Zamestnanecký výber formy stravného prinesie firmám komplikácieAMOBE
StoryEditor

Zamestnanecký výber formy stravného prinesie firmám komplikácie

12.11.2020, 23:00
Napriek prísľubu lepších podmienok na podnikania čaká budúci rok tisícky podnikateľov každý mesiac viac byrokracie. Po prijatí novely Zákonníka práce, ktorú vláda v týchto dňoch posunula do parlamentu, by mal zamestnanec mať právo najmenej raz za 12 mesiacov vybrať si sám akú formu vyplácania príspevku na stravovanie preferuje. K doterajšej ponuke možností – stravné karty, stravné lístky, zmluva s reštauráciou, donáška jedla, pribudne nová, príspevok v hotovosti.

Možnosť voľby pre ľudí, administratívna záťaž pre firmu

V praxi sa tak bežne môže stať, že časť zamestnancov bude preferovať gastrokarty, ďalšia požiada o prevod príspevku na účet, a časť si vyberie hotovosť. Keďže aj Programové vyhlásenie vlády, ktoré bolo smerodajné pre pripravovanú zmenu, hovorí o možnosti voľby zamestnanca, zamestnávateľ to bude musieť akceptovať.

Situáciu budú komplikovať aj zamestnanci, ktorí do firmy nastúpia po hlasovaní o výbere. Bude sa výsledok hlasovania vzťahovať aj na nich? A čo na brigádnikov, ktorí majú automatický nárok na stravné po odpracovaní 4 hodín v danom dni? Nakoniec sa zvýšenej administratíve zamestnávateľ nevyhne ani v prípade, ak presvedčí všetkých zamestnancov, aby si zvolili len jednu formu, napríklad hotovosť. Stravné totiž zamestnanci musia mať na účte už v prvý pracovný deň mesiaca (aby si z neho mohli zabezpečiť stravu), výplatný termín je však vo firmách spravidla v iný dátum. Účtovné oddelenia sa tak musia pripraviť na „výplaty“ dvakrát do mesiaca.

Elektronizácia = odbúranie administratívy

Miesto experimentovania v čase keď stovky firiem bojujú o holé prežitie by sa vláda mohla inšpirovať zo zahraničia. Riešením, ktoré spája nízku administratívnu náročnosť, jednoduchosť používania pre zamestnancov a neprináša chaos so zavádzaním nového systému, sú moderné elektronické nosiče – stravné karty a appky. Tie oslobodzujú zamestnancov od reštrikcií starého systému stravných lístkov. Už nie je problém zaplatiť presnú sumu za obed a znehodnotenie či strata nosiča neznamenajú, že zamestnanec príde o ich hodnotu. Aj v reprezentatívnom prieskume 2muse zo začiatku toho roka sami zamestnanci uviedli práve možnosť zaplatiť presnú sumu obeda za najväčšiu výhodu elektronických stravných kariet.

Zamestnanecký výber formy stravného prinesie firmám komplikácie Zamestnanecký výber formy stravného prinesie firmám komplikácie reprezentatívny prieskum, agentúra 2muse, február 2020

Pre zamestnávateľov sú jednoznačnou výhodou nižšie náklady, zachovanie účelu príspevku či jednoduchšia administratíva. Cestou povinnej elektronizácie sa vydali od roku 2016 aj Belgicko, kde stáli pred rovnakou dilemou. Hotovosť nakoniec zavrhli aj pre zvýšené riziko rozvoja šedej ekonomiky, čo by pre štát mohlo znamenať zhoršenie výberu daní.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 15:27