Pre zlú diagnostiku takmer prišla o život. Teraz vyvíja platformu na digitalizáciu zdravotných záznamovOlga Shebanova archív
StoryEditor

Pre zlú diagnostiku takmer prišla o život. Teraz vyvíja platformu na digitalizáciu zdravotných záznamov

25.10.2020, 23:00
Olga Shebanova pochádza z Ukrajiny. Na Slovensko prišla pred štyrmi rokmi, pracovala s rómskymi deťmi a narazila aj na veľa problémov v zdravotníctve. Dnes vyvíja platformu na zdigitalizovanie zdravotných záznamov, ktorá uľahčí život pacientom a možno im aj zachráni život.

Olga je vyštudovaná právnička. Na Ukrajine pracovala pre OSN, ale založila aj charitatívnu organizáciu pre deti, prostredníctvom ktorej pomáhala deťom spamätať sa z vojnovej traumy a zaradiť sa späť do života. S rozširovaním organizácie chcela pokračovať v Iraku, zhodou okolností sa však dostala na Slovensko. Pracovala s rómskymi deťmi a neskôr na start-upovom projekte o hodnotení kvality medicínskych zariadení.

Start-up Healthclip patrí medzi šesticu projektov, ktoré sú súčasťou akceleračného programu HealthCare Lab. Cestu start-upu Healthclip  v programe si môžete pozrieť na podujatí Final Demo Day, 5. novembra 2020 od 18.30. K live-streamu sa môžete pripojiť po registrácii na: https://bit.ly/3iFi7HY.

Niekoľko týždňov pociťovala bolesť hlavy, myslela si, že je to len z vyčerpania a stresu. Na Slovensku však nemala svojho lekára ani zdravotnú dokumentáciu. Navyše, nebolo možné nájsť lekára, ktorý by hovoril po anglicky, keďže ona po slovensky hovorila len veľmi lámavo. „Začala som strácať reč a mala som problémy s pamäťou,“ opisuje svoje skúsenosti Olga. Po nepríjemných skúsenostiach s lekármi jej pomohli slovenskí priatelia, vďaka čomu ju hospitalizovali a zároveň diagnostikovali meningitídu. Z nej sa vyliečila, ale neskôr mala ďalšie zdravotné komplikácie, ktoré bolo veľmi ťažké vyriešiť, lekári ju posielali z jedného vyšetrenia na druhé. Lekárom chýbali staré zdravotné záznamy a Olga stále zápasila aj s rečovou bariérou.

Zistila, že podobné problémy ako ona má mnoho iných cudzincov alebo prípadne aj Slovákov, ktorí nežijú vo svojom rodnom meste, kde majú napríklad svojho obvodného lekára s celou zdravotnou dokumentáciou. „Lekár vás posiela na desiatky vyšetrení bez poznania vašich predošlých problémov, vám to uberá energiu, ale zároveň sa nekonečným kolobehom vyšetrení míňajú aj financie z verejného poistenia, prípadne tie vaše, pokiaľ sa nechávate vyšetriť v súkromných nemocniciach,“ vysvetľuje Olga. Na základe svojich skúseností so zdravotníctvom začala na Slovensku budovať platformu Healthclip, ktorej cieľom je digitalizácia zdravotných záznamov pacientov a ich automatický preklad do cudzieho jazyka.

Olga vyvíja Healthclip spolu so svojím tímom jeden a pol roka a prvá verzia tejto platformy by mohla byť dostupná na jeseň tohto roku. Vytvorili mobilnú aplikáciu aj webovú platformu, ktoré teraz testujú. Aplikácia obsahuje skener, ktorým je možné zdigitalizovať všetky medicínske záznamy pacienta, jednoduchým naskenovaním mobilným telefónom. Ak pacient potrebuje preložiť lekársku správu, klikne si na dokument a vyberie si potrebný jazyk. Preložený lekársky záznam v prípade potreby verifikácie obsahuje originálnu pečiatku aj podpis. Healthclip má zároveň dve verzie, platenú aj neplatenú. Platená verzia nemá limitovanú kapacitu na dokumenty či preklad a používateľ si môže vytvoriť priečinky venované jednej konkrétnej diagnóze spolu so všetkými výsledkami vyšetrení či s lekárskymi správami. V neplatenej verzii aplikácie je limitovaný priestor na 10 dokumentov, pacient môže využiť preklad svojich materiálov počas troch mesiacov a neskôr keď zistí, že mu platforma vyhovuje a akceptuje ju aj jeho lekár, môže prejsť na verziu platenú.

