Krízu v gastrosektore v zahraničí riešia aj špeciálnymi poukazmiAMOBE
StoryEditor

Krízu v gastrosektore v zahraničí riešia aj špeciálnymi poukazmi

05.11.2020, 23:00
Na Slovensku sa už otvorene hovorí o konci pre tisícky reštaurácií. Odpustenie nájomného či nižšia DPH pre gastrosektor pomôžu prekonať aktuálne obdobie. Avšak aj samotné reštaurácie hovoria, že kľúčové bude zvýšenie tržieb, teda dostatok zákazníkov aj po odznení krízy. V zahraničí na to vlády používajú aj rôzne poukazy, ktoré možno použiť iba v reštauráciách. Takto fungujú napríklad stravné lístky či gastrokarty vo Francúzsku.

Počas prvej vlny pandémie koronavírusu sa reštauráciám na Slovensku podľa Štatistického úradu prepadli tržby až o 40 %. Podobný scenár môžu reštaurácie očakávať aj počas aktuálnej druhej vlny koronavírusu. Donášky, výdaj cez okienko a terasy sú jediné možnosti, ako zarobiť na účty či odložené splátky zo začiatku roka. Problémom je, že ľudia so sprísňujúcimi sa opatreniami menia svoje spotrebiteľské správanie. Vo väčšej miere si varia sami doma alebo sa stravujú lacnejšími alternatívami. Spôsobom, ako priniesť reštauráciám tržby, je obmedzenie použitia stravných lístkov a kariet na kúpu jedla v reštauráciách. Ako uviedli zástupcovia iniciatívy Pomoc pre gastro počas spoločného okrúhleho stola: „Po tomto opatrení voláme už od prvej vlny koronakrízy, bez cielenej pomoci od vlády to gastro na Slovensku nezvládne. Keď sa uvoľnia opatrenia a zistíte, že si nemáte kam ísť večer sadnúť, už bude neskoro niečo zachraňovať.”.

V zahraničí konali už počas prvej vlny...

Reštaurácie môže pred krachom zachrániť vláda, podobne ako to urobili desiatky miest na severe Talianska, ktoré boli najhoršie zasiahnuté krízou počas prvej vlny koronavírusu. Podporu gastrosektora a obyvateľov zabezpečili cez špeciálne stravné lístky. Susedná Viedeň zase vydala jednorazový príspevok 50 eur pre viacčlenné rodiny a 25-eurový pre jednočlenné domácnosti. Príspevok sa taktiež dal minúť len v reštauráciách v meste. Rakúsko, ako také, dokonca zdvojnásobilo stravné na deň zo 4 eur na 8.

...Slovensko bude nečinné možno aj počas druhej

Na Slovensku by riešenie mohli priniesť zase elektronické stravovacie karty. Cez ne je totiž možná flexibilná či už jednorazová, alebo aj pravidelná podpora rodín i gastrosektora. Obmedzenie ich používania len na stravovacie prevádzky by bola otázkou dní. „AMOBE sa pridáva k výzve iniciatívy Pomoc pre gastro. Ak chceme mať po koronakríze ešte nejaký gastrosektor, tak musíme reštauráciám pomôcť vo väčšej miere aj stravným, ktoré na Slovensku predstavujú 820 miliónov eur ročne,“ hovorí Štefan Petrík, prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE). Aj dočasné obmedzenie použitia na reštaurácie by prinieslo stovky miliónov eur v tržbách, z ktorých by reštaurácie mohli pokryť mzdy, nájom za priestory ale aj odložené splátky z jari. To či sa Slovensko rozhodne inšpirovať sa zahraničím alebo nechá svoje reštaurácie na pospas koronavírusovej kríze je otázkou najbližších týždňov. Stovku ak nie tisíce reštaurácií totiž po Novom roku už nemusia

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 10:39