

AMOBE

​Miesto fungujúceho systému, ktorý spĺňa svoj účel, tak na Slovensku ideme zaviesť systém, ktorý ohrozí zamestnanecké stravovanie ako také, zamestnávateľom pridá administratívnu záťaž, ale aj priame náklady ak budú musieť začať dotovať svoje poloprázdne kantíny.

Riešením je elektronizácia

Napriek zámeru vlády je ešte stále dostupná možnosť reformy systému stravného, ktorá by ho zlepšila pre všetkých jeho účastníkov. Povinná elektronizácia, tak ako ju zaviedlo v roku 2016 napríklad Belgicko, by priniesla zamestnancom vyšší komfort pri používaní služieb, zamestnávateľom, obchodom a reštauráciám by odbúrala administratívu spojenú s papierovými stravenkami a nakoniec pre štát by digitalizované platby znamenali lepší výber DPH bez nutnej investície na jeho strane.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:23