S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientovS-Case archív
StoryEditor

S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu. Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientov

27.10.2020, 23:00
Martin Pekarčík spolu so svojím tímom, vyvíjajú zariadenie, ktoré je veľké ako mobil, ale pacientom pritom dokáže zmerať niekoľko fyziologických funkcií. S-Case má v sebe zabudovaný teplomer, glukomer či tlakomer. Svoje uplatnenie nájde nielen pri telemonitorovaní imobilných či chronicky chorých pacientov, ale aj v odľahlých oblastia rozvojových krajín.

Martin Pekarčík je študent medicíny. Na hodine fyziológie dostali so spolužiakmi za úlohu navzájom si odobrať krv. Martin bol vo dvojici so spolužiakom, ktorému nevedel nájsť žilu a teda ani odobrať krv. Začali sa zaoberať otázkou, ako robiť krvné odbery napríklad u ľudí, ktorí majú nadváhu a tento zdravotnícky úkon u nich nemusí byť jednoduchý. V hlave im skrsla myšlienka motivujúca k vývoju prístroja, ktorý dokáže nájsť žily pomocou infračerveného žiarenia aj pod vrstvou tuku.

Start-up S-Case patrí medzi šesticu projektov, ktoré sú súčasťou akceleračného programu HealthCare Lab. Cestu start-upu S-Case v programe si môžete pozrieť na podujatí Final Demo Day, 5. novembra 2020 od 18.30. K live-streamu sa môžete pripojiť po registrácii na: https://bit.ly/3iFi7HY.

Predstava mladého medika o tom, ako pomáhať ľuďom však bola úplne odlišná, pretože ako sám hovorí, medicína v súčasnosti bojuje aj s väčšími ťažkosťami ako je odber krvi. Martinove vnímanie vo významnej miere ovplyvnila aj jeho mamina po príchode z Peru. Mala možnosť vidieť životnú úroveň ľudí žijúcich pri jazere Titi-Caca a masívne rozdiely medzi bohatými a chudobnými obyvateľmi, čo sa v konečnom dôsledku odráža aj na ich dostupnosti zdravotnej starostlivosti. To bol druhý impulz, vďaka ktorému dal Martin dokopy tím ľudí a spoločne začali vyvíjať riešenie S-Case.

S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientov S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientov S-Case archív

„S-Case je prenosné, point-of-care, medicínske, zariadenie, ktoré kombinuje smart senzory s digitálnou pacientskou databázou a anamnestickým dotazníkom. Zároveň umožňuje odosielanie a zobrazovanie zdravotných údajov o pacientovi do mobilnej a počítačovej telemedicínskej S-Case platformy, do ktorej má prístup lekár, pacient a zároveň aj jeho príbuzní“, vysvetľuje Martin Pekarčík. Zariadenie veľké ako mobil, je schopné zaznamenávať fyziologické funkcie tela pomocou piatich senzorov: pulzoxymeter, bezdotykový/dotykový teplomer, tlakomer a glukomer. S-Case je primárne určený do rúk lekárov a zdravotníckeho personálu v rozvojových krajinách a v odľahlých oblastiach so sťaženým prístupom k zdravotnej starostlivosti.

Zariadenie obsahuje aj prenosnú pacientsku databázu na zaznamenávanie, zobrazovanie a odosielanie nameraných hodnôt pacienta, preto je vhodný aj na  telemonitorovanie pacientov s chronickými ochoreniami či po jednodňových operáciách. Na Slovensku, v Českej Republike, v Srbsku či Macedónsku si S-Case našiel uplatnenie na onkologických klinikách, klinikách prvého kontaktu ale aj v domovoch sociálnych služieb. Víziou S-Case je teda skvalitniť dostupnosť diagnostiky v oblastiach kde jej je nedostatok a zároveň zlepšiť a zdostupniť zdravotnú starostlivosť v spomínaných krajinách prostredníctvom telemedicíny.

V otázke vývoja produktov je najväčšou výzvou poznať reálny dopyt trhu. Mnohí lekári a zdravotnícky personál vidia v zariadení S-Case prínos. Radi by ho mali vo svojich ambulanciách a zároveň ho poskytovali do domáceho využitia pacientom na vzdialený monitoring a komunikáciu. Tím vyvíjajúci zariadenie však v súčasnosti hľadá investície na finalizáciu a uvedenie zariadenia s potrebnými CE MARK / MDR medicínskymi certifikátmi a zároveň podcertifikátmi pre určité krajiny na trh. „Od vzniku našej spoločnosti považujem za najväčší úspech vytvorenie plne funkčných prototypov a zároveň spustenie pilotných programov, vďaka ktorým sa ukázalo, že naše zariadenie má skutočný zmysel pre medicínsku prax,“ vysvetľuje Martin.

