StoryEditor

Beh na bežeckom páse: Vyrovná sa tomu v prírode?

24.11.2020, 23:00
S príchodom zimy mnoho bežcov vymieňa beh v prírode za beh na bežeckom páse. Ten poskytuje pohodlie a možnosť zabehať si kedykoľvek. Je však takáto forma rovnako efektívna ako behanie na čerstvom vzduchu?

Behanie na bežeckom páse je obľúbenou alternatívou behu v prírode. Ako každý stroj na cvičenie má svojich priaznivcov aj odporcov. Aké sú jeho plusy a mínusy? Vyrovná sa behaniu vonku?

Behanie na bežeckom páse

Výhody

Hlavnou výhodou bežeckého pásu je jeho pohodlnosť. Zabehať si môžete kedykoľvek. Aj keď je vonku zima, silno fúka, chodníky sú šmykľavé a lesná cesta rozmočená. Bežecký pás je bezpečnou formou behu pre ľudí, ktorí majú problémy s kolenami, členkami alebo trpia nadváhou. Moderné bežecké pásy sú vyrobené tak, aby čo najviac tlmili tlak vyvíjaný na kĺby a chrbticu. bežecký pás bežecký pás bigstockphoto.com

Ďalším plusom je možnosť nastaviť si rýchlosť behu, náročnosť či sklon pásu. Na displeji môžete priebežne sledovať váš tep, koľko kalórii ste spálili a tiež koľko kilometrov a za aký čas ste ubehli. Nepotrebujete žiadne smart hodinky ani aplikáciu v telefóne.

Nevýhody

Najväčšou nevýhodou je stále rovnaké prostredie. Po čase sa behanie na páse môže stať veľkým stereotypom. Takisto si zaň musíte zaplatiť. Buď investujete do permanentky vo fitnescentre alebo do kúpy vlastného bežeckého pásu.

Často sa hovorí aj o tom, že behanie na páse nie je až tak efektívne. Môže za to fakt, že povrch, po ktorom beháte, sa nemení. Nemusíte prekonávať nerovnosti terénu a náročnosť neovplyvňujú poveternostné podmienky.

Ak sa na páse nedá nastaviť sklon a beháte stále len po rovine, posilnenie svalstva a spaľovanie kalórií prebiehajú pomalšie. bežecký pás bežecký pás bigstockphoto.com

Pri behaní na bežeckom páse si takisto veľa ľudí osvojí zlé bežecké návyky. Jedným z najčastejších je nesprávne držanie tela. Spôsobuje ho pridržiavanie sa držadiel alebo neustále pozeranie na displej. Výsledkom je hrbenie a zbytočné zaťaženie chrbtice.

Vyrovná sa behu v prírode?

Nedá sa presne určiť, či je beh na bežeckom páse lepší alebo horší ako beh v prírode. Pri výbere sa riaďte vašimi bežeckými cieľmi. Ak chcete spáliť čo najviac kalórií alebo zlepšovať kondíciu pri príprave na vytrvalostný beh, trénujte vonku. Ak ste len príležitostný bežec a nie vždy sa vám chce vybehnúť v nečase, pás je skvelým riešením.

Pamätajte na to, že aj pri behaní na čerstvom vzduchu môžete mať nesprávnu techniku. Neustále behanie po tvrdom asfalte takisto neprospieva kĺbom. Obe formy behu majú svoje pre a proti. Dôležité je, aby vám pohyb prinášal radosť a dopomáhal k vašej psychickej i fyzickej pohode.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 14:53