Čo môžu pokryť úvery pre podnikateľov?Freedomz / Shutterstock.com
StoryEditor

Čo môžu pokryť úvery pre podnikateľov?

03.12.2020, 23:00
Predstava o tom, že do vlastného podnikania vstúpite len so svojím kapitálom bez externých zdrojov, je v mnohých prípadoch idealistická. Najmä začínajúci podnikatelia potrebujú cudzí kapitál, či už v podobe investorov, alebo fondov, ale aj v podobe podnikateľských úverov. Závisí to aj od miery rizika i konkrétneho zamerania firmy, aký pomer vlastných a externých zdrojov si zvolí. V každom prípade, aj medzi podnikateľskými úvermi sú pomerne významné rozdiely.

Úvery môžu pokryť rôzne aktivity

Súčasné úvery pre podnikateľov dokážu pokryť prakticky všetko, s čím sa podnikatelia pri svojom biznise stretnú. Hovoríme o úveroch určených na financovanie rozvoja podnikania, na financovanie prevádzkových nákladov či výroby, alebo o podnikateľských úveroch, napríklad na nehnuteľnosti či pozemky. Existujú aj podnikateľské úvery, ktoré sú špecificky určené na financovanie konkrétnych projektov. V praxi to znamená, že podnikateľ predloží projekt, ku ktorému dostane príslušný úver.

Nie je úver ako úver

Jednotlivé úvery sa, pochopiteľne, líšia. Jednak tým, či vám banka/nebanková inštitúcia vôbec úver poskytne, ďalej úrokmi, dĺžkou splácania a podobne. Rovnako ako pri hypotékach, tak aj v prípade podnikateľských úverov sa ponuka líši od banky k banke. Úlohou podnikateľa je teda zorientovať sa na trhu a vybrať si najlepší dostupný úver.

Najlepšie je porovnanie

Najlepším spôsobom, ako nájsť ten najvýhodnejší úver, je porovnanie jednotlivých ponúk. Ak by to však niekto mal robiť ručne, tak by to trvalo pomerne veľa času. Preto je v súčasnosti populárne poradenstvo v oblasti podnikateľských úverov. Podnikateľ si vie najať externú firmu, ktorá môže „prehľadať“ trh, nájsť najvýhodnejší úver a v prípade záujmu aj pomôže s tým, aby podnikateľ úver skutočne získal.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 13:21