StoryEditor

Reštrukturalizácia môže pomôcť

21.10.2020, 00:00
Reštrukturalizácia je vnímaná značne negatívne. Je však potrebné povedať, že reštrukturalizácia nie je ani dobrá a ani zlá. S reštrukturalizáciou je to ako s atómovou energiou. Ak sa správne používa v jadrovej elektrárni, môže slúžiť miliónom ľudí. Dá sa však použiť aj ako zabíjajúca zbraň.

Reštrukturalizácia je upravená v zákone o konkurze a reštrukturalizácii špecializovanom na riešenie situácií, keď štandardné podnikanie už nedokáže vyriešiť problémy podnikateľov. Ide o stav úpadku. Reštrukturalizácia na rozdiel od konkurzu má zachrániť podnikanie a s ním aj zamestnanosť a potenciálne má priniesť rozvoj obchodných vzťahov.

Práve z dôvodu, že sa reštrukturalizácia javí ako prostriedok, ktorý má všetkým pomôcť, je v rámci Európskej únie preferovanou formou riešenia úpadku a Európska únia si preto kladie za cieľ, aby inštitút reštrukturalizácie bol nástrojom, vďaka ktorému sa zastabilizuje trh a podnikatelia prekonajú problémy. Slovenská republika sa však, na rozdiel od iných krajín Európskej únie, posúva(la) opačným smerom - na Slovensku sa inštitút reštrukturalizácie využíva až v prípade, keď už môže byť neskoro.

Reštrukturalizácia na Slovensku sa, hlavne z dôvodu nízkej miery uspokojenia, stretávala s odporom primárne veriteľov, ktorí v dôsledku reštrukturalizácie ich dlžníka niekedy odpísali aj 99% ich pohľadávok, a sekundárne s celospoločenským odporom. Odpor verejnosti bol založený na presvedčení, že keď si raz niekto kúpil službu či tovar, mal by za to zaplatiť. Tento pohľad sa môže zdať správny, avšak čo v prípade, ak za tovar nemôžete zaplatiť, pretože Európska únia a teda aj Slovenská republika uvalia sankcie na Ruskú federáciu a Vaše tovary, ktoré ste vyvážali, zrazu vyviesť nesmiete? Alebo ak ste investovali v Iráne do stavby fabriky a USA odstúpia od zmluvy s Iránom a sankcionujú Vašu spoločnosť za to, že pokračujete s podnikaním v Iráne? Toto je situácia, ktorú mnohí ľudia nevnímajú, avšak aj pre riešenie takýchto situácií je reštrukturalizácia určená. Reštrukturalizácia však nie je bez problémov.

Reštrukturalizácia môže pomôcť Reštrukturalizácia môže pomôcť WITT&

Nultým článkom problému je skutočnosť, že od roku 2005 sa reštrukturalizácia sprísňuje. Na začiatku ju poznali a využili hlavne veľké spoločnosti, tie odpísali dlhy v stovkách miliónov a z toho dôvodu sa tieto reštrukturalizácie aj najviac „zaryli“ do povedomia verejnosti a ekonomiky Slovenskej republiky. Následne boli podmienky reštrukturalizácie zmenené a stredne veľké podniky, ktoré prišli o časť financií pre prvé reštrukturalizácie (veľkých spoločností), už nemohli odpísať toľko ako tie veľké, hoci stále išlo o relatívne značné zníženia pohľadávok. Nasledovalo ďalšie sprísnenie právnej úpravy a v súčasnosti sme v období, kedy by reštrukturalizáciu potrebovali mnohí malí podnikatelia, najmä pre ekonomické dôsledky pandémie COVID-19. Dnes sú však zákonné podmienky dosť prísne a tí, ktorí by reštrukturalizáciu potrebovali, nemusia byť v procese úspešní.

Článkom problému sú tiež náhodne vybratí správcovia, keďže na Slovensku sa reštrukturalizácie „dotklo“ len žalostne málo správcov. Z dôvodu nedostatku skúseností je pre väčšinu z nich reštrukturalizácia niečo, čomu síce rozumejú, ale nie do potrebnej hĺbky (a pritom, zmeškanie niektorých úkonov zo strany správcu môže znamenať pre dlžníka, ktorý s výberom správcu nemá nič spoločné, likvidačný konkurz). Odmena pre správcu sa tiež javí ako neprimerane vysoká a obmedzuje možnosti malých a stredných podnikov v tom, aby si proces ozdravenia mohli dovoliť.

Podstatným článkom problému sú dlžníci. Títo spravidla ani nevidia problém, resp. ho nechcú vidieť, kým nie je neskoro - keďže zákon určuje povinnosť vyplatiť 50% nezabezpečených pohľadávok veriteľov v priebehu 5 rokov. Preto ak je cieľom podnikateľa úspešná reštrukturalizácia, je vhodné, aby hodnota jeho majetku pokrývala aspoň 20% dlhov a aby súčasne uskutočnil aj vnútornú reorganizáciu podniku. Racionálni dlžníci v praxi zabezpečujú svoju aktivitu a komunikáciu s dotknutými subjektmi (súd, správca, veritelia) prostredníctvom kvalifikovaných poradcov špecializujúcich sa na reštrukturalizáciu. Títo vzhľadom na svoje skúsenosti môžu svojím pôsobením v konkrétnom procese do veľkej miery dopomôcť k preklenutiu zmienených nedostatkov zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

Witt&Kleim Advokátska kancelária

Witt&Kleim Advokátska kancelária pôsobí na území Slovenskej republiky od roku 2015. Poskytuje služby klientom pôsobiacim na lokálnej, národnej aj medzinárodnej úrovni.

Od začiatku jej pôsobenia sa zameriava na oblasť obchodného práva a to špecificky na poskytovanie služieb pri reštrukturalizácii spoločností, či už v pozícii zástupcu veriteľa alebo dlžníka, start-upom, ďalej korporátnej agende pozostávajúcej zo správy pohľadávok a prípravy zmluvnej dokumentácie, due diligence, fúzií a akvizícií.

Witt&Kleim Advokátska kancelária sa podieľa na príprave reštrukturalizačného plánu tak, aby tento spĺňal zákonné náležitosti, ale najmä, aby rešpektoval podnikateľskú realitu klienta a klientovi poskytuje právne služby počas celej reštrukturalizácie, ktorej cieľom je ozdravenie podniku a jeho ďalšia prevádzka.

Vďaka desiatkam reštrukturalizácií, na ktorých kancelária, resp. jej personál participoval, sú dnes poskytované služby v tejto oblasti nadštandardným produktom pokrývajúcim všetky situácie, ktoré pri procese formálneho ozdravenia podnikov nastávajú.

Viac informácií vrátane posúdenia vhodnosti reštrukturalizácie pre konkrétneho podnikateľa možno nájsť aj na restrukturalizacia.eu.

Kontakt:

WITT&KLEIM ADVOKÁTSKA KANCELÁRIA S.R.O.

Pribinova 4, Bratislava

Dolná 6, Banská Bystrica

www.wak.sk                                                                                                                                                          www.restrukturalizacia.eu

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.                                                                                                                                                                          +421 917 521 301

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 02:23