Pre zlú diagnostiku takmer prišla o život. Teraz vyvíja platformu na digitalizáciu zdravotných záznamov Pre zlú diagnostiku takmer prišla o život. Teraz vyvíja platformu na digitalizáciu zdravotných záznamov Olga Shebanova archív

Olga si robila prieskum medzi lokálnymi aj zahraničnými lekármi a zisťovala ako vnímajú možnú digitalizáciu a preklad zdravotných záznamov. Staršia generácia lekárov je voči takýmto platformám rezervovaná a nevedia si predstaviť ich využitie vo svojej praxi. „Žijeme ale v dobe globalizácie, slobodnej mobility či migrácie, preto by jedného dňa aj tak musel prísť spôsob, akým sa zdravotníctvo posunie vpred, zjednoduší sa život pacientov a následne sa možno aj zvýši šanca na správnu, ale najmä včasnú diagnostiku ochorení, ak bude potrebná,“ dodáva zakladateľka inovatívneho start-upu. Olga ďalej dopĺňa, že sa stretla aj s mladými doktormi, ktorí by takúto aplikáciu uvítali, pretože sami majú skúsenosti s cudzincami bez zdravotnej histórie.

Olga má so svojím projektom niekoľko cieľov, ktoré by chcela dosiahnuť. Dlhodobým plánom je vytvoriť platformu, ktorá bude medzinárodná, nebude závislá na žiadnom poistení či zdravotnom systéme a bude sa k nej môcť pripojiť ktorýkoľvek lekár. Ďalším z plánov je umožniť automatické preklady zdravotných záznamov aj rozvinutým systémom aké má napríklad Veľká Británia. Projekt je stále vo vývoji, Olga však hovorí, že im veľmi pomôže aj spätná väzba prvých používateľov po tom, ako aplikáciu spustia.

„Niektorí pacienti na našu aplikáciu čakajú a sú presvedčení, že im uľahčí život. Iní sú skeptickí a boja sa úniku citlivých informácií. Robíme však maximum pre to, aby boli všetky údaje chránené,“ hovorí Olga. Aplikácia ma silnú infraštruktúru a kybernetickú ochranu. Vývojári pracujú so systémom, ktorý zabezpečí, aby mal k dokumentom v aplikácii prístup len samotný používateľ. To znamená, že ani Olga a jej tím nebudú mať prístup k jednotlivých profilom používateľov a ich zdravotnej dokumentácii. Prístup iných osôb, napríklad svojho lekára, môže povoliť len samotný pacient.

Olga Shebanova sa stala jednou z finalistov akceleračného programu HealthCare Lab, ktorého cieľom je akcelerovať rozvoj riešení v zdravotníctve a nadviazať kontakt so začínajúcimi firmami. „O prihlásení sa do akceleračného programu ma presvedčila možnosť ďalšieho rozvoja, ktorú spoločnosť Roche ponúka,“ uzavrela Olga Shebanova.

O HealthCare Lab

HealthCare Lab je akceleračný program pre startupy s riešeniami v oblasti digitálneho zdravotníctva. Cieľom HealthCare Labu-u je prepájať a podporovať rast komunity inovátorov, výskumníkov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zástupcov regulátorov, aby sme spoločne podporili rozvoj zdravotníckych inovácií v našom regióne. Program je iniciatívou Roche Slovensko a CIVITTA Slovensko. Prvý ročník programu HealthCare Lab vyvrcholí počas záverečného online Demo Day, ktorý sa uskutoční 5. Novembra medzi 18:30 – 20:30. Počas virtuálneho podujatia odborná porota vyhodnotí, ktorá zo 6 firiem z prvého ročníka programu zaznamenala najväčší progres a má potenciál výrazne prispieť k zlepšeniu zdravotníctva na Slovensku. Celé podujatie bude vysielané online a pre prístup k Live Streamu je potrebná registrácia cez Eventbrite: https://bit.ly/3iFi7HY

O CIVITTA Slovensko

CIVITTA je poprednou konzultačnou firmou v oblasti strategického manažmentu v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka širokú škálu služieb v oblastiach stratégií, inovácií, zdrojov financovania ako aj digitálnej transformácie. CIVITTA v súčasnosti pôsobí v 15 krajinách. Misiou slovenského tímu CIVITTA je pomáhať startupom, zabehnutým firmám a výskumným inštitúciám vytvárať inovácie na svetovej úrovni. Služby spoločnosti pokrývajú viacero oblastí ako podpora startupov, komercializácia vedy a výskumu, korporátne inovácie, a služby zamerané na podporu inovačného ekosystému. Od roku 2017 je CIVITTA zároveň slovenským hubom pre EIT Digital – celoeurópsku sieť najlepších digitálnych firiem a startupov, ktorá podporuje digitálnu transformáciu aj v oblasti zdravotníctva. 

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 02:13