StoryEditor

Šanca na výhodnú investíciu do e-commerce. Česká hviezda online trhu verejne ponúka svoje akcie

08.10.2020, 10:30
Spoločnosť očakáva v krátkom čase trojnásobný rast tržieb. Novým kapitálom chce urýchliť rozvoj.

Na pražskú burzu cenných papierov vstúpil začiatkom októbra nový hráč – úspešný lokálny projekt Pilulka, ktorému sa výrazne darí v segmente online predaja lekárenského sortimentu.

Kým množstvo firiem počas pandémie koronavírusu utrpelo straty, biznis lekární či drogérií naopak prosperoval. Dokumentujú to aj čísla Pilulky, ktorá za prvých šesť mesiacov medziročne zvýšila tržby takmer o polovicu a v prípade online nákupov dokonca o 68 percent.

Úspešný príbeh Pilulky podporil tento rok aj húfny prechod zákazníkov na e-shopy počas jarného „karanténneho“ obdobia.

Biznisová príležitosť v atraktívnych sektoroch

Pilulka sa pri stabilnom ročnom raste výnosov na úrovni 30 percent netají ambíciou zvýšiť svoje tržby do roku 2024 viac ako trojnásobne a obslúžiť v tom čase cez svoje online kanály 1,6 milióna zákazníkov.

Aby svoj rozvoj a expanziu ešte urýchlila, rozhodla sa spoločnosť pre vstup na burzu. V súvislosti s tým ponúka 20 percent nových akcií určených aj pre drobných investorov.

„Od verejnej ponuky si sľubujeme zabezpečenie financovania ďalšej expanzie do zahraničia a technologický vývoj. Nielen posledné mesiace ukázali, že digitalizácia postupuje veľmi rýchlo, dokonca ešte rýchlejšie, než sme si pred niekoľkými mesiacmi dokázali všetci predstaviť,“ hovorí Petr Kasa, spolumajiteľ Pilulky, ktorá po Slovensku medzičasom expandovala do Rumunska a pripravuje sa na vstup do Maďarska. Šanca na výhodnú investíciu do e-commerce. Česká hviezda online trhu verejne ponúka svoje akcie Šanca na výhodnú investíciu do e-commerce. Česká hviezda online trhu verejne ponúka svoje akcie Pilulka

​​Na trh PX Start pražskej burzy prichádza Pilulka ako vôbec prvá spoločnosť z oblasti e-commerce. Značný potenciál rastu vidí firma aj vďaka tomu, že v sebe kombinuje biznisové sektory, ktoré v súčasnosti patria k najatraktívnejším – farmáciu, technológie a spomínaný e-commerce. Potvrdzujú to aj dvaja najväčší európski hráči v segmente online pharmacy – švajčiarska spoločnosť Zur Rose a nemecká Shop Apotheke Europe. V prípade oboch firiem sa ich akcie od marca tohto roka zhodnotili dvoj- až trojnásobne.

 „Sme presvedčení, že Pilulka bude o pár rokov dominantný hráč na poli lekárenských a zdravotníckych služieb v strednej Európe, a práve transparentnosť burzy tomu môže pomôcť. Rozhodli sme sa dať šancu aj menším investorom a ľuďom z brandže, ktorí sa na nás v posledných rokoch obracali s tým, že by do nás chceli investovať a byť súčasťou úspešného príbehu Pilulky,“ približuje Petr Kasa.

V ponuke je 800-tisíc akcií

So vstupom na burzu pomohla Pilulke z pozície finančného poradcu WOOD & Company, ktorá figuruje aj vo vlastníckej štruktúre spoločnosti prostredníctvom firmy All Star Holding. Tá je akcionárom od roku 2015 a poskytla investičné zdroje na postupný rast spoločnosti.

„Sme radi, že sa Pilulka rozhodla získať nové zdroje na kapitálovom trhu. Pražská burza získava ďalšiu zaujímavú emisiu, navyše zo sektoru, ktorého význam porastie nielen v súčasnej koronavírusovej dobe, ale aj do budúcnosti,“ uviedol Jan Sýkora, predseda predstavenstva WOOD & Company.

Pre investorov je k dispozícii 800-tisíc akcií v cenovom intervale 350 – 424 českých korún za akciu. Celkovo teda spoločnosť  prichádza na burzu s dopytom okolo 150 miliónov korún (5,5 milióna eur). 

Aj pre slovenských investorov

Ponuka prebieha na pražskej burze do 20. októbra. Minimálny vklad predstavuje 80 kusov akcií, z čoho vyplýva, že ide o zaujímavú príležitosť pre širokú investorskú verejnosť – výška najnižšej investície sa pri maximálnej cene za akciu pohybuje okolo 1 300 eur. 

Investovať do akcií Pilulky môžu aj slovenskí investori. Výhodou je, že tak môžu urobiť prostredníctvom online služby Opportunity. Tá je súčasťou známej českej investičnej platformy Portu, ktorá je po novom dostupná už aj na slovenskom trhu.

„V praxi môže investor nakupovať akcie moderne z pohodlia obývačky, pričom proces prebieha bez nutnosti kontaktovať makléra. Za pokyn v rámci primárneho úpisu akcií Pilulky sa neúčtuje žiaden poplatok,“ vysvetľuje Boris Kostík, riaditeľ investičného bankovníctva WOOD & Company.

 

 

 (PR)

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 13:30