Peter Mariš a Milan Božik, zakladatelia spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SECRYPTON DIGITAL, SE
StoryEditor

Rozhovor s autormi startup platformy WEXO. Ako vnímajú dopad pandémie na fintech?

06.12.2020, 23:00
Lockdown. Slovo, ktorého sa za posledné mesiace obávajú mnohí podnikatelia na celom svete. Zasiahla pandémia koronavírusu do všetkých sfér biznisu, alebo sú odvetvia, ktoré jej odolávajú? Kryptomeny sú v tomto smere imúnne. Odpovede na aktuálne otázky o dopade pandémie koronavírusu na obchod s kryptomenami a modernými platobnými systémami poskytli zakladatelia slovenskej technologickej spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE a „otcovia” úspešnej kryptomenovej platformy WEXO.

CRYPTON DIGITAL, SE začínal ako spoločnosť pracujúca s kryptomenami. Dnes v tomto smere patrí medzi slovenských lídrov. Od roku 2019 však vyvíja aj vlastnú platformu WEXO. Jej cieľom je poskytovať ľuďom plnohodnotné a komfortné využívanie kryptomien. Majitelia účtov WEXO môžu svoje kryptomeny posielať, prijímať nové, zamieňať ich medzi aktuálne najtrendovejšími kryptomenovými pármi alebo si svoje kryptomeny uschovať v novo spustenej službe WEXO Trezoring. Hoci bola platforma predstavená slovenskému trhu iba v júli tohto roka, CRYPTON DIGITAL, SE prekročil s platformou WEXO už aj naše hranice. Prvú zahraničnú kanceláriu otvorila spoločnosť v Prahe a aktivity rozbieha aj v Maďarsku a Poľsku. 

Ako hodnotia tento rok a čo pripravujú na rok 2021? Odpovedajú zakladatelia CRYPTON DIGITAL, SE, Milan Božik a Peter Mariš.

Ako hodnotíte rok 2020 z pohľadu vašej sféry podnikania? Bol tento rok pre kryptomenový trh a spoločnosti poskytujúce služby spojené s kryptomenami prospešný? 

Milan Božik: Bol veľmi prospešný. Vnímame, že na kryptomenovom trhu v tomto čase vznikajú aj nové spoločnosti. My väčší rastieme, zlepšujeme služby a prenikáme na nové trhy. 

Peter Mariš: Odhliadnuc od posledných rokov v roku 2020 kryptomenový trh začal mať signály rastúceho trendu a to nielen v oblasti ceny, ale aj v oblasti technologického užívania. Práve v tomto roku spoločnosti, ako sme my, začínajú ukazovať zmysel, pre ktorý boli vytvorené. 

Ako váš sektor ovplyvnila pandémia COVID-19? 

Milan Božik: Opäť pozitívne. Objem nákupu kryptomien sa niekoľkokrát znásobil a pandémia nás pozitívne ovplyvnila k rýchlejšej digitalizácii našich procesov.

Peter Mariš: Som veľmi milo prekvapený, že ľudia vnímajú inovatívne technologické pokroky veľmi pozitívne. Vzhľadom na to, že kryptomeny sú technológiou priamo zlúčenou s digitálnym svetom, práve v tomto období si ľudia uvedomujú silu digitálneho sveta. V konečnom dôsledku to hodnotím aj ja pozitívne, rok 2020 nám prial. Vzhľadom na to, že sme digitálna spoločnosť a poskytujeme viac služby v digitálnom priestore, nepostihla nás pandémia v tom zmysle ako iné spoločnosti, ktoré teraz trpia pre zatvorené prevádzky a podobne.   CRYPTON DIGITAL, SE

Časť vašich klientov a partnerov tvoria investori, teda ľudia, ktorí hľadajú možnosti uloženia svojich financií s očakávaním ich zhodnotenia. Ako ovplyvnila pandémia túto časť kryptofanúšikov? 

Milan Božik: Naši klienti boli pri začiatku pandémie mierne skeptickí, ale po konzultácii s našim tímom videli aj oni, že prepad v raných začiatkoch covidu je len dočasný. Boli tak ochotní zotrvať. V súčasnej dobe naši klienti získavajú na svojom rozhodnutí každým mesiacom aj počas pandémie. 

Peter Mariš: Začiatok roka 2020 bol veľmi odlišný od posledného kvartálu roka 2019. Vzhľadom na to, že kryptomeny nie sú špekulatívna ale dlhodobá investícia, každému odporúčame držať svoje digitálne aktíva niekoľko rokov. Posledné mesiace roka 2020 vyšli pre kryptomenový trh veľmi pozitívne - mal pozitívny charakter. Niektoré z našich klientskych portfólií sa hýbu na úrovni niekoľkých stoviek percent profitu. 

V čom je najväčšie využitie kryptomien v rámci pandémie?

Milan Božik: Vzhľadom na to, že v rámci lockdownov nám je odporúčané platiť digitálne, tak množstvo transakcií sa rapídne zvýšilo a využiteľnosť hlavnej blockchainovej siete bitcoin sa takisto zvýšila. Myslím si, že je to iba začiatok a celkové digitalizačné dopady ešte len prídu v čase, keď hotovosť úplne zanikne.

Peter Mariš: V niektorých krajinách sú už dnes kryptomeny všeobecne uznávaným digitálnym platidlom. A obdobia, podobné pandémii covidu, kryptomenám len napomáhajú nadobudnúť svoj platobný charakter. Sú to momenty, ktoré im otvárajú dvere do nových krajín. V krajinách, kde už majú svoje miesto, posilňujú svoje postavenie a zlepšujú využitie.

V tomto smere napreduje aj vaša platforma WEXO. Ako ste ďaleko? 

Milan Božik: Celková infraštruktúra WEXO je veľmi zložitá z hľadiska dokonalého prepojenia a následného výstupu do klientskeho rozhrania. Musím však povedať za celý tím CRYPTON DIGITAL, že zvládame všetky prekážky. Som presvedčený, že v roku 2021 WEXO príde so všetkými plánovanými funkciami,  bude bezpečné z pohľadu užívateľského prístupu, vrátane všetkých bankových a licenčných zabezpečení. 

Peter Mariš: Vývoj WEXO ide podľa očakávaní. Svoje míľniky napĺňame načas. Každopádne, najzaujímavejšie vlastnosti a služby dosiahne WEXO najbližšie roky. Momentálne sme na začiatku úspešného príbehu a intenzívne pracujeme na inováciách a modernizácii všetkých systémov, ktoré bude WEXO poskytovať našim klientom. Oblasť inovácií vo fintechu má veľmi rýchle tempo a uvedomujeme si, že tomuto tempu sa musíme prispôsobiť aj my a práve preto sa obklopujeme fundovanými ľuďmi. CRYPTON DIGITAL, SE - porada CRYPTON DIGITAL, SE - porada CRYPTON DIGITAL, SE

Autorom a vývojárom projektu WEXO je CRYPTON DIGITAL, SE. Produktovo služby projektu aktuálne zastrešuje česká partnerská spoločnosť UPDN ONE, s.r.o. s bohatými skúsenosťami na finančnom trhu.

CRYPTON DIGITAL, SE financuje projekt z vlastných zdrojov, ponúka však aj možnosť stať sa podielnikom projektu WEXO a profitovať tak zo zisku inovatívnej spoločnosti.  Logo Crypton digital Logo Crypton digital

 

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 17:09