Správa vozového parku: takto môžete rozumne znížiť firemné nákladyGPS dozor
StoryEditor

Správa vozového parku: takto môžete rozumne znížiť firemné náklady

26.11.2020, 23:00
Peniaze sa môžu nepozorovane po kvapkách míňať a vy si to ani nevšimnete. Cena za nedostatočne optimalizovanú správu vozového parku býva vysoká. Brániť sa však môžete, a to pomocou inteligentných a zároveň dostupných technológií.

Ako na to?

Zaveďte vo firme princípy ECO driving, znížte administratívnu záťaž a odhaľte zamestnancov, ktorí nie sú poctiví. Všetky tieto body sa realizujú jednoduchšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Vďaka modernej technológii to všetko môžete zvládnuť naraz. Stačí, keď využijete inovatívny systém pre sledovanie vozidiel.

Medzi tie najvyspelejšie môžeme zaradiť systém GPS Dozor, ktorý okrem základného monitorovania aktuálnej polohy vozidiel pomocou GPS lokátora a automatického vypĺňania knihy jázd, ponúka aj pokročilé funkcie. Medzi nimi sú napríklad presné sledovanie spotreby paliva, štýl jazdy alebo identifikácia šoférov.

Správa vozového parku Správa vozového parku GPS dozor

Eco driving: štýl jazdy je zásadný

Trend Eco driving je v súčasnej dobe veľmi skloňovaný. Slovíčko “Eco” v tomto prípade neoznačuje len ekológiu, ale hlavne ekonómiu prevádzky. Šetrný štýl jazdy sa totiž prejaví nielen v peňaženke, ale aj v prírode, či bezpečnosti.

Pokiaľ začnete štýl jazdy jednotlivých šoférov analyzovať a následne optimalizovať, znížite náklady na prevádzku (pohonné látky, pneumatiky, servis), dopad na životné prostredie (emisie, CO2), a tiež aj sekundárne náklady (napríklad na likvidáciu škôd alebo pokuty).

Správa vozového parku Správa vozového parku GPS dozor

Systém pre sledovanie vozidiel GPS Dozor dokáže zaznamenávať štýl jazdy s vysokou presnosťou. Získate informácie nielen o prekračovaní rýchlosti, ale aj dáta priamo z vnútrajška vozidla. Neunikne vám nebezpečná akcelerácia, prudké brzdenie, rezanie zákrut, vytáčanie motora, jazda v štýle brzda/plyn či zvýšená spotreba.

Spoločne s presnou identifikáciou šoféra, ktorú je možné implementovať do vozidiel, ktorých posádka sa strieda, tak máte jasno, kto je za prípadné prehrešky zodpovedný. Viete presne, ktorí ľudia dávali vašim vozidlám “na frak” a stoja vás peniaze navyše, či už za pohonné hmoty, alebo kvôli zvýšeným servisným nákladom.

Eco driving je jednoducho niečo, čo by ste mali zaviesť aj u vás. Benefitov je totiž mnoho. Okrem už spomínaných netreba zabudnúť ani na nižšie poistné v dôsledku menšieho počtu nehôd z menej agresívneho šoférovania, či kratšie prestoje kvôli nižšej nutnosti opráv a jednoduchšej údržbe vozidla.

Správa vozového parku Správa vozového parku GPS dozor

Menej papierovania a ušetrený čas a peniaze za administratívu

Ako vlastne takáto pokročilá aplikácia vyzerá? Väčšinou ide o systém, do ktorého vstupujete cez webové rozhranie alebo pomocou aplikácie pre smartfóny a tablety. Systém GPS Dozor má navyše inteligentne riešené ovládanie, takže pracujete s interaktívnou mapou a škálovateľnými záznamami, kde si podrobnosť náhľadu určujete vy sami.

Okrem efektívnych mapových záznamov jazdy, umožňujú systémy pre sledovanie vozidiel automatické vedenie knihy jázd. Na základe dát z GPS lokátora sa zostaví report, ktorý si môžete jednoducho vytlačiť vo formáte, ktorý bez výhrad akceptujú finančné úrady.

Správa vozového parku Správa vozového parku GPS dozor

Vďaka detailným záznamom o prevádzke áut sa systém pre monitoring vozidiel postará aj o ďalšie úkony. Pre podnikateľov, ktorí si chcú ušetriť starosti, je veľmi praktická možnosť upozornenia na nutnosť servisnej prehliadky na základe počtu prejdených kilometrov. Rovnako tak je možné nastaviť aj pripomienku na blížiaci sa termín STK.

Systém, samozrejme, rozlišuje súkromné a služobné jazdy. Dokáže nastaviť a následne strážiť vymedzené oblasti pohybu vozidiel a ich prekročenie hlási okamžite. Eviduje takisto tankovanie a porovnáva takto vypočítanú spotrebu so spotrebou zodpovedajúcou počtu prejdených kilometrov.

Zabráňte krádežiam paliva a jazdám na čierno

To, čo na GPS Dozore oceňuje mnoho podnikateľov je úplná kontrola nad prevádzkou firemných vozidiel. Veľmi jednoducho identifikujete jazdy na čierno, teda situácie, kedy zamestnanec zneužíva firemné vozidlo na súkromné účely. Vďaka mape a kalendáru v aplikácii vidíte, že vozidlo bolo v prevádzke napríklad počas víkendu a “odskočilo si” k rybníku. Odhalíte takisto aj nenápadnú, ale podozrivú odbočku zo služobnej cesty.

To však nie je všetko. Systém pre sledovanie automobilov dokáže kontrolovať aj spotrebu pohonných látok. Vďaka tomu potom zistíte, že služobná Octavia má reálnu spotrebu ako Hummer, čo je jasný znak toho, že zamestnanec pri tankovaní odčľapne palivo aj do bandasky alebo dokonca rovno do vlastného vozidla. Takáto situácia nezostane bez povšimnutia, pretože systém po zistení nezrovnalostí odosiela varovanie správcovi systému.

Správa vozového parku Správa vozového parku GPS dozor

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
22. apríl 2024 07:51