S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientov S-Case je veľké ako mobil a dokáže zmerať tlak, cukor či teplotu Využitie nájde najmä v oblasti vzdialeného telemonitoringu zdravia pacientov S-Case archív

Študovať medicínu a popri nej si založiť vlastnú firmu nie je jednoduché. Martin Pekarčík však našiel práve vďaka S-Case zmysel aj v štúdiu. Škola sa preňho stala miestom kde sa môže vzdelávať nielen pre svoju lekársku prax, ale aj v odbore, v ktorom plánuje podnikať. „Samozrejme, nedokázal by som študovať medicínu a popritom viesť firmu, keby som nemal podporu nášho skvelého tímu, v ktorom sa snažíme dopĺňať sa a navzájom si pomáhať,“ dodáva. Skúsený tím tvorí okrem Martina aj Slavomír Hruška, zodpovedajúci za nadväzovanie partnerstiev a investície a Adriana Furdová, ktorá má na starosti pilotné programy a medicínsku odbornosť. Hadware tím je vedený Františkom Kudlačákom, za software zodpovedá Denis Čapkovič a celkový dizajn dotvára Ján Forgáč. Tím uzatvára Andrej Mošať, ktorý sa zaoberá certifikačným procesom a Tatiana Šišková, zastrešujúca PR spoločnosti a komunikáciu na sociálnych médiách.

Startup S-Case je jedným z finalistov akceleračného programu HealthCare Lab, ktorý iniciovala spoločnosť Roche Slovensko. Počas štyroch mesiacov majú najlepšie medicínsko-technologické startupy možnosť rozvíjať svoj projekt pod dohľadom slovenských aj svetových mentorov a kvalitatívne posunúť svoje inovatívne nápady na ešte vyššiu úroveň. „Spoločnosti Roche ďakujeme za poskytnutú príležitosť byť súčasťou HealthCare Lab programu. Veríme, že aj S-Case spolu s Roche môžu byť partnermi pri vytváraní novej zdravotníckej infraštruktúry vďaka digitalizácií a telemedicíne,“ dodáva zakladateľ projektu S-Case, Martin Pekarčík.

O HealthCare Lab

HealthCare Lab je akceleračný program pre startupy s riešeniami v oblasti digitálneho zdravotníctva. Cieľom HealthCare Labu-u je prepájať a podporovať rast komunity inovátorov, výskumníkov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zástupcov regulátorov, aby sme spoločne podporili rozvoj zdravotníckych inovácií v našom regióne. Program je iniciatívou Roche Slovensko a CIVITTA Slovensko. Prvý ročník programu HealthCare Lab vyvrcholí počas záverečného online Demo Day, ktorý sa uskutoční 5. Novembra medzi 18:30 – 20:30. Počas virtuálneho podujatia odborná porota vyhodnotí, ktorá zo 6 firiem z prvého ročníka programu zaznamenala najväčší progres a má potenciál výrazne prispieť k zlepšeniu zdravotníctva na Slovensku. Celé podujatie bude vysielané online a pre prístup k Live Streamu je potrebná registrácia cez Eventbrite: https://bit.ly/3iFi7HY

O CIVITTA Slovensko

CIVITTA je poprednou konzultačnou firmou v oblasti strategického manažmentu v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka širokú škálu služieb v oblastiach stratégií, inovácií, zdrojov financovania ako aj digitálnej transformácie. CIVITTA v súčasnosti pôsobí v 15 krajinách. Misiou slovenského tímu CIVITTA je pomáhať startupom, zabehnutým firmám a výskumným inštitúciám vytvárať inovácie na svetovej úrovni. Služby spoločnosti pokrývajú viacero oblastí ako podpora startupov, komercializácia vedy a výskumu, korporátne inovácie, a služby zamerané na podporu inovačného ekosystému. Od roku 2017 je CIVITTA zároveň slovenským hubom pre EIT Digital – celoeurópsku sieť najlepších digitálnych firiem a startupov, ktorá podporuje digitálnu transformáciu aj v oblasti zdravotníctva. 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 20:02